Pobjednici Eurosonga

Maneskin u velikom razgovoru za Novi list otkrili svoju najluđu priču s obožavateljima

Marko Dobrecović

Foto Francois Delacroix

Foto Francois Delacroix

Za novu pjesmu »Mammamia« bend kaže da je puna ironije. »Njezini stihovi su zabavni i ludi. Pjesma je došla potpuno prirodno. Nadam se, ali ne vjerujem, da će Talijani shvatiti ironiju u pjesmi«, u šali je rekao frontmen Damiano David»E buonasera signore e signori«, stih je iz njihove pjesme kojom su se predstavili na pozornici Eurosonga te na dominantan način prohujali Rotterdamom.


U nepunih šest mjeseci bend je postao atrakcija, bilježio ulaze u top 10 na svjetskim top listama, stekao obožavatelje diljem Europe (i svijeta) te postao prepoznatljiv po svojim, najblaže rečeno, golišavim slikama na društvenim mrežama.


Damiano David, Thomas Raggi, Ethan Torchio i blažena među muškarcima Victoria de Angelis, okupljeni pod imenom Maneskin, šest mjeseci nakon uspjeha u Nizozemskoj kreću na veliku europsku turneju, a kao najnoviji adut predstavljaju svoju novu pjesmu nakon koje ćete svi zaustiti »Mamma mia!«


Bend sa stavom
Svoju su karijeru ovi mladi Rimljani započeli kao ulični svirači, nastavili je sudjelujući u talijanskoj inačici showa X-Factor, a kada su početkom ove godine osvojili Festival Sanremo, počela su šuškanja o tome kako su naši susjedi na pjesmu Eurovizije poslali kontroverzni rock’n’roll bend koji čine mladi dvadesetogodišnjaci.


Nakon nastupa na Eurosongu, nema tko nije znao za njih. Počeli su ih slušati srednjoškolci, osnovnoškolci, pa čak i neki vrtićarci. Neki su roditelji s veseljem pozdravili malu ekspanziju europskog rocka, dok se drugima dizala kosa na glavi. Naši stariji sugrađani su ih opisivali kao »one glasne Talijane s ružnim hlačama«.


Bend je nastavio s radom, još su žešće prionuli na posao, pa tako danas sebe opisuju kao glasan bend sa stavom. Jučer je taj glasan bend sa stavom svojim slušateljima podario novu pjesmu koja će po svemu sudeći nastaviti put pjesama »Zitti e buoni«, »I wanna be your slave« i »Beggin’«.


Zabavljanje stereotipima


Za pjesmu »Mammamia« bend kaže da je puna ironije. Naslovom »Mammamia«, koji je u Italiji izraz iznenađenja, bend se zabavlja s uvriježenim talijanskim stereotipima jer su oni, kako kažu, daleko od (stereo)tipičnih Talijana.


Foto Aidan Zamiri

Foto Aidan Zamiri


– Nakon pobjede na Eurosongu nismo imali puno vremena za snimanje pjesama u studiju. Srećom, ova je pjesma nastala u svega nekoliko sati, a njezini stihovi su zabavni i ludi. Pjesma je došla potpuno prirodno.


Nadam se, ali ne vjerujem, da će Talijani shvatiti ironiju u pjesmi, u šali je rekao frontmen Damiano David na jučerašnjem predstavljanju pjesme koje smo mogli pratiti putem Zooma.


Pjesma je tipično »maneskinska.« Naglašeni rifovi gitare, pratnja basa i bubnja čine brzi tempo ove pjesme, a sve je to upotpunio prodoran Damianov glas koji i u ovoj pjesmi pjeva stihove na engleskom jeziku.


Još jedna lijepa stvar je ta da bubnjar Ethan Torchio danas navršava dvadeset i jednu godinu.


Bend se ponosi činjenicom što sami stvaraju i tekst i glazbu. To je u današnje vrijeme rijetkost, a rock četvorka tvrdi da u autorskim tekstovima uspijevaju zakoračiti u mnoge svjetove, no, ostajući vjerni sebi, šire svoj raskošan autentičan stil odašiljajući uključivu poruku apsolutne slobode.


Damiano dodaje da ne bi nikome dao da se petlja u njihove tekstove.


– Pjesmama izražavamo osobnost, a kada nismo na sceni, prestajemo biti rockeri i živimo normalan život s prijateljima. Usto, nismo samo članovi benda, već zaista njegujemo naše prijateljstvo, to nam je pomoglo da ostanemo prizemni.


Želim progovarati o klimatskim promjenama, zagađenju, ženskim pravima, LGBTIQ zajednici, pokušavam progovarati o nečemu što nadrasta glazbu, zaključuje David.


Od Londona do Rige


Novom pjesmom bend najavljuje svoju skorašnju europsku turneju. Pod nazivom »Loud kids« bend će u nešto više od mjesec dana održati šesnaest koncerata diljem cijele Europe. Karte su razgrabljene u vrlo kratkom roku.


– Kada smo stavili karte u prodaju, prognozirala sam da će turneja biti rasprodana u tjedan dana. Dečki su me opovrgavali govoreći da će trebati puno više. Nazvali su nas i rekli da je cijela turneja rasprodana u dva sata.


Prilično suludo, ali mladi smo i imamo još puno toga što moramo napraviti. Mislim da je rock glazba sve jača. Često mi obožavatelji pišu poruke u kojima navode da kupuju instrumente i uče svirati, rekla je basistica Victoria de Angelis.


Talijanski rokeri turneju Loud Kids započet će 2. veljače 2022. u Londonu, a završiti 14. ožujka u latvijskoj Rigi. Rasprodanost turneje svjedoči o popularnosti benda, a članovi benda imaju itekako dobar odnos s fanovima.


– Mislim da smo autentični, ali i dajemo nadu mladima da u budućnosti mogu raditi ono što vole. Kao najluđu priču s obožavateljima izdvojio bih onu kada je, nakon koncerta u Švedskoj, jedan par došao do mene s opremom za tetoviranje i molio da ih na licu mjesta tetoviram.


Naravno, odbio sam jer nisam htio riskirati ničije zdravlje, prepričava Damiano David.


Hrvatska, nažalost, nije dio turneje Loud Kids, a koncerti najbliži Hrvatskoj su onaj 18. veljače u Beču i 1. ožujka u Budimpešti.


U svojim izvedbama opušteni, mladi i slobodoumni ili u svojim objavama nepristojno vulgarni i krajnje erotski Maneskini, čini se, imaju sve što uspješan rock bend mora imati.