Svjetski dan migranata

Mimika Orchestra u Palachu: Bit će zanimljivo i za slušanje i za gledanje

Ivana Kocijan

U Rijeku stiže hrvatska postava Mimika Orchestra

U Rijeku stiže hrvatska postava Mimika Orchestra

Veselimo se koncertu u Palachu zbog toga što se naš zadnji materijal većinom bavi migracijama, razmjenama stanovništva, najavio je Mak MurtićRIJEKA U sklopu programa kojim će u ponedjeljak u Palachu biti obilježen Svjetski dan migranata, u klubu u Kružnoj u 21 sat nastupit će Mimika Orchestra, orkestar jazz, world music i suvremenog glazbenog izričaja te međunarodnog značaja koji je 2010. godine u Londonu osnovao skladatelj i multiinstrumentalist Mak Murtić.


Otad je Mimika Orchestra izrastao u jedan od najkreativnijih, transidiomatskih sastava ovih prostora. U Rijeku stiže njegova hrvatska postava (postoji i britanska) koju čini čak šesnaestero članova: vokali, limeni i drveni puhači, ritam-sekcija te izvođač live elektroničke glazbe. Orkestar će predstaviti kompozicije s albuma »Divinities of the Earth and the Waters« koji je koncipiran kao pogrebna ceremonija koja se odvija u doba predindustrijskog Balkana.


Zagrepčanin Mak Murtić na Sveučilištu Middlesex u Londonu završio je smjer aranžiranja na jazz akademiji, a zanimljivo je da prije nego što je upisao akademiju nije bio školovani glazbenik. Mimika Orchestra inspiraciju pronalazi u slavenskoj mitologiji (Veleš – istoimena planina kod Mošćenica, Medeja – kvarnerski otoci) i u svojoj glazbi miješa raznolike žanrove, a glazbeni utjecaji su im Gil Evans, Yes, King Crimson, Duke Ellington, Balkan Music, John Zorn, Igor Stravinsky, Bela Bartok, John Coltrane, Circus, Film Music, Folk Music form around the World, Video Game Music, Radiohead, Fela Kuti, Jazz, Classical Music…
– Srž benda čini osmero glazbenika, a uz njih je tu i naša proširena obitelj, ostali ljudi s kojima surađujemo. U Rijeku dolazimo s hrvatskim glazbenicima s kojima tu najčešće nastupamo, a možda budemo imali i gosta iznenađenja. U Rijeci još nismo nastupali kao Mimika Orchestra, dok sam ja već nastupao ovdje s grupom Porto Morto. Veselimo se koncertu u Palachu zbog toga što se naš zadnji materijal većinom bavi migracijama, razmjenama stanovništva, konceptom onoga što je stvoreno kao ideja naroda koja je pod velikim upitnikom, barem što se nas tiče. Mislim da se dobro veže uz cijelu priču oko Svjetskog dana migranata, otkrio nam je osnivač i voditelj orkestra Mak Murtić.


Mimika Orchestra dosta je scenski orijentiran stoga će njegov nastup biti zanimljiv i za slušanje i za gledanje.


– Glavna okosnica repertoara bit će nam novi album, ali ćemo svirati i materijal s prošlog albuma koji se bavi naseljavanjem planeta Marsa. Radi se o klupskom, energičnom repertoaru. Mislim da je to najbolja varijanta za Palach, zaključio je Murtić, autor svih skladbi Mimika Orchestra.


Na događanje u organizaciji Rijeka 2020 – EPK ulaz je besplatan.