47. izdanje

Otvorene Osorske glazbene večeri, korejska violinistica Bomsori Kim glavna je zvijezda

Bojan Purić

Foto Bojan Purić

Foto Bojan Purić

Baselski komorni orkestar i korejska violinistica Bomsori Kim otvorili su 47. po redu Osorske glazbene večeri.S korejskom violinisticom Bomsori Kim kao glavnom zvijezdom, otvorene su 47. po redu Osorske glazbene večeri. Pod svodom osorske ex-katedrale gostovao je Baselski komorni orkestar pod vodstvom Baptistea Lopeza.


Kim je solirala u većini programa, na kojemu su bili “Proljeće” iz “Četiri godišnja doba” Antonija Vivaldija, “Stari plesovi i arije” Ottorina Respighija, “Sonata u g-molu za violinu i komorni orkestar” Giuseppea Tartinija, “Cantabile, za violinu i orkestar” Nicoloa Paganinija, “Talijanska serenada, za gudački orkestar” Huga Wolfa te ponovo “Četiri godišnja doba” – ovaj put “Ljeto”.


Foto Bojan Purić
U potpuno popunjenom auditoriju, nakon što je službeni program završio, a članovi orkestra odložili svoje instrumente, Kim je izvela “Capriccio no. 4” Henryka Wieniawskog.


Uoči prve večeri festivala koji ima i nacionalni predznak, okupljenima su se obratili lošinjska gradonačelnica Ana Kučić i državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija, dr. Ivica Poljičak.


Ovogodišnji festival posvećen je nizu zaslužnih glazbenika; Vladimiru Ruždjaku (30. godišnjica smrti), Marku Ruždjaku (deseta godišnjica smrti), Brunu Bjelinskom (30. godišnjica smrti) i Ivi Mačeku (20. godišnjica smrti).


Ukupno je na programu sedamnaest koncertnih večeri, s tim da će dvije biti održane na otvorenom, na gradskom trgu – 30. srpnja nastupit će ansambl Robyja Lakatosa, a dan kasnije ansambl “Transhistria” Tamare Obrovac.