Međunardoni festival

More & Jazz: Jazz na Sutivanskom litu

Davor Hrvoj

Roland Abreu and the Cuban Latin Jazz / SnimioD. HRVOJ

Roland Abreu and the Cuban Latin Jazz / SnimioD. HRVOJ

Festival je svojim nastupom otvorio međunarodni sastav Roland Abreu & The Cuban Latin Jazz, a predstavili su se i talijanski XYQuartet te hrvatski pjevač Daniel CacciaSUTIVAN  Treći međunarodni jazz festival More & Jazz održan je u Sutivanu na Braču u organizaciji Turističke zajednice Općine Sutivan. Osim koncerata te izložbe fotografija Davora Hrvoja, festival je ove godine obogaćen glazbenim radionicama za djecu, koje je vodio njegov umjetnički ravnatelj Ratko Zjača. Odvijale su u sjeni stabla melije na šimatoriju župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije gdje su održani i svi koncerti festivala. Uz upoznavanje s važnim karakteristikama jazza, naglasak je bio na osnovama improvizacije koje su polaznici učili svirajući s mentorom, a novousvojena znanja su produbljivali slušajući profesionalne glazbenike na tonskim probama i večernjim koncertima.


Posveta latin-jazzu


Festival je svojim nastupom otvorio međunarodni sastav Roland Abreu & The Cuban Latin Jazz, koji uz vođu, kontrabasista Abreua, čine poljski pijanist Pawel Kukula i bubnjar Dominik Jaske te ukrajinski sopran i tenor saksofonist Taras Bakovskyi. Bio je to mamac za publiku koja je bila najbrojnija upravo na tom koncertu. Izvodili su skladbe što su ih snimili za svoja dva albuma: »Roots« i »Juntos por Siempre«, a zajedno ih potpisuju sva četvorica. Svoju glazbu zasnivaju na spoju jazza s latino, posebice kubanskom glazbom, ali i popularnom glazbom i klasikom. Pokazali su i kako Afro-Cuban zvuči u suživotu s ukrajinskom glazbenom tradicijom. Radi se o vještim glazbenicima koji su svirali uvjerljivo, maštovito i srčano, u pozitivnom duhu, a najuzbudljiviji su bili u međusobnim glazbenim razgovorima. U dodatku su još jednom pokazali poštovanje prema kubanskoj glazbi odsviravši jednu kubansku, jedinu neautorsku skadbu na koncertu.


Posveta astronautima


Potpuno drukčiji pristup jazzu demonstrirali su članovi talijanskog XYQuarteta: alt saksofonist Nicola Fazzini, bas gitarist Alessandro Fedrigo, vibrafonist Saverio Tasca i bubnjar Luca Colussi. Sastav su utemeljili Fedrigo i Fazzini, koji je surađivao s hrvatskim glazbenicima kao što su Matija Dedić i Boiers Quartet, s namjerom da izvode suvremeni jazz nekonvencionalnog pristupa. Njih dvojica su napisali većinu skladbi koje su izvodili na ovom koncertu, uglavnom objavljenih na albuma »Orbite«.


XYQuartet / Snimio D. HRVOJ

XYQuartet / Snimio D. HRVOJ
Radi se o skladbama nadahnutim poznatim astronautima, primjerice prvom ženom u svemiru Valentinom Tereshkovom, prvim Indijcem u svemiru Rakeshom Sharmom, koji je u tim uvjetima prakticirao jogu ili Malcolmom Scottom Carpenterom, koji je bio odabran da hoda po Mjesecu, ali to se nije ostvarilo te se pridružio Jacquesu Cousteeau u istraživanju podmorja. Mnogo je simbolike u tome, jer oni se također bave istraživanjem, posebice zvukovnih mogućnosti, a rizika u njihovoj glazbi ne manjka. Dojmljiva je bila izvedba skladbe »No Evidence«, parafrazi na standard »Evidence« Theloniousa Monka, kome su je posvetili.


Posveta Ivi Robiću


Festival More & Jazz zaključen je u petak nastupom hrvatskog pjevača Daniela Caccije, Osječanina koji već tridesetak godina živi u Njemačkoj. Uz njega svirali su orguljaš Renato Chicco, gitarist Ratko Zjača i bubnjar Jože Zadravec. U prvom dijelu programa izvodili su poznata djela iz američke pjesmarice, među ostalima »On the Sunny Side of the Street« i »Sweet Georgia Brown«.


Daniel Caccia & Organ Trio / Snimio D. HRVOJ

Daniel Caccia & Organ Trio / Snimio D. HRVOJ


Na korijene jazza ukazali su izvedbom afroameričke duhovne pjesme »Deep River«, a ugodno iznenađenje priredili su izvedbom skladbe »Throw It Away« ugledne američke pjevačice Abbey Lincoln, koja je rijetko na repertoaru drugih pjevača, možda zbog njezine osobnosti. U drugom dijelu izvodili su skladbe iz repertoara Ive Robića što ih je Caccia uz HGM jazz orkestar Zagreb snimio za CD koji je nagrađen Porinom, među ostalima »Tiho plove moje čežnje«, »Morgen«, »Samo jednom se ljubi« i »Stranci u noći«. Naravno, u jazz aranžmanima kojima su podarili novi život njegovim pjesmama. Bilo je to nostalgično prisjećanje na velikana hrvatske glazbe. Publiku su u dodatku oduševili izvedbom stanrada »Down By the Riverside«.