21. lipnja

Svirati se mora: HGU PGŽ-a obilježava Svjetski dan glazbe

Robert Šimonović

Sandro Bastiančić, Tina Vukov, Jadranka Čubrić, Sonja Šišić i Niko Cvjetković / Foto Marko Gracin

Sandro Bastiančić, Tina Vukov, Jadranka Čubrić, Sonja Šišić i Niko Cvjetković / Foto Marko Gracin

Bogat program organiziran je uz partnerstvo i podršku Gradske knjižnice Rijeka. Pokrovitelji programa su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, HUZIP, HDS-ZAMP i UNISONPred nama je još jedan Svjetski dan glazbe – Fête de la musique! Svjetski dan glazbe koji se već 39. godinu zaredom tradicionalno obilježava 21. lipnja diljem svijeta, u nas će se upriličiti pod motom »Jer svirati se mora – u godini čitanja«, a kao što je to bilo i dosad, bogat program za tu priliku pripremila je Hrvatska glazbena unija PGŽ-a, ove godine uz partnerstvo i podršku Gradske knjižnice Rijeka.


Pokrovitelji programa su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, HUZIP, HDS-ZAMP i UNISON.


Na konferenciji za novinare program su jučer u prostoru Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja predstavili pročelnica UO-a za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić, počasna predsjednica HGU-a PGŽ-a Jadranka Čubrić, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković te glazbenici Tina Vukov i Sandro Bastiančić, ujedno sudionici samog programa.


Prasak u ponoć
Jadranka Čubrić otkrila je kako je u program uključeno 50-ak glazbenika, što profesionalnih, što amaterskih, a on je koncipiran tako što se pokušalo odabrati glazbenike koji su uz svoje glazbene karijere objavili i poneku knjigu, a ako već nisu, onda i osobno poštuju lijepu pisanu riječ.


– U ovogodišnji Svjetski dan glazbe ući ćemo doista pompozno i moćno, velikim glazbenim praskom u ponoć! Prije ponoći uvod u »slavlje glazbe« priredit će nam DJ-ica Ana Antonova i Ivan Bojčić (Let 3), a u ponoć nas očekuje svečana mantinjada sopaca, članova Udruge sopaca otoka Krka i KUD-a Ive Jelenović iz Dobrinja, a sve će se odvijati u čarobnoj dobrinjskoj šumi.


Ove smo godine glazbu spojili s knjigom, tako da nas očekuje poetsko-glazbeni event. Svjetski dan glazbe uvijek mora u sebi sadržavati faktor iznenađenja, a mislim da on ove godine nipošto neće izostati, rekla je počasna predsjednica HGU-a PGŽ-a Jadranka Čubrić.


Program, dakle, započinje na otoku Krku, točnije u Dobrinju, »Glazbenim praskom u ponoć«, a nastavlja se ujutro (u 9.30) u gradu Krku, nastupom Damira Badurine u Domu za starije osobe »Mali Kartec«.


U 10 sati na starome placu u Milohnićima nastupit će četverostruki dobitnik Porina Ivan Pešut, a pratnju će mu činiti Slađana Čolović i polaznici glazbene radionice Udruge MOOK. Navečer u 19.30 na moru ispred Krka sopci iz Udruge sopaca otoka Krka nastup će izvesti na tradicionalnim barkama, gucevima.


Program na otoku završava u 20 sati u Njivicama, kada će sopci ponovo nastupiti na gucevima.


Glazba i književnost na kotačima


U Gorskome kotaru program započinje u 8.45, dolaskom bibliobusa u mjesto Jablan (pored Vrbovskog), a zajednički će nastupiti Sandro Bastiančić (En Face) i Nikolina Tomljanović. Nastup bi trebao potrajati do 9.15, da bi se potom dvojac preselio u Gomirje i ondje od 9.45 do 10.30 nastavio zabavljati publiku.


U prostoru Gradske knjižnice u Vrbovskom od 10.30 nastupit će Duško Jeličić Dule & Bonaca. Sandro Bastiančić pozvao je publiku da dolaskom začini nastup Nikoline Tomljanović i njega.


– Drago mi je da je ovogodišnji Svjetski dan glazbe povezan s obilježavanjem godine čitanja, s obzirom na to da sam i osobno povezan s obje umjetnosti. Kao autor bavim se pisanjem stihova, a kao izvođač stvaranjem same glazbe, rekao je Bastiančić.


Povezanost glazbe i književnosti dojmila se i ravnatelja Gradske knjižnice Rijeka Nike Cvjetkovića.


– Posebno mi je drago što ćemo Svjetski dan glazbe ove godine spojiti s našim bibliobusima koji kulturu pronose u udaljenije krajeve naše županije i na taj je način donose, a ovoga puta i glazbu, pred kućni prag svakoga čovjeka, rekao je Cvjetković.


U sklopu Svjetskoga dana glazbe bibliobus će navratiti i do Grobnika, točnije Donjeg Jelenja, gdje će od 15 do 16 sati nastupiti Vlado Simcich Vava i grupa Turisti (kod prostora stare škole). Od 17 do 18 sati na trgu u Dražicama publika će moći uživati u nastupu Dražena Turine Šajete, kao i KUD-a Zvir Jelenje, koji će podršku pružiti i ranijem nastupu Vave i Turista.


Zadnja stanica županijskog bibliobusa bit će ona u središtu Vinodolske općine – Bribiru, gdje će na mjestu »Vrbica« okupljeni moći uživati u poeziji bribirskih pjesnika (nastupit će KUD Bribir, sopilaši, pjevači, recitatori).


Promocija albuma


Program u Rijeci, Voloskom i Kraljevici fokusiran je na prostore domova za starije i nemoćne, centre za rehabilitaciju i prihvatilišta, a tom je idejom izrazito zadovoljna pročelnica UO-a za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić.


– Drago mi je da i PGŽ, uz veliku podršku HGU-a, obilježava Svjetski dan glazbe i sudjeluje u takvom iznimnom događaju. To je dan kada glazba stiže u najudaljenije kutke naše županije, stiže u umirovljeničke domove, centre za rehabilitaciju i sva ona područja gdje inače ljudi nisu toliko u mogućnosti sudjelovati u nekom od glazbeno-poetskih programa, rekla je Šišić.


U Domu za odrasle osobe Turnić tako će od 11 sati nastupiti Tina Vukov, uz pratnju Nikole Celića na klavijaturama, Darka Jurkovića Charlieja na gitari, a svoju će poeziju izvoditi i pjesnikinja Laura Marchig.


– Izuzetno mi je drago što mogu prvi put sudjelovati u programu u povodu obilježavanja Svjetskog dana glazbe, u domu u kojemu se korisnicima nudi mogućnost terapije glazbom. Bit će mi velika čast i izazov nastupiti pred takvom publikom, a ujedno ću predstaviti i novi album na kojemu će biti zastupljene obrade pjesama hrvatskih velikana i ponekih stranih pjesama, rekla je Tina Vukov.


U Kući utočišta, tj. dnevnom centru Udruge De Paul, nastupit će Mario Šimunović (od 12 sati), u Domu za starije osobe Kantrida korisnike će uveseljavati Duško Jeličić & Bonaca (od 17 sati), dok će u Prihvatilištu za beskućnike »Ruže sv. Franje« na Kozali od 19 sati nastupiti Voljen Grbac (u pratnji Vladimira Babina na klavijaturama i pjesnik Damir Maras).


U Voloskom će od 10 sati u Domu za starije osobe gitaru također svirati Mario Šimunović, a u Kraljevici će se u Centru za rehabilitaciju »Fortica« publici predstaviti Damir Badurina.