Eurovizija

Srbija i Slovenija izborile finale Eurosonga, priliku sutra traži Roko Blažević

Hina

Foto Thomas Hanses

Foto Thomas HansesPrvih deset zemalja ušlo je u utorak u finalno natjecanje za pjesmu Eurovizije nakon prvog polufinala u Tel Avivu u kojem se za prolaz borilo 17 zemalja.


Češka, Grčka, Bjelorusija, Srbija, Cipar, Estonija, Australija, Island, San Marino i Slovenija uspjele su ući u finalno natjecanje koje se održava u subotu 18. svibnja u Tel Avivu.


Poljska, Belgija, Crna Gora, Finska, Mađarska, Gruzija i Portugal su eliminirane u prvom polufinalu.
Ovogodišnje natjecanje održava se u Tel Avivu zahvaljujući prošlogodišnjoj pobjedi pjevačice Nette Barzilai s pjesmom Toy kojom je otvorila i natjecanje u utorak.


Takozvanih »pet velikih« Britanija, Francuska, Njemačka, Italija i Španjolska automatski ulaze u finale jer daju najveći financijski doprinos Europskoj uniji radiotelevizija koja producira natjecanje. Dodatno ulazi i Izrael kao zemlja domaćin.


Zbog velikog broja natjecatelja održavaju se dva polufinala, a drugo je na rasporedu u četvrtak navečer. Deset natjecatelja od ukupno 18 u tom krugu će se kvalificirati za finale u kojem će sudjelovati ukupno 26 finalista.


Na drugoj poluzavršnoj večeri izbora za pjesmu Eurovizije nastupa i hrvatski predstavnik Roko Blažević s pjesmom The Dream autora Jacquesa Houdeka, Andree Čubrić and Charlija Masona.


Geslo ovogodišnjeg Eurosonga je Usudi se sanjati (Dare to Dream).