Krajem kolovoza

Šesnaesti ČAnsonfest donosi šesnaest pjesama. Evo što još morate znati o festivalu

Ivana Kocijan

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

U petak 28. kolovoza, na zatvaranju 29. Kastafskega kulturnega leta, publika će moći uživati u Večeri novih skladbi festivalaRIJEKA – Valter Simčić, Dino Antonić, Davor Grgurić, Duško Jeličić, Valerio Ricchiuto, Daniel Načinović, Emanuela Lazarić-Ella, Betti i Damir Vrbljanac, Francesco Squarcia, Hrvoje Hegedušić, Karla Pupis, Lado Bartoniček, Mario Lipovšek Battifiaca, Nevia Rigutto, Neven Barac i Zemir Delić – izvođači su koji će se predstaviti na 16. Festival čakavske šansone ČAnsonfestu – Kastav 2020. što će biti održan kao program zatvaranja 29. Kastafskega kulturnega leta, u petak, 28. kolovoza.


Festival čakavske šansone, usmjeren k očuvanju i promicanju čakavštine, već šesnaestu godinu zaredom vrlo uspješno organizira Udruga Kanat – Kastav u suradnji s udrugom Kastafsko kulturno leto. Dosadašnji uspjeh Festivala, njegov pozitivan odjek, oduševljenje koje je izazvao, kako među publikom, tako i među svim glazbenicima izvođačima te autorima čakavske šansone, opravdali su potrebu organizacije ovakvog specijaliziranog festivala čiji je glavni cilj poticanje stvaranja na temeljima čakavske besede izražene kroz glazbu.


Kao i uvijek – na Crekvini


Kao i uvijek do sada, i ovogodišnji ČAnsonfest – Kastav 2020. bit će održan u živopisnom prostoru kastavske Crekvine, dok će u slučaju lošeg vremena biti održan u Sportskoj dvorani »Matija Katalinić« u Kastvu.
ČAnsonfest će i ove godine imati produkcijsko-natjecateljsku koncepciju s obzirom na to da Festival radi na poticanju stvaranja novih skladbi. Najbolje skladbe pristigle na Natječaj 16. ČAnsonfesta borit će se za četiri novčane nagrade Festivala, a to su: Nagrada za najbolji tekst, Nagrada za najbolju skladbu – ČAnsonu, Nagrada za najbolju interpretaciju i Nagrada publike, a bit će uručeno i prestižno festivalsko priznanje Nagrada za najboljeg kantautora. Pored spomenutih nagrada koje dodjeljuje Festival, tradicionalno će Radio Istra dodijeliti Nagradu za najizvođeniju skladbu prošlogodišnjeg 15. ČAnsonfesta – Kastav 2019., a bit će dodijeljena i Nagrada za najbolju zavičajnu šansonu čiji je pokrovitelj Pomorski radio Bakar. Večer novih skladbi će, kao i proteklih godina, biti moguće pratiti putem izravnog prijenosa   programu Hrvatskog radija – Radio Rijeke i Hrvatskog radija – Radio Pule.


Izložba posvećena Ronjgovu


Nažalost, zbog okolnosti izazvanih epidemijom koronavirusa, ovogodišnje festivalsko izdanje neće moći u punom opsegu nastaviti s obogaćivanjem programskog sadržaja manifestacije, čime se započelo 2016. godine. Tako će izostati dodatni programi glazbeno-poetske večeri »Ususret ČAnsoni«, okruglog stola – »Pogovor«, te akustične večeri šansone »Na kastafskeh šternah« u kojima je publika posljednjih nekoliko godina uživala tijekom dva dana uoči održavanja glavnog festivalskog događanja »Večeri novih skladbi«. Ovogodišnji jedini popratni program Festivala bit će likovna izložba »Ča je more« galerije Brešan iz Splita. Ona, međutim, neće kao prethodnih godina biti predstavljena u galerijskom prostoru kastavske crkvice sv. Tojice, nego samo u online obliku na web-stranicama ČAnsonfesta. Okupit će brojne hrvatske likovne umjetnike koji su zavirili u fantastičan i nesvakidašnji svijet morske modrine te potražili potonulo blago što stoljećima stoji u tišini netaknuto i provocira znatiželjnike, kroz legende i kazivanja.


– Ovu izložbu, naslovljenu prema jednom od najpoznatijih narodnih napjeva na istarskoj ljestvici, koji je zapisao Ivan Matetić Ronjgov, ČAnsonfest posvećuje obilježavanju 140. obljetnice rođenja i 60. obljetnice smrti ovog velikog čovjeka našeg kraja, jednog od najznačajnijih hrvatskih skladatelja dvadesetog stoljeća, ističu organizatori.


PJESME I IZVOĐAČI


Na 16. ČAnsonfestu bit će izvedeno 16 novih skladbi u izvođenju sljedećih izvođača:


»Bez duše« – Valter Simčić (glazba Aleksandar Valenčić, stihovi Suzana Blečić)
»Dota« – Dino Antonić (glazba Damir Mičetić, stihovi Senka Laginja)
»Gromača« – Davor Grgurić (glazba Robert Funčić, stihovi Davor Grgurić)
»Inpatadori« – Duško Jeličić (glazba i stihovi Duško Jeličić)
»Kad mi bude pojti« – Valerio Ricchiuto (glazba Bruno Krajcar, stihovi Toni Pernić)
»Kastavska serenada« – Daniel Načinović (glazba i stihovi Daniel Načinović)
»La vita e bella« – Emanuela Lazarić-Ella (glazba i stihovi Emanuela Lazarić-Ella)
»Litnja noć« – Betti i Damir Vrbljanac (glazba Damir Vrbljanac, stihovi Ljubica Bestulić-Stanković)
»Moja viola« – Francesco Squarcia (glazba Francesco Squarcia, stihovi Ljubica Bestulić-Stanković)
»Naša beseda« – Hrvoje Hegedušić (glazba Hrvoje Hegedušić, stihovi Ljerka Hegedušić)
»Neč ti moran reć« – Karla Pupis (glazba i stihovi Mauro Staraj)
»Ni ti rabilo« – Lado Bartoniček (glazba i stihovi Lado Bartoniček)
»Nis mlad jasen« – Mario Lipovšek Battifiaca (glazba Srećko Valušek, stihovi Vjeko Alilović)
»Piši mi ud brusna« – Nevia Rigutto (glazba i stihovi Josip Orlando Hrvatin)
»Suza« – Neven Barac (glazba i stihovi Neven Barac)
»Tuga od prišlića« – Zemir Delić (glazba i stihovi Zemir Delić)


Ulaznice u prodaji od ponedjeljka


Ulaznice za Večer novih skladbi po cijeni od 60 kn u pretprodaji će biti od ponedjeljka, 3. kolovoza, a bit će ih moguće kupiti u Festivalskom uredu Kastafskega kulturnega leta, Dallas Music Shopu i Foto Reviji u Rijeci, u agenciji New Sound u Matuljima te na www.mojekarte.hr.