"Što je to ljubav"

MAJA ŠUPUT Popularna pjevačica snimila album za djecu

Ivana Kocijan

Foto: Srećko Rundić

Foto: Srećko Rundić

"Moj dugogodišnji san se konačno pretvorio u javu", otkrila nam je jedna od naših najpopularnijih pjevačicaMaja Šuput snimila je svoj prvi album za djecu! Zove se “Što je to ljubav” i donosi osam pjesama, među kojima je pet dueta s vrlo talentiranim djevojčicama. Bio je to i više nego izvrstan povod za razgovor s jednom od naših najpopularnijih pjevačica.


Upravo ste predstavili album “Što je to ljubav”, vaš prvi album za djecu. Otkud i otkad ideja za njegovim snimanjem?


– Ideju sam dobila još prije desetak godina kada sam prvi put čula ove pjesme i snimila neku vrstu demoverzije. Odmah sam se zaljubila u njih, međutim, znala sam da je to prevelik projekt da se pusti samo tako. Znala sam da će doći pravi trenutak za njega. Čuvala sam te pjesme deset godina u ladici i sad je to – to, sad se osjećam dovoljno zrelo da mogu uvjeriti i mamu i tatu da pjevam nešto zaista kvalitetno i sjajno za njihovu dječicu. Svi znamo da roditelji strašno paze kako će i što prezentirati svojoj djeci. Mi smo im dali sjajan album s dječjim pjesmama koje imaju edukativni karakter. Moj desetogodišnji san konačno se pretvorio u javu.


Promocija je održana u sklopu Cinestar dječjeg festivala u Avenue Mallu u Zagrebu. Kako je protekla?


– Bolje nego što sam zamislila. Bilo je jako puno djece, maskota, igra za djecu, raznoraznih aktivnosti… Djeca su mogla provesti prekrasan dan radeći sve ono što djeca trebaju raditi, ali i ono najbolje – pjevati. Pjevali smo, plesali, svi su se popeli na pozornicu i odmah upijali pjesme koje su prvi put čuli… Ponavljali su plesne korake za mnom koje sam ja improvizirala jer nisam znala da će djeca htjeti imati koreografiju, što mi je dalo dobru ideju za sljedeći nastup. Bilo je toliko zabavno, puno ljubavi, imala sam prekrasan dan i bila presretna jer sam vidjela da se to djeci sviđa. Oduševljena sam, jedva čekam da djeca imaju svoj primjerak albuma kući.

SAVRŠEN POKLON


Pjesme neće biti objavljene na CD-u, već na sticku, u sklopu vašeg brenda Majushka. Otkud takva odluka?


– Kako brend Majushka visoko kotira u sektoru proizvoda za poklone koji su visokokvalitetni i u dobrom pakiranju, kad su pjesme bile gotove, pomislila sam – A kako ćemo mi to zapakirati? CD mi uz modernu verziju dječjih pjesama, uz djecu koja sve prate preko kompjutera, nije odgovarao, bio mi je zastarjela priča. Onda sam se sjetila USB-a pa sam počela razmišljati kako će izgledati, u čemu će biti zapakiran. Zadnjih šest mjeseci mi je oduzelo dizajniranje kutije koja je roza s glitter slovima i mekana. Stick dolazi u roza i plavoj boji, a u kutiji je i moja poruka. To nije samo album, nego poklon. Da je to neka moja kolegica napravila, bila bih ljubomorna i ljuta jer, naijskrenije, toliko dobro izgleda. Ne mogu dočekati da vidite kako dobro izgleda. Škrto ga još držim za sebe, dok ne izađe na police, jer sam zaljubljena u taj proizvod.Među pjesmama je i pet dueta s vrlo talentiranim djevojčicama. Tko su te djevojčice i kako je došlo do vaše suradnje s njima?


– Da, od osam pjesama pet su dueti i moram priznati da sam dugo razmišljala o tome s kime bih ih snimila… Bi li to bili moji kolege, poznati pjevači, manje poznati pjevači… Cijelog ljeta razmišljala sam o tome i u glavi prošla sve verzije: kako će se to odraziti na marketinški dio, kako će biti poslije nastupati i gdje bih ja mogla dobiti kolegu koji će moći nastupati sa mnom u subotu poslijepodne ili navečer… To bi jednostavno bio kaos. Zato mi je nekako dječji album bio baš najprirodniji s dječjim glasovima, ali pritom da djeca znaju pjevati. Baš sam htjela da se čuje dječji glas, da se čuje svaki glasić koji dijete pusti prirodno u želji da to bude slatko i da se dječak ili djevojčica koji će kasnije pjevati te pjesme, mogu poistovjetiti s njima. Zato sam nazvala Martinu Tomčić i pitala ju što ona misli o tome i poznaje li takvu djecu, na što je ona rekla – Dođi brzo na kavu. Kako je Martina moja susjeda, trebalo mi je sekundu da dođem do nje. Kavu je odmah skuhala i onda rekla – Imam ovu, ovu, ovu, ovu i ovu djevojčicu i ne znaš koja je bolja i talentiranija. Pozvali smo ih, one su bile toliko sretne i već su drugog dana došle u studio i snimile svoje vokalne dijelove. Martina je bila s nama u studiju tako da ne samo da mi je pomogla da pronađem djevojčice, nego im je bila i “vocal coach”. Preslatko je kad čujete te djevojčice koje su do sada bile javnosti nepoznate, ali to je samo za sada, mislim da će one vrlo brzo postati male megazvijezde.


ANIMIRANI SPOTOVI


Pjesme su vesele, pjevne, plesne i edukativne (“Što životinje jedu”, “Sedam dana u tjednu”, “Četiri godišnja doba”…). Koja je misao vodilja albuma?


– Ovo je album bez konkurencije jer ja se godinama pitam zašto nitko ne snimi album s dječjim pjesmama. Toliko je djece, a nemamo pjesama. Roditelji moraju djeci puštati strane pjesme, stare pjesme tipa “Zeko i potočić” koje zaslužuju da žive zauvijek, ali i da se malo i odmore. Danas djeca slušaju drugačiju vrstu muzike, ona mora biti šarena, moderna. Djeca danas imaju priliku čuti sve i svašta i nisu zadovoljna jednostavnim, dosadnim dječjim pjesmama. Moja je ideja bila pomoći roditeljima koji moraju s djecom slušati te pjesme da ne polude nakon trećeg slušanja (smijeh). Nisam htjela da mi ijedna mama kaže: Ja sam dobila živčani slom od tvojih pjesama. Usto sam htjela da djeca dobiju edukativnu notu tako da su svi tekstovi prilagođeni učenju kroz zabavan način. Jer kad otpjevate pjesmu “Četiri godišnja doba”, ne znate da ste upravo naučili koja su četiri godišnja doba. A da vas mama pita nakon pjesme, znati ćete. Dobro je sve to i jako pametno upakirano i mislim da ovaj album još dugo neće imati konkurenciju. Po prvim komentarima, mislim da možemo početi razmišljati i o drugom albumu.Pjesme će dobiti animirane spotove s vašim likom. Tko će biti zadužen za spotove?


– Moja je ideja bila da svaka pjesama dobije spot. Htjela sam snimiti prave spotove s puno druge dječice, s puno rekvizita. Dugo sam o tome razmišljala i onda mi je jednog dana sinulo – pa ja trebam imati svoj crtić! I onda je krenula borba tko će to raditi, tko to radi? Kad nešto radite prvi put, niste baš najpametniji na svijetu. Sastančila sam s raznim firmama koje to rade i na kraju dala povjerenje ljudima iz firme Izvan fokusa. Oni rade svih osam crtića. Prvi smo već objavili, a ostali će biti objavljeni tijekom ove godine. Crtići će pratiti pjesme, a moja je ideja da prvo roditelji puste djeci svih osam odjedanput, a da oni za sebe imaju 45 minuta mira. Tako da očekujem da mi svaki roditelj kaže: Hvala, Majo!


TURNEJA 2020. GODINE


Planirate li nakon promocije u nastupu i predstavljanja u drugim gradovima?


– Napravit ćemo promociju u još jednom gradu, dva su u igri pa ćemo vidjeti na koji ćemo se odlučiti. Ali ono što je najbitnije jest da kad te pjesme zažive, kad album krene u prodaju – što će biti za 15-ak dana, onda ću početi raditi i dječje koncerte koji su u pripremi za 2020. godinu. Plan je da djeca ove godine nauče pjesme, da shvate da sam ja snimila album za djecu, kako bismo u 2020. mogli raditi dvoranske koncerte upravo za tu malu dječicu koja su zakinuta za koncerte jer su koncerti prekasno za njih i ovo će biti idealna prilika da roditelji s djecom izađu u obiteljski izlazak, papaju nešto slatko, plešu, pjevaju, upoznaju se i druže sa mnom… Bit će to prava poslastica za cijelu obitelj, a to vam od srca svi želimo!Album se zove po naslovnoj pjesmi “Što je to ljubav”. Što vi kažete – što je to ljubav?


– Mislim da svatko ima svoju verziju odgovora na to pitanje. Ako mogu odgovoriti iz svojeg iskustva, ako ću krenuti sa svojim privatnim životom, mislim da moraš pronaći partnera koji će zaista ne samo imati obzira prema mom poslu, nego koji će me čak i podupirati, kojem je posve normalno da se žena penje po pozornici, da radi svoj posao u noćnoj smjeni… Kad sam slomila nogu, 56 dana me partner nosio, nije rekao ni jednu riječ, čak nije ni prevrnuo očima što bi možda bilo i normalno. Sve dobro i sve loše kod neke osobe, ako jednostavno naučiš istrpjeti i pretrpjeti, onda to zaista mora da je ljubav ili imaš ogromne živce. Ja se nadam da je kod nas ovo prvo. Barem je do sad tako bilo. Tako da je to za mene u ove dvije godine bila ljubav.


Snimio Srećko RUNDIĆ


maja šuput