Podnevni koncert Gernota Sϋβmutha na Kresnikovoj violini

Portal Novilist.hr

Foto Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Foto Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja RijekaU subotu točno u podne u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka održan je koncert na violini koju je izradio dr. Franjo Kresnik, umjetnik i znanstvenik koji se prije stotinjak godina više nego itko prije ili poslije njega približio nenadmašnom misteriju gradnje Stradivarijevih i Guarnerijevih violina.


Renomirani njemački violinist iz Berlina nastupio je danas pred punom Mramornom dvoranom. Gernot je svirao na violini dr. Franje Kresnika iz 1910. godine napravljenoj prema modelu Guarnerija del Gesu.


Svoje oduševljenje violinom podijelio je s publikom kojoj je ispričao svoje iskustvo sviranja na Kresnikovoj violini.
Oduševljena publika nagradila ga je dugim aplauzom i tražila bis. Program je bio bogat i pažljivo odabran, kombinirajući djela koja su nastala u vrijeme Guarnerija, preko dijela iz vremena Kresnika pa do suvremenih kompozicija. 


Simbolično, ovim koncertom zaokružen je skladbi i izborom umjetnika i Kresnikov europski put s najvažnijim postajama – Rijekom, Cremonom i Berlinom – ovjenčan nagradama i priznanjima.


Podnevni koncert Gernota Sϋβmutha na Kresnikovoj violini održan je u sklopu izložbe Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona, koja je dio projekta Europske prijestolnice kulture, programskog pravca Doba moći.