Bend s dušom

Soulffingers jedva čekaju ponovno stati na pozornicu: “Šugavi virus zaustavio nam je živote”

Ivana Kocijan

Foto Ana Markežić

Foto Ana Markežić

Šugavi virus zaustavio je život u cijelom svijetu. Sve pozornice svijeta ostale su bez publike. I nije baš neka godina za slavlje 30. godišnjice. Ali kad imaš u imenu benda riječ »soul«, jedan se dio tebe ne predaje, rekao je Haris AhmetaševićOva je, 2021. godina – godina u kojoj grupa SoulFingers slavi 30 godina od prvog nastupa u kultnom zagrebačkom klubu Kulušić, koji su soul braća Denis i Haris Ahmetašević dogovorili »slatkom malom laži o velikom bendu«. Naime, te nedjelje 17. veljače 1991. godine zaista su koncert otvorili velikim bendom i zasjali u punom sjaju.


Tako su slatkom malom laži pokrenuli svoje živote u smjeru o kojem su mogli samo sanjati. Uzbuđenje glazbom koja titra u njima ponijeli su sa sobom na pozornice ne samo u Hrvatskoj i regiji već i šire. Energični kao i prvog dana, sve te godine neumorno lete po pozornicama gdje su ispekli zanat i stekli titulu sjajnih zabavljača s visoko rafiniranim ukusom i stilom koji i dalje nakon svih godina vjeruju da nema biznisa do šoubiznisa.


Svjetske pozornice


U dugogodišnjoj karijeri na mnogim su festivalima dijelili pozornice s velikim imenima poput BB Kinga, The Blues Brothers Banda, Eddieja Floyda, Davida Bowieja, Georgieja Famea, Makota Ozonea, Miriam Makebe, Sije, Georgea Clintona & Parliament Funkadelic. Rijetko se koji bend može pohvaliti ponudom glasovitog Montreux Jazz Festivala da nakon sjajno prihvaćenog nastupa od publike, ponovi nastup za posjetitelje festivala na promenadi uz jezero.
Oduševili su SoulFingersi tijekom karijere i mnogobrojne goste filmskih festivala poput Mostre – Venecijanskog filmskog festivala, Sarajevo Film Festivala, Dubrovnik Film Meetinga, kao glazbeni gosti na zabavama upriličenima u čast Mickeyja Rourkea i Morgana Freemana. Jedini su bend iz Hrvatske koji je sudjelovao u globalnoj internet akciji Net around the Planet, snimanoj u Pavarotti Centru, koju je produkcijski vodio Brian Eno. Sudjelovali su u ceremonijama dodjela nagrada velikih sportskih natjecanja poput Svjetskog skijaškog kupa u Kitzbuhelu, Soldenu, Kranjskoj gori, na mariborskom Pohorju te europskog i svjetskog kupa u snowboardu u Leysinu u Švicarskoj te u Val di sole u Italiji i Boi taull u Španjolskoj.


I 2019. je bila dobra godina s mnogo zanimljivih domaćih i inozemnih nastupa SoulFingersa. U 2020. godini SoulFingersi su prilagodili svoj video/tonski atelier Fingerprint of soul i opremili ga videoopremom i režijom za produkciju virtualnih nastupa SoulFingersa.


Soul čamčić


Ipak u redovima SoulFingersa vlada velika želja za live koncertima i druženjem s publikom. Unatoč neizvjesnosti koje situacija nalaže i mjerama, članovi benda nadaju se skorašnjoj koncertnoj sezoni i gostovanjima po gradovima kako bi 30. godišnjica bila slavljenička, baš onakva kakvom su je zamišljali.


– Šugavi virus zaustavio je život u cijelom svijetu. Sve pozornice svijeta ostale su bez publike. I nije baš neka godina za slavlje 30. godišnjice. Ali kad imaš u imenu benda riječ »soul«, jedan se dio tebe ne predaje u ime svega lijepog što si proživio. Velik je pogon taj naš soul bend. Kad imate bend od 10 ljudi koji je još donedavno žario i palio pred publikom, nije nam možda pametno danas okupiti bend da nazdravimo. U svakom nas trenutku lako mogu prijaviti Stožeru zbog prekomjernog okupljanja (smijeh), rekao je Haris, dok je Denis dodao:


– I sad smo već punih godinu dana brat i ja u našem »soul čamčiću«… Sami… Na pučini, veslamo, čekamo vjetrove uz sumnju i pitanja – Hoće li ikad više biti vjetra? Investirati ili ne u jedra? Inače smo navikli jedriti punim jedrima. Nismo zaustavljali naš »soul brodić« punih 30 godina, a sad, eto, veslamo. Vjetra nema. Slušamo glazbu i peglamo odijela. Mašemo velikim brodovima. Netko bi mogao i pomisliti – »Vidi kako im je lijepo!« Kao u nekom snu! Ipak, snovi su naša dugogodišnja navika.