»Ne volin jugo«

Spot za pjesmu Nene Belana i sastava CAMBI: Inspirativno jugo začinilo atmosferu

Ivana Kocijan

Foto: Promo

Foto: Promo

Priču u kojoj je spojio prošlost i sadašnjost, redatelj, snimatelj i montažer spota Matko Petrić smjestio je na otok Biševo i u OmišPjesma »Ne volin jugo«, koju je ljetos na 23. Večerima dalmatinske šansone izveo Neno Belan s vokalnim sastavom CAMBI., i za koju je prvi put u karijeri u Šibeniku osvojio prvu nagradu ocjenjivačkog suda, dobila je i svoje atraktivno vizualno izdanje. Redatelj spota Matko Petrić priču za ovu bluzersku pjesmu smjestio je na otok Biševo i u mali dalmatinski gradić Omiš, a različitim je tehnikama te lokacije prilagodio sjetnom, kišnom ugođaju i ubacivanjem starih Belanovih snimki, spojio prošlost i sadašnjost.


– Neno i ja smo započeli priču o spotu početkom ljeta. Njegova je ideja bila povezati mladog i sada nešto manje mladog Belana. Moja prva zamisao je bila poprilično drugačija od finalnog rezultata. Kako smo se tijekom ljeta dosta susretali i planirali snimanje, tako se nekako i sama ideja mijenjala i prilagođavala novim lokacijama koje smo odabrali.


Snimanje na Biševu je bilo po vrućini i bonaci, a u Omišu nas je napuhalo, kako i treba za spot o jugu. Meni kao Komižaninu jugo je posebno inspirativno i nije mi bilo teško »uroniti« u atmosferu pjesme. Dosta sam radio na spotu i nekako sam baš zadovoljan rezultatom, ispričao je Matko Perić, koji je imao ulogu redatelja, snimatelja i montažera, dok je snimatelj dronom bio Petar Borozan.
Kako je otkrio Neno Belan, spot je oduševio njegova kolegu i prijatelja Juricu Pađena, koji je ga je opisao riječima: »Vrh estetike u atmosferi impresionizma«.


Minimalizam, izuzeće kolora, priroda i cijela okolina uz nekolicinu aktera, utjecali su na jačinu bluesa koji Boris Hrepić Hrepa interpretira na usnoj harmonici. Truba u koju puše Šime Glavina dodatno podiže atmosferu i savršeno se isprepliće s ostatkom Belanovih iznimnih aranžmana.


Glumačka postava koju čine Neno Belan, članovi vokalnog sastava CAMBI., Boris Hrepić Hrepa i Šime Glavina, odlično su se uživjeli u bluzersku priču koja nas prebacuje u atmosferu posebnog jadranskog »state of mind«.


Inače, stihove za pjesmu »Ne volin jugo« napisao je Robert Ćaleta, glazbu Neno Belan, a aranžman Toni Bugitan.