Kreće aukcija

Pronađene su izgubljene vrpce iz 1970-ih s koncerata uživo Boba Marleya. Nađene su u podrumu hotela

P. N.

Izvor: Screenshot/YouTube/Bob Marley & the Wailers Live Paris Pavillon Baltard

Izvor: Screenshot/YouTube/Bob Marley & the Wailers Live Paris Pavillon Baltard

Snimke su nastale u 1970-im godinama u kazalištu Lyceum u West Endu u Londonu, u kazalištu Rainbow u Finsbury Parku i Pavillon Baltard u Parizu. Uključuju neke od Marleyjevih najvećih hitova, uključujući No Woman No CrySnimke koncerta uživo, Bob Marleyja i Wailersa, koje su slučajno pronađene nakon 40 godina provedenih u vlažnom hotelskom podrumu, bit će prodane na aukciji.


Analogne vrpce s kolutom pronađene su tijekom čišćenja hotela u Maloj Veneciji u zapadnom Londonu, ali imaju oštećenja od vode. Bile su pune plijesni i prljavštine, izgledale su nepopravljivo.


No, nakon dvogodišnje obnove kojom se bavio inženjer zvuka Martin Nichols, 10 traka bit će prodano na aukciji sljedećeg mjeseca.
Snimke su nastale u 1970-im godinama u kazalištu Lyceum u West Endu u Londonu, u kazalištu Rainbow u Finsbury Parku i Pavillon Baltard u Parizu. Uključuju neke od Marleyjevih najvećih hitova, uključujući No Woman No Cry.


Koncerti su snimljeni tada jedinim mobilnim studijskim vozilom u Velikoj Britaniji, koje su posudili Rolling Stonesi. Snimke je spasio londonski poduzetnik Joe Gatt, koji je rekao da ima prijatelja koji radi na odobrenju od strane hotela.


Gatt je pitao svog prijatelja i susjeda, pjevača jazza Louisa Hoovera ´što dalje činiti´, piše britanski The Guardian.


Hoover je rekao: “Kada sam konačno vidio oznake i bilješke na vrpcama, nisam mogao vjerovati svojim očima, a kada sam vidio i kako su kolutovi teško oštećeni vodom, to je bilo prilično potresno.˝


Pitao je tko bi mogao spasiti snimke i bio je upućen Nicholsu u Weston-super-Mareu.


Nichols je rekao: “Kad sam prvi put vidio trake, trebao sam reći: “Ne hvala, momci˝, jer su vrpce bile prekrivene plijesni i očito su pretrpjele velike štete uzrokovane vodom. Da je itko čak pokušao poslušati u tom stanju, sav sadržaj bi bio uništen i izgubljen zauvijek. “


Hoover se prisjetio kako je prvi put čuo obnovljene vrpce, navodi The Guardian.


¨Odmah smo se vratili u prošlost. Pogotovo Joe, jer je zapravo bio u publici u Lyceumu 18. srpnja 1975., kada mu je bilo samo 22 godine.


Trake s digitalno obnovljenim zvukom, prodaju se u aukcijskoj kući Omega u Merseysideu 21. svibnja. Svaka od njih ima početnu cijenu od 25.000 funti, a aukcionar Paul Fairweather predvidio je svjetski interes.