Novi pasaž

Revitalizacija riječke ulice: Ogoljeli Jonathan za novu Križanićevu

Davor Mandić

Nova Križanićeva vrata će otvoriti 28. svibnja od 16 do 22.30 sati cjelodnevnim druženjem s umjetnicima, a za glazbu će biti zadužen riječki bend Jonathan i DJ Pero DesperoRIJEKA » »Oživimo Križanićevu« naziv je projekta revitalizacije ove riječke ulice koja je predugo (bila) neugledna, pa i devastirana, podsjećajući na neuspjele poslovne projekte ugostiteljskog tipa koji su se tamo često otvarali, ali još češće zatvarali. Iznajmljivanje prostora riječkim umjetnicima urodilo je plodom, pa je neugledni pasaž polako počeo biti mjestom nekog novog života.


   Barbara Babačić toj je priči pokušala dodati jednu novu težišnu notu te je zamislila cjelodnevno druženje s umjetnicima.


Nova Križanićeva tako će otvoriti svoja vrata 28. svibnja od 16 do 22.30 sati, kojom će prigodom umjetnici Tomica Grubiša, Maja Vodanović, Petar Đakulović, Bojan Hercigonja, Alan Alebić, Morena Brnčić i Gea Golović imati otvorene svoje galerije i atelje te omogućiti neposredniji kontakt sa svojom umjetnošću i umjetničkim praksama.

Radionica litografije Petra Đakulovića i »Slojevi«, radionica studentica kolegija »Objekti za tijelo i prostor«, mentora Nenada Robana, održavat će se na dan događaja »Oživimo Križanićevu« u rezidencijalnom prostoru »Kamov« MMSU-a i Grada Rijeke na sredini Križanićeve.   No nije to sve, rekla bi reklama, jer događaj će pratiti i muzika DJ-a Pera Despera, a kao vrhunac večeri najavljeno je prvo riječko akustično ukazanje hit-benda Jonathan na samom početku Križanićeve ulice s početkom u 21 sat.


   Babačić ističe da Križanićeva ima potencijal postati jedna od zanimljivijih ulica ne samo Riječanima i Riječankama već i sve prisutnijim turistima.


   – Većina tamošnjih prostora su galerije ili ateljei naših umjetnika i umjetnica, a sam prostor je arhitektonsko blago za ocrtavanje muralima. Križanićeva bi mogla postati novo mjesto okupljanja umjetničkih kolektiva te jedna od riječkih platformi emancipiranih prostora koji bi se uz međusobnu organiziranost sustanara, umjetnika i gradskih vlasti rekonfigurirali te vezali uz proizvodnju nove zajednice. Zajednice koju prije svega zanima solidarnost, međusobna organiziranost te otpor vandalizmu kroz uporabu kreativnih alata – kaže Babačić.