Joso Butorac

Poznati novljanski pjevač na američkoj turneji

Ivana Kocijan

Nagrađivani novljanski pjevač uz pratnju maestra Mladena Žmaka na Badnjak će održati božićni koncert u crkvi svetog Antona u Los Angelesu, 26. prosinca nastupit će u San Pedru, u Los Angelesu će nastupiti na dočeku Nove godine, a u Sacramentu na Sveta tri kraljaPoznati novljanski slavuj, pjevač Joso Butorac, u pratnji svojeg dugogodišnjeg suradnika, pijanista Mladena Žmaka, sutra putuje u Sjedinjene Američke Države gdje će boraviti gotovo do sredine siječnja i održati više nastupa za naše iseljenike.


– Putujemo iz Venecije, preko Pariza, do Los Angelesa. U Americi ćemo nastupiti na poziv Hrvatske bratske zajednice. Nastupit ćemo u crkvi svetog Antona u Los Angelesu. Tamo ćemo na Badnjak održati božićni koncert, a potom nas 26. prosinca očekuje koncertu u San Pedru. Jako se radujemo ponovnom gostovanju pred našim ljudima, otkrio nam je uoči puta Butorac.


Butorac i Žmak u SAD-u su prvi put boravili prošle godine kada su, također na poziv Hrvatske bratske zajednice, u Americi proveli petnaest dana tijekom kojih su održali božićni i novogodišnji koncert u Los Angelesu.


Adventski nastupi kod kuće
Inače, Mladen Žmak na nastupima ga prati već deset godina, no njihova suradnja traje i puno duže, s obzirom na to da su zajedno bili u grupi Vivak.


– U Los Angelesu ćemo nastupiti i na dočeku Nove godine, za naše ljude koji tamo žive i rade, a na Sveta tri kralja očekuje nas koncert u Sacramentu. Između službenih nastupa ćemo, kao i prošlog puta, nastupati na rođendanima i sličnim zabavama.


U SAD-u smo jako dobro prihvaćeni. Tijekom boravka tamo posjetili smo i Las Vegas, Grand Canyon, San Francisco… Naši su domaćini bili jako zadovoljni. Nastupali smo u dvorani koja prima 500 ljudi, a da je dvorana bila veća, bilo bi ih i više. Ljudi su jako sretni kad im netko donese dio Hrvatske tako daleko, dodao je.


Prije odlaska »preko bare« Butorac i maestro Žmak kod kuće su odradili više adventskih koncerata na kojima su pozornicu dijelili s cijenjenom novljanskom klapom Vinčace, višestrukim pobjednicima Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, s kojima su sinoć nastupili u Vrbovskom, a danas ih, ako to vrijeme dopusti, očekuje nastup na rapskom Adventu.


Istočna obala dogodine


– Tijekom Adventa nastupio sam i u Rijeci, Crikvenici, Novom Vinodolskom… Ljeti nastupam s belcanto repertoarom, a u zimsko doba predstavljam se božićnim repertoarom. U Americi izvodimo širok repertoar, rekao je.


Kako doznajemo, Butorac i Žmak sljedećeg bi Božića svojim melodijama mogli oduševljavati publiku na istočnoj obali SAD-a. Iako napominje kako je do Amerike dugačak put, ističe kako uživa u svome poslu tako da mu ni višesatni boravak u zrakoplovu ne predstavlja problem.


Prije odlaska na dalek put našim je čitateljima uputio božićnu i novogodišnju čestitku.


– Blagoslovljen Božić i sve najbolje u novoj godini. Svima želim puno zdravlja i da svi budemo sretni, zaključio je Joso Butorac.


Na MIK-u i dogodine


Joso Butorac peterostruki je pobjednik MIK-a. Na Melodijama Istre i Kvarnera pobijedio je i ljetos kada se predstavio pjesmom »Primorska arija« koju su za njega napisali Andrina i Frane Frleta, Suzana Blečić i Robert Grubišić.


– Vjerujem da ću i sljedeće godine nastupiti na MIK-u. Još nemam pjesmu, ali sigurno ću nastupiti na festivalu i 2020., rekao je.