Cancel kultura

Neslužbena velška ragbi himna “Delilah” Toma Jonesa postala nepoćudna 55 godina od objavljivanja

T.I.

Iako se u pjesmi izrijekom to ne spominje, lako je zaključiti da je momak ubio Dilajlu, i iako je riječ o fikciji i umjetničkoj slobodi, u velškom ragbi savezu smatraju da pjesma promiče obiteljsko nasiljeVelški ragbi savez danas je objavio da veliki hit iz 1968. „Delilah“ slavnog Velšanin Toma Jonesa više neće, kako je bilo desetljećima, biti izvođena na Principality stadionu u Cardiffu prije utakmica velške reprezentacije. Nadalje, velški ragbi savez uklonio je pjesmu koja je nakon pola stoljeća postojanja odjednom postala sporna i sa svojih službenih playlista.


Ne, nije se Tom Jones zamjerio nekome iz ragbi saveza pod stare dane, ovaj potez je skromni doprinos vodstva jednog grubog muškog sporta sve prisutnijoj i raširenijoj „cancel“ kulturi.


Naime, tekst pjesme postao je neprimjeren današnjem dobu jer se u njemu govori o mladiću koji prostitutku Dilajlu uhvati u zagrljaju s drugim muškarcem, dođe drugi dan na njen prag „a ona je tamo stajala i smijala mu se“… „Osjetih nož u svojoj ruci i više se smijala nije“.
Iako se u pjesmi izrijekom to ne spominje, lako je zaključiti da je momak ubio Dilajlu, i iako je riječ o fikciji i umjetničkoj slobodi, u velškom ragbi savezu smatraju da pjesma promiče obiteljsko nasilje, a to je neprihvatljivo.


„Velški ragbi savez osuđuje obiteljsko nasilje bilo koje vrste. Prije odluke tražili smo savjet stručnjaka iz ovog polja po pitanju cenzuriranja pjesme i bili svjesni da je tema pjesme problematična i uznemirujuća za dio naših navijača” – pojasnio je za Sky News glasnogovornik ragbi saveza.


Rasprava o problematičnosti ove pjesme zapravo nije od jučer. Još 2016. godine velški poslanik u parlamentu Chris Bryant upozorio je na empirijski provjerenu činjenicu da u Walesu u dane kad njihova reprezentacija igra međunarodne utakmice u ragbiju koji je tamo popularan kao i nogomet, broj slučajeva obiteljskog nasilja dramatično raste. Sad, je li to zbog prirode sporta i uzavrele krvi (frustriranih) navijača ili tome doprinosi jedna pjesma bez obzira na tekst, ostaje otvoreno pitanje.


U svakom slučaju, velški ragbi savez odlučio je prekinuti kontroverzu i službeno se ograditi od činjenice da neslužbena himna jednog sporta govori o ubojstvu jedne žene. Uklanjanje pjesme iz službenih programa ipak ostavlja nešto slobode navijačima jer se zabrana ne odnosi na njih, mogu je spontano zapjevati na tribinama. Ostaje da se vidi na narednoj domaćoj utakmici reprezentacije dijele li navijači mišljenje s vodstvom ragbi saveza.