Eurosong

‘Otkrili smo krila’: Roko Blažević oduševio prvom probom u Izraelu

Ivana Kocijan

Foto: Thomas Hanses

Foto: Thomas Hanses

Otkrili smo krila, da, no ostalo je još toliko toga što će publika doznati samo u prijenosu iz dvorane Expo u Tel Avivu na HTV 1 u 21 sat 16. svibnja, rekao je Roko za HRTRIJEKA – Nakon što je kao posljednja delegacija, u ponedjeljak navečer sletio u Tel Aviv, hrvatski eurovizijski »Dream team« već je u utorak ujutro bio u Expo centru gdje je na grandioznoj eurovizijskoj pozornici u Paviljonu 2 naš eurovizijski predstavnik Roko održao prvu probu koja je oduševila i eurovizijske novinare. Službena eurovizijska web-stranica eurovision.tv prikazala je isječak s probe na kojem je vidljivo kako je Rokov nastup obojan u »zlatno« te da je dodatno plesačko pojačanje u funkciji Rokovih anđela čuvara.


– Proba je prošla izvrsno! Na redu je tehnički dio, neke stvari koje su nama bitne, a koje se na probama »peglaju« do savršenstva, a mi tome težimo! Otkrili smo krila, da, no ostalo je još toliko toga što će publika doznati samo u prijenosu iz dvorane Expo u Tel Avivu na HTV 1 u 21 sat, 16. svibnja, rekao je Roko za HRT.


Na pitanje novinara kako mu je pjevati u ležećem položaju, odgovorio je: »Čini mi se da u tom položaju zvučim i bolje.«Prva eurovizijska proba otkrila je i Jacqusa Houdeka, jednog od autora pjesme, u funkciji pratećeg vokala.

– Tko ne bi poželio pjevača poput Jacquesa u ulozi back-vokala? Bila je to moja velika želja i čast mi je što je Jacques pristao. Uostalom, svojom neponovljivom izvedbom pjesme »My friend« prije samo dvije godine, po glasovima 200 milijuna gledatelja, ušao je u Top 10 tako da je ovo i strateški važno. Iako je skriven od kamera, njegov glas i ta mistika dodati će posebnu vrijednost cjelokupnom nastupu, dodao je.


Drugi nastup


Jacques se našalio kako zapravo samo on ima tremu.– Iako mi je ovo drugi eurovizijski nastup, nije isto. Ovo je potpuno novo iskustvo jer sam u ulozi back vokala. Iako oni možda nemaju tremu, čini se da ju ja imam i u njihovo ime. Jako sam ponosan nakon prve probe! Vjerujemo da idemo u finale, rekao je. Mistike oko plesača Endija Schrottera i Diega Siqueire nema – jer su u scenskoj ulozi anđela. I njima je ovo prvi eurovizijski nastup.– Najčešće pitanje koje nam se danas postavljalo – a to je »osjećaj nakon prve eurovizijske probe«… Kakvu god scenu zamišljali, ovo je scena iznad scene. Glazba, svjetlo, atmosfera, ljudi, sve je spektakularno. Zapravo, sama činjenica da smo ovdje jest ostvareni san, rekli su.Novinari koji su pratili probu uživo u Press centru spontano su ustali i zapljeskali uz ovacije. – To ne radimo često, znajte, tako da, Hrvatska, ovo vam je veliki kompliment za Roka, u svojoj videorecenziji istaknuo je Euroxx koji Rokov glas smatra najboljim vokalom na ovogodišnjem Izboru za pjesmu Eurovizije te predviđa ulaz u finale.Roko ističe kako treme nema, no uzbuđenje prvim nastupom na eurovizijskoj pozornici je bilo opravdano prvom probom.– S obzirom na to da mi anđeli simbolično »vraćaju« krila na eurovizijskoj pozornici, to se logično i smisleno nadovezuje i kao krunidba mog prvog eurovizijskog nastupa. Hoće li nam se nastup »pozlatiti«, ne znamo, no u to vjerujemo kao Delegacija, rekao je Roko.
Maja Njirjak iz Press službe HRT-a koja u Tel Avivu ima funckiju Head of Press Delegacije otkrila nam je kako je tekao put do Izraela.


– Krenuli smo u ponedjeljak u 9 ujutro iz Zagreba, preko Varšave, a kada smo sletjeli u Tel Aviv, jedan kovčeg je »zalutao«. Na kraju smo doznali da je riječ o putnoj torbi našeg make-up artista i šminkera Krune Garguljaka s HRT-a i o kovčegu punom šminke pa smo čekali u Tel Avivu po slijetanju na aerodromu iza ponoći, uz tri sata pjevanja uz Jacquesa i Roka u loungeu aerodroma.


Dok smo se po sobama raspakirali, prošlo je i 2 iza ponoći, no u 7 ujutro smo svi bili na doručku, a u utorak već u 8.30 na mjestu događaja na Expou na našoj prvoj probi. Što reći, naporno je to bilo za Roka kao izvođača, kojeg čeka čitav dan na probi i dan ispunjen interrvjuima, no on i plesači Diego i Endi našu su delegaciju iznenadili profesionalnošću i odgovornošću. Prva proba je prošla više nego izvrsno, dojmovi su izvanredni, otkrila je.Dijeljenje ljubavi


Roko je predstavio pjesmu »The Dream« na konferenciji za novinare nakon prve probe, a publici je osim odgovora na pitanja medija kojima nikoga nije ostavio ravnodušnim, i zapjevao: najprije pjesmu Michaela Bubblea, a kraj presice pjesmu »My friend« Jacquesa Houdeka koja je predstavljala Hrvatsku na Eurosongu prije dvije godine.


– Važno je dijeliti ljubav, za sve je nas važno da budemo voljeni i o tome pjevamo – o ljubavi i nadi, zaključio je 19-godišnji predstavnik Hrvatske na ovogodišnjem Izboru za pjesmu Eurovizije.Druga proba našu eurovizijsku ekipu očekuje u subotu u 10 sati.