Francesco Squarcia

Riječki glazbenik surađivao je s velikim Morriconeom: “Bio je zahtjevan, rigorozan, pedantan”

Sandy Uran

Foto privatna arhiva

Foto privatna arhiva

Kad sam prešao na violu i samostalno koncertirao, imao sam čast da je sa suprugom na moj poziv došao i bio nazočan mojem cjelovečernjem recitalu zajedno s riječkom pijanisticom Ninom Kovačić održanom u crkvi svetog Pavla unutar zidina, otkrio nam je SquarciaU devedeset i drugoj godini u vječna je lovišta otišao svjetski poznati skladatelj Ennio Morricone čije kompozicije svi ljubitelji špageti vesterna posebno poštuju. Prijateljavao je s riječkim glazbenikom s rimskom adresom Francescom Squarciom kojeg smo zamolili da nam ispriča priču o njihovom prijateljstvu.


– Doznao sam tužnu vijest tog jutra od kćeri Stefanie koja me obavijestila o tome iz Rima gdje je glavna urednica emisije Rai radiotelevisione italiana Agorà Rai 3. Naime, u Rijeci sam od prošlog petka navečer, kazao je na samom početku prisjećajući se kako je doznao za tužnu vijest.


Prvi susret


Potom nam je ispričao detalje o njihovom prvom susretu.
– Prvi put sam se susreo s maestrom Morriconeom vrlo brzo nakon mog dolaska u Rim. Već početkom 1973. godine kao violinist sam stalno bio angažiran sa Simfonijskim orkestrom Akademije Sveta Cecilija iz Rima i često sam pozivan u raznim formacijama u studijima gdje se snimala filmska glazba, za koju je u onim godinama Rim bio međunarodni centar, a Ennio Morricone najtraženiji skladatelj. Bio je savršen profesionalac.


Vrlo zahtjevan, rigorozan i pedantan, otkrio je Squarcia i potom dodao:


– Bio je stalni posjetitelj sa suprugom i pretplaćen na simfonijsku koncertnu sezonu Akademije Sveta Cecilija i često bih ga išao pozdraviti u pauzama. Kad sam prešao na violu i samostalno koncertirao, imao sam čast da je sa suprugom na moj poziv došao i bio nazočan mojem cjelovečernjem recitalu zajedno s riječkom pijanisticom Ninom Kovačić održanom u crkvi svetog Pavla unutar zidina, Via Nazionale u Rimu.


Osnivač sam gudačkog ansambla »I Cameristi Italiani« sastavljenog od dvanaest profesora, svi vodeći gudači Simfonijskog orkestra Sveta Cecilija. Naš počasni predsjednik je bio preminuli dott. Roberto Corsi, veliki čovjek i važna figura rimske elite koji je bio susjed i prijatelj maestra Morriconea.


Prestižno priznanje


Dugi niz godina, uoči božićnih praznika, Corsi je organizirao svečani koncert u svojoj rezidenciji, na koji su osim njegovih prijatelja bili pozvani ugledni predstavnici institucionalnog, crkvenog i političkog svijeta.


– Među njima u prvom redu, maestro Ennio Morricone sa suprugom Mariom. Kao ansambl »I Cameristi Italiani« dva puta smo zvanično predstavljali Italiju na svečanom koncertu kojega ICE – Istituto Italiano Commercio Estero (Talijanski institut vanjske trgovine), povodom godišnje nagrade Leonardo promovira jednom godišnje u inozemstvu.


Nina Kovačić i Francesco Squarcia 2013. u Bakru / Foto Petar Fabijan


To je bilo u Varšavi i u Tokiju 2001. i 2002. godine. Za tu posljednju priliku Ennio Morricone je za nas skladao kompoziciju »Immobile 2« u kojoj je savršeno suprostavio dionice gudača koje su pedantno, tehnički i ritmički, predstavljala istočnu japansku preciznost i dosljednost, a solo Gianluce Littere na na usnoj harmonici slobodu kretanja akustičnog i dinamičkog kretanja koristeći samo četiri tona c, d, e i fis, otkrio nam je Squarcia.


Godine 2002. maestro i ansambl »I Cameristi Italiani« dobili su prestižno priznanje »La Ruota d’oro« koje dodjeljuje Internacional Rotary Club Roma due istaknuo nam je s ponosom te ustupio za novine i zajedničku fotografiju koja je tom prilikom snimljena.


– O njegovoj glazbi, pogotovo filmskoj, nema se što dodati. On je apsolutni, neprikosnoveni priznati izumitelj novih sonoriteta u prelijepom nizu sjajnih motiva usko vezanih sa samim sadržajima bezbroj filmova, rekao je prisjećajući se Morriconeovog rada.


Navijač Rome


Kako nam je u telefonskom razgovoru otkrio da je Morricone bio veliki nogometni fan, te da je bio upućen i u riječke nogometne zvijezde iz nekih minulih vremena, pitali smo ga da se prisjeti te priče.


– Jako je volio nogomet i bio je strastveni navijač Rome. Prilikom jednog zajedničkog ručka u kući dott. Roberta Corsija, provokativno sam ga pitao je li zna tko je postigao gol za 1:0 u korist Rome u prvom gradskom derbiju protiv Lazija.


Točno mi je odgovorio: Rodolfo Volk, Fijuman, znači naš čovjek iz našega grada koji je iz Fiumane prešao u Romu. Rodolfo Volk je do pred nešto više godina bio najbolji golgeter u povijesti Rome.


Prestigao ga je, na samom kraju karijere, Francesco Totti, rekao je Squarcia. Smrt legendarnog talijanskog skladatelja koji je obilježio povijest filmske glazbe, rekao je još jednom, neizmjerno je velik gubitak.


– Čitav svijet je izgubio velikog čovjeka i skladatelja nerazmjernog značaja. Planetarna besmrtnost mu pripada. Počivao u miru, kazao je Squarcia s puno emotivnog naboja na kraju priče u kojoj se prisjetio svog prijateljevanja s maestrom Ennijom Morriconeom.