Blues ljeto

Svjetska zvijezda Ana Popović stiže u grad na brege: Jedan od najvećih koncerata u povijesti Kastva

Edi Prodan

Ana Popović / Foto: M. ANIČIĆ

Ana Popović / Foto: M. ANIČIĆ

Svirala su u Kastvu mnoga danas etablirana imena blues glazbe, ali dolazili su ovdje u svojoj - embrionalnoj fazi. Ana ​Popović dolazi, slobodno tako mogu reći, kao jedna od najvećih svjetskih zvijezda pa i ne samo blues scene, kaže Damir Halilić Hal ​KASTAV – Iskreno – oduševljena sam! Nisam očekivala ovoliku ljepotu, zaljubila sam se u Kastav. Grad je prelijep, jedinstven upravo onakav kako moja obitelj i ja zamišljamo gradove idealne za odmor. Iako sam se jako veselila nastupu na festivalu za koji znam kako okuplja velika imena blues scene, nakon ovakvog susreta s Kastvom još se više veselim koncertu koji je zakazan za 3. kolovoza.


Istaknula je to Ana Popović, po mnogima jedna od najboljih gitaristica, i gitarista općenito, na svijetu.


Danas živi u SAD, u Los Angelesu nakon što je desetak godina provela u Amsterdamu. Mladenačke je godine, gdje ju je u svijet bluesa, uz dakako oca Milutina, uveo i neprijeporni gitaristički virtuoz Radomir Mihajlović Točak, provela u Beogradu.


Svjetska zvijezda
– Svoj sam puni razvoj doživjela u SAD. Jako volim i Amsterdam, ali ipak domovina bluesa je Amerika tako da se svaki pravi poklonik te vrste muzike najbolje osjeća tamo gdje su korijeni, tamo gdje je domovina bluesa, istaknula je Ana Popović.


​Konferencija za novinare organizirana u ugodnom hladu terase restorana Kukuriku, u čijem je hotelu s obitelji Popović i odsjela, imala je svoj iscrpni uvod na kojem je Damir Halilić Hal prezentirao novosti ovogodišnjeg kastvaskog blues ljeta.


​- Jerry Ricks blues festival, kako se od ove godine naziva poznati, dugovječni kastavski blues festival, održat će se od 25. srpnja do 4. kolovoza, a nastao je fuzijom dva renomirana festivala, našeg kastavskog i opatijskog.


Zahvaljujući objedinjavanju, u 11 dana trajanja i 30 koncerata odvijat će se u nizu gradova, od Mošćeničke Drage do Klane, dok su za sam Kastav rezervirani koncerti poput ovog Ane Popović koji ide u red najznačajnijih nastupa od kako naš festival postoji. Svirala su u Kastvu mnoga danas etablirana imena blues glazbe, ali, da se tako izrazim, dolazili su ovdje u svojoj – embrionalnoj fazi.


Ana ​Popović dolazi, slobodno tako mogu reći, kao jedna od najvećih svjetskih zvijezda pa i ne samo blues scene, bio je rezolutan Hal.


Damir Halilić, Ana Popović i Saša Brusić / Foto: M. ANIČIĆ


Damir Halilić, Ana Popović i Saša Brusić / Foto: M. ANIČIĆUtjecaj genetike


S pravom jer doći do nastupa Ane Popović nije ni malo jednostavan posao. Riječ je o jedinoj ženi koja je nastupala unutar Jimi Hendrix Experiencea, gitaristici koji obožavaju i zovu na svoje nastupe veličine poput Jeffa Becka, ali i umjetnici koja specifičnim izričajem privlači svjetske blues glazbenike da budu gosti na njezinim albumima i nastupima. Upitana na utjecaj genetike, korijena na njezin glazbeni izričaj bila je vrlo jasna.


– Ne, iako jako cijenim glazbeno područje na kojem sam odrasla i stasala kao gitaristica, moj je jezik jezik bluesa, ja sam na neki način blues puristica tako da u mojim pjesmama nema, ili barem tako mislim, utjecaja ni Balkana, kao ni Amsterdama gdje sam dugo vremena nastupala. Jedina moja veza s mojom poviješću je album Stil Maiking History koji sm objavila 2007. godine, a koji u podlozi ima neku vrst odgovora na Miloševićev režim u kojem sam odrasla, istaknula je na kraju Popović.


​Konferenciji za novinare je uz navedene bio prisutan i Saša Brusić, odnedavno direktor TZ Kastva koji i zahvaljujući kastavskim ljetnim spektaklima, jer Jerry Ricks blues festival i nastup Ane Popović to svakako jesu, uspješno nastavlja s izgradnjom željnog imagea Kastva kao neprijeporne kulturno-turističke veličine ovog dijela Europske unije.


Savršena blues žena


– Moj je izgled uvijek izazivao nemalo zabune. Volim izgledati ženstveno, volim Izgledati kao žena. Da, volim izgledati i atraktivno koliko god je to u prvo vrijeme izazivalo silne šokove. Krhka, privlačna žena odjevena apsolutno kao žena i moćni zvuk gitare. Do moje pojave blues nije nikao bio u tim »modnim« kanonima, pa su i žene koliko god bile ženstvene na blues bini morale izgledati kao kauboji, istaknula je Popović na Halovu primjedbu kako je njezina virtuoznost »upakirana« u atraktivni izgkled čini savršenu cjelinu na današnjem glazbenom nebu koje, htjeli li to mi ili ne, traži i adekvatni marketinški pristup.


– Sve do dolaska u SAD, u Los Angeles gdje već neko vrijeme živimo, pitali su me: OK svirate gitaru, ali od čega živite. Sada, u SAD, konačno mogu živjeti upravo od onog što najviše volim, od sviranja gitare, od bluesa.


Uostalom, zašto ne. Jer Ana Popović izgleda uistinu savršeno. Kao žena.