Jubilarno izdanje

Otvoren 20. Liburnia Jazz Festival: Unatoč svemu, jazz must go on!

Valentina Sablić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Ovogodišnji se "Corona Liburnia Jazz Festival" održava bez budžeta i jedino zahvaljujući dobroj volji ovih vrhunskih glazbenika, poručio je Elvis StanićOPATIJA – Prvi dan jubilarnog 20. Liburnia Jazz Festivala održao se usprkos svim okolnostima.


Ni otkazivanja ni izmjene kulturno-umjetničkih programa izazvane pandemijskom situacijom jazzu nisu stale na kraj – izvođači i ovom žanru vjerna publika zajedno su započeli proslavu rođendana renomiranog festivala.


Elvis Stanić pozdravio je i zahvalio se vjernoj publici te naveo:
– Ovogodišnji se “Corona Liburnia Jazz Festival” održava bez budžeta i jedino zahvaljujući dobroj volji ovih vrhunskih glazbenika.


Uslijedio je šareni dijapazon različitih žanrova jazz glazbe koji je obojio opatijsku Ljetnu pozornicu. Koncert je otvorio virtuozni bubnjar i ovogodišnji porinovac – Riječanin Branimir Gazdik sa svojim quartetom kojeg čine saksofonist Lenart Krečić, klavijaturist Maasej Kovačević i basist Vedran Ružić.Autorska glazba koju je quartet izveo sinergija je raznih stilova – jazza, funka, latino i world musica, stopljenih u zajednički fusion izraz karakterističan za ovaj band. Izveli su skladbe sa Gazdikovih samostalnih albuma “Friendly” i “Link”.


Uslijedio je nastup poznatog riječkog gitarista Brune Mičetića i njegovog quinteta kojeg čine bubnjar Dado Marinković na bubnju, kontra i električni basist Bojan Skočilić, klavirist Joe Kaplowitz te tenor i sopran saksofonist Vojkan Jocić.Quintet je publici pružio glazbenu raznolikost koju Bruno gradi već godinama i koja je s jedne strane opuštena, produhovljena i meditativna, a s druge nepredvidiva, spontana i dinamična te oslikava njegovu iskrenu ljubav prema glazbi.


Kombinacija bluesa, tradicionalnog jazza ili fusiona samo su neke od jazz nijansi koje su izveli predstavljajući svoj novoobjavljeni album “Out of the Shadow”.


Koncert je održan u skladu s epidemiološkim mjerama što je značilo ograničeni broj ulaznica na 300.Opatija je i ove godine ostala mjesto za ljubitelje jazza i dobre glazbe, a na sutrašnjem koncertu festivala očekuje nas „the one and only“ Elvis Stanić i njegova grupa te Ivan Pešut sa svojim bendom, a istog se dana, s početkom u 20 sati otvara retrospektivna izložba plakata Liburnia Jazz Festivala u Hrvatskom muzeju turizma u vili Angiolini.