Gradovima se prosula glazba

Diljem Primorsko-goranske županije jučer je koncertnim nastupima obilježen Svjetski dan glazbe

Mirna Šumberac

Foto: IGOR MODRIĆ

Foto: IGOR MODRIĆ

Dodajmo da je nastup Karin Kuljanić održan u čast i posvećen svim volonterima koji su bili angažirani u proteklom razdoblju borbe s koronavirusom na ovim prostorima.Primorsko-goransku županiju jučer su iz dugomjesečnog sna izazvanog pandemijom probudili zvukovi glazbe. Bogati program Svjetskog dana glazbe započeo je uvodnicom u subotu u Voloskom, a nastavio se tijekom jučerašnjeg dana u Rijeci, Krku, Novom Vinodolskom, Kraljevici, Voloskom i Lovranu.


U događanjima u organizaciji Hrvatske glazbene unije sudjelovali su: Ivan Pešut, Ivo Heder i Mario Šimunković, Trio Asi, Damir Badurina, Damir Kedžo, Zvonimir Radišić i Dino Ivelja, Duško Jeličić & grupa Bonaca, Sandro Bastiančić i Nikolina Tomljanović, mnogobrojni članovi KUD-a Vrh, Karin Kuljanić i Robert Grubišić, Aleksandar Valenčić i Antonio Krištofić i Marko Žele.


Dodajmo da je nastup Karin Kuljanić, poznate estradne vokalistice ali i istaknute društvene aktivistice i humanitarke i predsjednice Hrvatskog Crvenog križa Primorsko-goranske županije, u Novom Vinodolskom održan u čast i posvećen svim volonterima koji su bili angažirani u proteklom razdoblju borbe s koronavirusom na ovim prostorima.


Ivan Pešut, Ivo Heder i Mario Šimunković na Kozali / Foto: ROBERT KALČIĆ
– Ovaj dan obilježila je toliko dobra atmosfera da je naše glazbenike ponijelo te su čak svirali i duže nego je bilo dogovoreno. Publika se mahom uključivala te pjevala i plesala s njima.


Domski korisnici i dio beskućnika koji su imali poseban režim u vrijeme epidemije korone sada su, nakon dugo vremena, prvi put imali nešto uživo te su ovaj događaj proživljavali s posebnim senzibilitetom, veselo je izjavila počasna predsjednica HGU-a PGŽ-a Jadranka Čubrić.


Također je naglasila kako su se sudionici strogo pridržavali epidemioloških mjera.


– Ove godine smo zbog ove situacije s epidemijom posvetili glazbu ljudima koji su bili zatvoreni u institucijama, domovima i prihvatilištima te vrijednim volonterima Crvenog križa, gerontodomaćicama, vatrogascima i svim službama koje su protekla tri mjeseca nesebično pomagale, naglasila je Čubrić.


Posebno je važno istaknuti kako je jučerašnji dan omogućio dašak slobode i bezbrižnosti onim najpotrebitijima – štićenicima domova, beskućnicima i onima u centru za rehabilitaciju.


Glazba je zvonka radost!

Ovogodišnja zajednička proslava glazbene umjetnosti zbog okolnosti izazvanih pandemijom COVID-19 poprima novo snažnije značenje, ruši sve konvencionalne barijere i zbližava društvo jer – Glazba je zvonka radost, poručilo je Ministarstvo kulture za Svjetski dan glazbe…


Ministarstvo je zahvalilo svim glazbenicima čiji kreativni duh stvaranja uvijek pronalazi put do svoje publike, za sve održane koncerte u improviziranim uvjetima iz vlastitih domova, online i uživo sa svojih balkona, na ulicama i parkovima, kojima su dijelili radost muziciranja tijekom najtežeg razdoblja koronavirusa želimo da nastave uspješno interpretirati i stvarati glazbena djela.

U cijelom se svijetu jučer slavila 39. obljetnica kada je odlučeno da će glazbenici profesionalci i amateri diljem Zemlje besplatno svirati i pjevati na nepredviđenim mjestima.


U Hrvatskoj je to započelo prije desetak godina i to na inicijativu Hrvatske glazbene unije. Jučerašnja manifestacija protekla je u toplom i veselom tonu no, nažalost, u glazbi nisu mogli uživati posjetitelji u Vrbniku i Klani zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta te u Velom Lošinju i Delnicama zbog epidemioloških razloga.


Publika ispred Osnovne škole Kozala / Foto: ROBERT KALČIĆ


U Rijeci su glazbenici svirali ispred Osnovne škole Kozala, ispred prihvatilišta za beskućnike Ruže Sv. Franje, u dvorištu Doma za starije osobe na Kantridi, na krovu Doma za odrasle osobe na Turniću, u parku Kuće utočišta na Banderovu.


Sviralo se i na terasi Doma Mali Kartec u Krku, ispred kule Turnat u Novom Vinodolskom te Domu za starije u Voloskom i Centru za rehabilitaciju Fortica u Kraljevici.