Odlazak glazbenika

Sprovod Akija Rahimovskog u četvrtak u Zagrebu, fanove mole da mu odaju počast u utorak

Portal Novi list

Aki Rahimovski / Foto Mateo Levak

Aki Rahimovski / Foto Mateo Levak

Sprovod je organiziran za obitelj i prijatelje. Iz benda su zamolili sve koji žele odati počast Akiju da to učine u utorak ispred zagrebačkog HNKParni valjak objavio je kako će posljednji ispraćaj Akija Rahimovskog biti održan u četvrtak, 27. siječnja u 15 sati na zagrebačkom Mirogoju u Aleji velikana.


Sprovod je organiziran za obitelj i prijatelje. Iz benda su zamolili sve koji žele odati počast Akiju da to učine u utorak ispred zagrebačkog HNK.


“S obzirom na aktualne epidemiološke mjere, molimo sve koji su voljeli Akija te mu žele odati počast, da to učine od utorka 25. siječnja kod Zdenca života, ispred zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta, gdje će biti moguće donijeti cvijeće i zapaliti svijeće”, poručuju iz Parnog valjka.

Osebujan i prepoznatljiv


Aki Rahimovski rođen je 5. lipnja 1955. godine u Nišu i odrastao je u Skopju, a kako mu je otac bio glazbeni profesor, sa sedam godina je krenuo u glazbenu školu te je svirao klavir.


Malo je pjevača na ovim prostorima koji su toliko osebujni i prepoznatljivi kao što je Aki – južnjačka krv njegovo je “gorivo” na svakom koncertu, stoji na službenim stranicama “Parnog valjka” u opisu koji najbolje govori tko je bio Aki Rahimovski i zašto će njegov glas pamtiti generacije ljubitelja rocka.


“Bio je fasciniran rock glazbom i koristio je svaku prigodu nabaviti poneki vinil iz inozemstva. Tako je već s 15 godina bio urednik na Radio Skopju. Sa 16 je svirao klavijature u makedonskom bendu ‘Tor’ koji ubrzo ostaje bez pjevača. Tu je sudbina umiješala prste i gurnula ga pred mikrofon”, stoji u biografiji objavljenoj na stranici banda.


Husov poziv


Parni valjak osnovan je 1975. godine, nakon što je gitarist i skladatelj Husein Hasanefendić Hus vidio Akijev nastup na Boom festivalu.


“Svojom osebujnom pojavom na sceni odmah je privukao Husovu pozornost. Prihvatio je njegov poziv i doselio se u Zagreb”, stoji na stranicama banda kao opis simbioze koja je utemeljila bend, “ispisavši jednu od najljepših glazbenih priča”.


U 30-godišnjoj karijeri Parni valjak je objavio 16 studijskih albuma, 14 singlova, pet uživo albuma, četiri kompilacije, te dva koncertna DVD-a.


Među njima je i jedan od najprodavanijih hrvatskih albuma svih vremena i najprodavaniji album snimljen uživo – “Bez struje: Live in ZeKaeM”.


Pjesme koje je zauvijek obilježio


Aki je 2007. godine izdao i solo album “U vremenu izgubljenih” te 2008. godine u Umagu održao koncert s prijateljima – “Aki pjeva najljepše ljubavne pjesme”.


Među brojnim pjesmama koje je zauvijek obilježio svojom interpretacijom su: “Ljubavna”, “Neda”, “Prokleta nedjelja”, “Lutka za bal”, “Kao ti”, “Uhvati ritam”, “Ugasi me”, “Jesen u meni”, “Sve još miriše na nju”, “Zastave”, “Zagreb ima isti pozivni”, “Moja je pjesma lagana”, “Stranica dnevnika”, “Pusti nek traje”…


Posljednjih godina živio je u Novom Mestu gdje je i umro, nakon što mu je bilo pozlilo.