Kastafsko kulturno leto

Najdugovječnije klape Sjevernog Jadrana: Na Crekvinu se vratila a cappella glazba

Katarina Bošnjak

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Uz domaćine, Klapu "Kastav" iz Kastva, na Crekvini su se mogle poslušati najdugovječnije klape Sjevernog Jadrana - Ženska klapa "Luka" iz Rijeke, Klapa "Nevera" iz Rijeke, Klapa "Pinguentum" iz Buzeta i Klapa "Trogir" iz Trogira kao posebni gostiVečeras se u sklopu 31. Kastafskog kulturnog leta održao pravi spektakl za sve ljubitelje izvorne klapske pjesme. Uz domaćine, Klapu “Kastav” iz Kastva, na Crekvini su se mogle poslušati najdugovječnije klape Sjevernog Jadrana – Ženska klapa “Luka” iz Rijeke, Klapa “Nevera” iz Rijeke, Klapa “Pinguentum” iz Buzeta i Klapa “Trogir” iz Trogira kao posebni gosti.


Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN


Ovim se koncertom nakon gotovo tri desetljeća na pozornicu “Kastafskog kulturnog ljeta” vratila izvorna, a cappella klapska pjesma u formi susreta klapa. Prvi dio koncerta bio je posvećen autorskim pjesmama, dok su se u drugom izvodile obrade.

Koncert je otvorila Klapa “Pinguentum” iz Buzeta, prepoznatljiva po njegovanju istarskih narodnih pjesama interpretiranih u klapskom četveroglasju čime odaju poštovanje svom podneblju. Nakon njih je na pozornicu stupila Ženska klapa “Luka” koja je postala sinonim kvalitete ženskog klapskog izričaja. Svečani ton obuzeo je prostor cijeloga Kastva, a posjetitelji su kroz samo par pjesama potpuno utonuli u sklad glasova.


Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN


Zatim je uslijedio nastup Klape “Trogir”, najstarije i najtrofejnije dalmatinske klape. Oživljeni stihovi najljepših dalmatinskih pjesama upotpunili su već bogat ambijent, a pljeska, kao što je i očekivano, nije manjkalo. Premda je večerašnji susret “a cappella”, Klapa “Nevera” je u program unijela raznovrsnosti spajanjem klapskog izraza s instrumentalnom pratnjom. Udruživanjem vokala i žičanih instrumenta te na momente harmonike, pjesme “Del tebe” i “Lipo j’vino pit” još su više zaintrigirali publiku, a povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti izveli su i pjesmu “Zemlja dide mog”. Zadnji su nastupili domaćini, Muška klapa “Kastav” koja je ove godine proslavila svoj 30. rođendan.

Susret klapa Sjevernog Jadrana pod ovim je nazivom prvi puta iniciran i organiziran 1992. godine zahvaljujući entuzijazmu mladića, tada tek osnovane Klape “Kastav”, a jedan je od zamašnjaka kastavske ljetne kulturne manifestacije.


Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN


Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN


Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN