Fenomen Stranger Things

Ne samo da obara Guinessove rekorde, 37 godina stara pjesma Kate Bush donijela joj je i gomilu novca

T.I.

Broj jedan je i u Australiji, Irskoj, Belgiji, Novom Zelandu, Litvi, Švedskoj, Švicarskoj. Čak se i na hrvatskoj Billboard listi, na koju se probija teško bilo što osim balkanskog vatrometa neukusa u vidu trap cajki, popela do 4. mjestaKolika je medijska moć TV serija, na najbolji mogući način osjetila je Kate Bush, nekadašnje glazbeno čudo od djeteta, a danas veteranka koja zahvaljujući četvrtoj sezoni popularne serije “Stranger Things” ruši jedan Guinnesov rekord za drugim.


Njenu pjesmu „Running Up That Hill (A Deal with God)”, kreatori SF horor serije izuzetno popularne posebno kod mladih, s Winonom Ryder u glavnoj ulozi, izabrali su kao glavnu glazbenu temu i prilično veliki hit iz 1985. postao je još veći hit 2022. godine.


U vrijeme izlaska je dogurala do trećeg mjesta britanske top liste (ispred su bili današnji evergreeni „I Got You Babe“ UB40 i Chrissie Hynde i „Into The Groove“ Madonne) i bila prva pjesma ove Engleskinje koja je ušla među 40 na Billboardovoj top listi u SAD-u. To što je trenutno na prvom mjestu britanske top liste, čini je pjesmom kojoj je trebalo najduže u povijesti da dođe do vrha top liste, nepunih 37 godina. Točnije ušla je u knjigu rekorda za dlaku sa svojih 36 godina i 310 dana puta od objave do broja 1, jer je početkom prošle godine svevremenskom božićnom hitu “Last Christmas” grupe Wham! za isti poduhvat trebalo 36 godina i 23 dana.
Drugi Guinnesov rekord vezan uz pjesmu je činjenica da je Kate Bush s navršene 63 godine najstarija izvođačica koja je došla do broja 1. Do sad je taj rekord držala Cher koja je imala 52 godine kad se na vrh britanske top liste popela 1998. s pjesmom  „Believe“.


I treći rekord koji će biti upisan u Guinnesovu knjigu rekorda je podataka da je Kate Bush „vlasnica“ najvećeg vremenskog procijepa između dva broja 1 na britanskoj listi singlova. Naime, s nenavršenih 20 godina zasjela je na prvo mjesto počekom davne 1978. s prvim svojim singlom „Wuthering Heights“ i nikad više, do danas nije ponovila taj uspjeh.


Uvijek samozatajna, jedna od rijetkih iz show businessa koja se odrekla karijere na dugo vrijeme kako bi se posvetila odgajanju sina, Kate Bush ipak ne krije oduševljenje da je nakon tolikih godina njena stara pjesma postala ludo popularna 37 godina od nastanka i sad već treći tjedan dominira britanskom top listom, i ne samo britanskom. Broj jedan je i u Australiji, Irskoj, Belgiji, Novom Zelandu, Litvi, Švedskoj, Švicarskoj. Čak se i na hrvatskoj Billboard listi, na koju se probija teško bilo što osim balkanskog vatrometa neukusa u vidu trap cajki, popela do 4. mjesta.


Priznanja su lijepa, ali su zelene novčanice još ljepše. To što je pomela top liste širom svijeta „Running Up Theat Hill“ postala je i neočekivana zlatna koka za Kate Bush kao autoricu pjesme. Kako je objavio CBS, samo od strimanja pjesme s glazbenih servisa Bush je zaradila zadnjih tjedana oko 2,3 milijuna dolara. Većina tog novca ići će u njen džep s obzirom da nije podlegla pomodnosti da glazbeni veterani prodaju svoje kataloge i zadržala sve ovo vrijeme autorska prava na svoje pjesme.