Inozemni klupski koncert

Rijeka krenula punim pogonom: Oduševili Russian Circles i Helms Alee

Katarina Bošnjak

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

U 22 sata velikim pljeskom i uzvicima dočekani su Russian Circles, čikaški trio koji je došao predstaviti svoj novi i hvaljeni album „Blood Year“Večeras je Rijeka krenula punim pogonom! Naime, u Pogonu kulture održao se prvi veći i značajniji inozemni klupski koncert. U sklopu europske turneje nastupio je utjecajni post-metal bend Russian Circles, a društvo im je pravio sludge/post hardcore Helms Alee koji su svirali sve od post rocka, preko metala, noisea te indie i industriala.

Foto galerija: Helms Alee u pogonu kulture Foto: Vedran KaruzaHelms Alee na scenu se popeo u 20 i 30, a nije im trebalo dugo da publiku uvjere kako žanrovski nisu nimalo jednostavni, čime i održavaju svoju postojanost od 2007. godine. Premda je ponedjeljak, u Pogonu se okupio pozamašan broj ljudi, ponajviše obožavatelja metala i srodnih žanrova, ali i onih otvorenoga uma spremnog za zvučnu genijalnost. Vrištećim ženskim vokalima koji su se susretali s ritmovima post-rock gitara predstavili su riječkoj publici ono što je na ovim područjima možda i teško čuti. Nedavno su izbacili novi album “Keep this Be the Way” s kojeg su odsvirali nekolicinu pjesama, a u publici se osim obožavatelja jake glazbe moglo naći i članova lokalnih bendova.


Kako je objasnio Marin Jurčić iz Distune tima, ovaj koncert se trebao održati još prije dvije i pol godine u sklopu tadašnjeg Impulsa, no zbog pandemije je uslijedio cijeli niz otkazivanja, a večerašnji spektakl treća je sreća koja pada upravo na ponedjeljak.
– Kada se bukiraju inozemne turneje, obično su vikendi rezervirani za europske metropole. Mi smo jako sretni što je Rijeka na tom istom popisu kao Barcelona, Prag, Beč, Berlin, Kopenhagen i tako dalje, naš je ponedjeljak i to je predivno. Bend se inače jučer odmorio u Opatiji pa su došli svježi i nabrijani na koncert što nam je jako drago – objasnio je Marin.


U 22 sata velikim pljeskom i uzvicima dočekani su Russian Circles, čikaški trio koji je došao predstaviti svoj novi i hvaljeni album „Blood Year“. Sviraju još od 2004., a njihovi dosadašnji albumi vrtoglavo su se izmjenjivali između kaotičnih napada buke i smirujućih melodija. Zadnji album koji su večeras predstavili svojevrsni je smiraj pred oluju kojim su svoju spretnost izrazili kroz vješte kombinacije riffova i raspone između više dijametralno suprotnih raspoloženja. Čim su stupili na scenu, počele su se osjećati pozitivne zvučne tenzije između samih instrumenata, kao i između publike i benda, a nikada bolja igra svjetlima učinila je atmosferu nevjerojatnom. Ukoliko bi netko pokušao vizualizirati zvuk koji ovaj trio proizvodi, neminovno bi jedna od slika bila putovanje kroz galaksije koju prate elementi iznenađenja. Dave Turncrantz svojom je izvedbom potvrdio kako dobar bubnjar u ovakvim bendovima život znači, a cijela večer sukus je idealnog spoja dinamičnosti i napetosti. Dvije i pol godine čekanja na njihov koncert definitivno su vrijedile, a isplatilo se čekati i tri godine na njihovo novo izdanje kojim su napustili zvučno raskrižje različitih glazbenih staza.