UNPLUGGED

Nakon pravne bitke i teških izjava: Legendarna gitara Kurta Cobaina ipak ide na aukciju

Sanda Milinković

kurt_cobain_gitara/Wikimedia Commons

kurt_cobain_gitara/Wikimedia Commons

Još nije potvrđeno tko je prodao vrijedan instrument aukcijskoj kući.Kćerka legendarnog Kurta Cobaina, Frances Bean te njegova supruga, Courtney Love, izgubit će bitku za neprocjenjivu gitaru koju je pokojni Cobain koristio za kultni nastup “MTV Unplugged” u New Yorku 1993. godine, prenosi Page Six.


Borba za vlasništvo nad gitarom odvija se već godinama, a toliko je oštra da su u borbu uključeni i privatni istražitelji, mnoge tužbe i zavrzlame.


U lipnju prošle godine, Love i Frances su radile na novom pravnom pokušaju “hvatanja” gitare iz ruku bivšeg supruga same Frances, Isaiaha Silve. Ali aukcijska kuća Julien’s objavljuje da će gitara biti izložena i naposljetku, prodana.
Još nije potvrđeno tko je prodao vrijedan instrument aukcijskoj kući, ali obzirom da je Love gitaru prozvala “obiteljskim blagom”, moguće je da ona ne stoji iza prodaje već upravo Silva. Tijekom rastave, Silva je odbio vratiti gitaru Frances, a Love je tada kazala: “To nije njegovo. To je čuvani obiteljski dragulj i nije na njemu da ju uzme.”


Love je navodno angažirala Sama Lutfija, zloglasnog bivšeg menadžera Britney Spears, u pokušaju da prisili Silvu na vraćanje gitare. Navodno je prijetila i majci njegova sina, govoreći da će im dijete završiti u sirotištu ako ne vrati gitaru.


U svibnju 2018. godine, sudac je legendarni instrument dao Silvi u brakorazvodnoj parnici. Bitka za gitaru se nastavila, s Silva je tužio Love i Lutfija za pokušaj ubojstva, kazavši da su mu govorili da će ga ubiti ukoliko ne vrati gitaru.


Aukcijska kuća kaže da će gitara biti izložena u londonskom Hard Rock Cafeu prije nego li se proda.