Festival

Koncert Božić na Kvarneru ove subote u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt

Portal Novilist.hr

Ženska klapa Kastav i Saša Matovina

Ženska klapa Kastav i Saša Matovina

Sudjeluju: Mješoviti ansambl Kanat Kastav, Ženski zbor KUD-a Učka Matulji, Ženska klapa Kastav i Muška klapa Kastav, pod umjetničkim vodstvom Saše MatovineKoncert Božić na Kvarneru, na 4. Festivalu adventskih i božićnih pjesama u Zagrebu, bit će održan u subotu, 7. prosinca, u 19 sati u Muzeju za umjetnost i obrt. Sudjeluju: Mješoviti ansambl Kanat Kastav, Ženski zbor KUD-a Učka Matulji, Ženska klapa Kastav i Muška klapa Kastav. Svi navedeni izvođači nastupit će pod umjetničkim vodstvom Saše Matovine.


– Sudionici ovog koncerta već dugi niz godina uspješno rade na promicanju bogate kulturne baštine svog zavičaja te svojim nastojanjima žele obuhvatiti sve njene segmente. Izuzetna je prigoda tijekom adventsko-božićnog razdoblja podsjetiti zainteresiranu publiku na vrijednu, ne samo svjetovnu, već i duhovnu ostavštinu naših prostora.


Stoga je naglasak koncertnog repertoara na božićnim narodnim napjevima, te na predstavljanju običaja koledvanja u Istri, Hrvatskom primorju, a napose u Kastavštini. Koncert Božić na Kvarneru će dočaravanje blagdanskog ugođaja Sjevernojadranskog primorja upotpuniti i hrvatskim božićnim narodnim pjesmama iz svih krajeva naše domovine, zatim svjetskim božićnim tradicionalnim pjesmama i evergreenima, autorskim božićnim skladbama kvarnerskih autora, te uvijek atraktivnim crnačkim duhovnim skladbama, najavljuej Saša Matovina.
Ulaz je slobodan.Kanat Kastav


Mješoviti vokalni ansambl Kanat osnovan je 2016. godine, a začeci njegovog nastanka su česti zajednički nastupi Ženske i Muške klape Kastav tijekom više od 25 godina njihova postojanja. Rad obiju klapa obilježen je brojnim nagradama i priznanjima u zemlji i inozemstvu te gostovanjima u Argentini, Austriji, Brazilu, Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Južnoafričkoj Republici, Južnoj Koreji, Latviji, Mađarskoj, Makedoniji, Malti, Meksiku, Nizozemskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Rusiji, SAD-u, Sloveniji, Srbiji, Španjolskoj, Švedskoj i Velikoj Britaniji.


Želja za širenjem glazbenih iskustava izvan ženskog, odnosno muškog vokalnog ansambla – klape, ujedinilo je oba ansambla s brojnim drugim pjevačima s područja Kastavštine okupljenih oko njihovog zajedničkog umjetničkog voditelja, Saše Matovine.


Mješoviti vokalni ansambl Kanat od početaka svoga djelovanja snažno je usmjeren k očuvanju zavičajne te sveopće hrvatske glazbene i kulturne baštine, s naglaskom na zborsku glazbu. Pri tome, u repertoaru nisu rijetki i primjeri obrada popularnih naslova hrvatske zabavne glazbe, skladbi stranih skladatelja, folklornih skladbi drugih naroda i kultura – world music – te popularnih crnačkih duhovnih skladbi. Prošle, 2018. godine, na 51. Susretu hrvatskih pjevačkih zborova održanog u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, Kanat je osvojio Grand prix Susreta, zahvaljujući Zlatnoj plaketi s najvećim brojem osvojenih bodova od svih osamnaest zborova učesnika te prestižnu nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja. Zahvaljujući navedenim nagradama, Mješoviti vokalni ansambl Kanat proglašen je najboljim amaterskim zborom u Hrvatskoj u 2018. godini.Ženski zbor Učka Matulji


Kulturno-umjetničko društvo Učka Matulji osnovano je 1954. godine unutar kojeg su djelovali mješoviti pjevački zbor, dramska sekcija i tamburaški sastav. Godine 1962. maestro Leo Ivančić, inače školski profesor glazbenog i pedagog, osniva Ženski pjevački zbor Učka.


U to vrijeme je Zbor bio najbrojniji jer su mlade članice prelazile iz osnovnoškolskog zbora u „veliki ženski“ zbor. Uz kratku stanku, ratnih devedesetih, i uz izmjenu još dva dirigenta, Zbor se uspio održati do danas. Godine 2012.


Zbor je objavio svoj album (CD) Zlato pod Učkun i svečanim koncertom obilježio zlatni jubilej. Ženski zbor Učka redovito sudjeluje na državnim natjecanjima u organizaciji Hrvatskog sabora kulture. Uspješno sudjeluje i na međunarodnim natjecanjima i festivalima, gdje također osvaja vrijedne nagrade.


Na 8. Međunarodnom zborskom festivalu u talijanskom gradu Rimini (2014.) Zbor osvaja dvije brončane diplome u kategorijama Ženski zborovi i Folklor, dok 2017. godine, na 13. Međunarodnom natjecanju zborova The Singing World u St. Petersburgu (Rusija) ostvaruje pobjedu i osvaja zlato uz novčanu nagradu u kategoriji Folkor te srebro i drugu nagradu u kategoriji Ženski zborovi.


Uspješan niz na međunarodnoj zborskoj sceni nastavljen je i ove godine osvajanjem srebrne medalje u kategoriji Komorni zborovi i vokalni ansambli na 4. Evropskim zborskim igrama koje su u kolovozu 2019. održane u švedskom gradu Göteborgu.


Na nedavno održanom 16. Susretu hrvatskih malih vokalnih sastava Zbor je krajem studenog u Sisku osvojio zlatnu plaketu zauzevši ukupno 2. mjesto u kategoriji Slobodni stilovi i žanrovi. Dvije godine zaredom (2015. i 2016.), Zbor je osvojio nagradu za najbolju izvedbu djela Ivana Matetića Ronjgova, čiji repertoar posebno njeguje te nastoji očuvati i približiti mladim generacijama jedinstvenu istarsku ljestvicu, koja se nalazi na popisu zaštićene nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a. Umjetnički voditelj i dirigent Ženskog zbora KUD-a Učka – Matulji od 2011. godine je Saša Matovina.Ženska klapa Kastav


Ženska klapa Kastav osnovana je u proljeće 1994. godine, od kad neprekidno radi na očuvanju glazbene folklorne baštine njegujući narodne napjeve Hrvatskog primorja i Istre, ali i one dalmatinskog podneblja. Djelovanje Klape ispunjeno je nastupima na brojnim koncertima, festivalima i natjecanjima u Hrvatskoj, ali i inozemstvu, pa je tako Klapa dosad nastupala u Austriji, Brazilu, Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Južnoafričkoj Republici, Latviji, Mađarskoj, Makedoniji, Nizozemskoj, Njemačkoj, Rusiji, SAD-u, Sloveniji, Španjolskoj i Švedskoj.


Tijekom svog djelovanja Klapa je osvojila niz nagrada, među kojima se posebno ističu one postignute na međunarodnoj glazbenoj sceni: zlatne medalje na 8th World Choir Games Riga 2014 (Latvija) i na 9th World Choir Games Soči 2016 (Rusija) te 1. nagrade stručnog žirija u kategorijama Ženski vokalni ansambli i Folklor na Međunarodnom zborskom natjecanju i festivalu Torre del Lago Puccini 2015 (Italija). Brojne vrijedne nagrade osvojene su i na festivalima u Barceloni, Den Haagu, Veszpremu, Budimpešti, Grazu, Bremenu, na grčkom otoku Rodosu, a uspješan niz nastavljen je i ove godine osvajanjem srebrne medalje u kategoriji Folklore a cappella na 4. Evropskim zborskim igrama koje su u kolovozu 2019. održane u švedskom gradu Göteborgu.


Klapi su posebno drage nagrade osvojene na domaćim festivalima: dvaput osvojena 3. nagrada stručnog žirija na Festivalu dalmatinskih klapa Omiš (2002. i 2003.), triput osvojena 1. nagrada na Festivalu klapa Istre i Kvarnera u Buzetu (2003., 2009. i 2014.), 1. nagrada na Festivalu sjevernojadranskih klapa u Senju (2002.), 1. nagrada na Festivalu ženskih klapa Omišljanska rozeta u Omišlju (2016.) te 1. nagrada u kategoriji Slobodni stilovi i žanrovi na 14. Susretu hrvatskih malih vokalnih sastava (2017.).


Tijekom dugogodišnjeg rada Klapa bilježi uspješnu suradnju s brojnim uvaženim imenima hrvatske glazbene scene, a dosad je objavila tri albuma: Ca je more (2001.), Iskre vremena (2005.) i Si naši vijaji (2015.), od kojih se posljednji našao i u finalnim nominacijama za hrvatsku diskografsku nagradu Porin 2016. u kategoriji Najbolji album klapske glazbe.


Ženska klapa Kastav je u pet navrata dobitnica nagrade Primorsko-goranske županije za ostvarene rezultate na području unapređenja kulture (2008., 2009., 2015., 2016. i 2018.), a 2015. godine je dobila i godišnju Nagradu Grada Kastva za dvadesetogodišnji uspješan i neprekinut rad na očuvanju glazbenog nasljeđa zavičaja te sveukupne kulturne baštine Hrvatske.


Umjetnički voditelj Ženske klape Kastav od 1995. godine je Saša Matovina.Muška klapa Kastav


Muška klapa Kastav osnovana je u lipnju 1992. godine od kada neprekidno i predano radi na očuvanju zavičajne, te hrvatske glazbene i sveopće kulturne baštine. O dugogodišnjem uspješnom djelovanju najbolje svjedoče brojne nagrade i priznanja u zemlji i inozemstvu. Od onih na domaćim festivalima izdvajamo 1. nagrade stručnog žirija osvojene na Festivalu klapa Istre i Kvarnera u Buzetu (1999., 2002., 2004., 2007. i 2011.) te na 23. Festivalu zabavne glazbe Melodije hrvatskog juga – Opuzen (2016.).


U najveće uspjehe Klape na međunarodnim natjecanjima i festivalima ubrajaju se: zlatna medalja u kategoriji Folklor a cappella na 2. Svjetskim zborskim igrama u Južnoj Koreji (2002.), 1. nagrade stručnog žirija u kategoriji Folklor na međunarodnom festivalu zborova The American International Choral Festival u američkom St. Louisu (2010.), na 11. Međunarodnom zborskom natjecanju i festivalu The Singing World u ruskom St. Petersburgu (2015.) te na 8. Međunarodnom zborskom natjecanju i festivalu Isola del sole u talijanskom Gradu (2016).


Vrijedne nagrade Klapa osvaja i 1. Svjetskim zborskim igrama u Austriji (2000.), 3. Svjetskim zborskim igrama u Njemačkoj (2004.), na 7. Svjetskim zborskim igrama u SAD-u (2012.), na 3. Evropskim zborskim igrama u Latviji (2017.) te na 10. Svjetskim zborskim igrama u Južnoafričkoj Republici (2018.).


Niz sjajnih uspjeha na međunarodnoj glazbenoj sceni, Muška klapa Kastav nastavlja i ove godine, kada je početkom svibnja, na 9th Cornwall International Male Choral Festival, osvojila 1. mjesto u kategoriji 40 Voices & Under te po ocjeni međunarodnog četveročlanog žirija ujedno i najveći broj bodova u odnosu na sve ostale zborove koji su se natjecali u preostalim kategorijama. Time je Klapi pripala Grand Prix titula Festivala Champion Choir 2019 te ujedno i vrijedna novčana nagrada.


Nastupima i koncertima Klape diljem domovine treba pridodati i brojna inozemna gostovanja: Argentina, Austrija, Brazil, Italija, Južnoafrička Republika, Južna Koreja, Latvija, Mađarska, Malta, Meksiko, Njemačka, Poljska, SAD, Slovenija, Srbija, Španjolska i Velika Britanija.


Tijekom minulih godina Klapa bilježi uspješnu suradnju s mnogim uvaženim imenima hrvatske glazbene scene, a dosad je objavila šest albuma: Svojmu Gradu (1997.), u plavom beskraju… (2001.), Iskre vremena (2005.), ‘Vo je naša zemlja (2010.), More, nebo, zemja (2017.) i Uživo u Kastvu (2018.) objavljen u suradnji s Tamburaškim orkestrom HRT-a pod dirigentskim vodstvom maestra Siniše Leopolda. Uspješna diskografska aktivnost potvrđena je finalnim nominacijama triju albuma za hrvatsku diskografsku nagradu Porin: u kategoriji Najbolja klapska izvedba sa skladbom ‘Vo je naša zemlja, s albuma Iskre vremena (2016.), u kategoriji Najbolji album klapske glazbe s albumom ‘Vo je naša zemja (2011.) i u kategoriji Najbolji album pop-folklorne glazbe s albumom Uživo u Kastvu (2019.).


Muška klapa Kastav je dobitnica godišnje Nagrade Grada Kastva (2003.), dok je u četiri navrata dobitnica i nagrade Primorsko-goranske županije za ostvarene rezultate na području unapređenja kulture (2009., 2011., 2017. i 2018.).


Umjetnički voditelj Muške klape Kastav od 1994. godine je Saša Matovina.