The Man Who Sold the World

Komad odjeće koji je definirao grunge: Na aukciji legendarni kardigan Kurta Cobaina

Sanda Milinković

FOTO/MTV Unplugged, YouTube Screenshot

FOTO/MTV Unplugged, YouTube Screenshot

Cobain kao modna ikona devedesetih koja to nikada nije htjela biti, definirao je poseban pravac u glazbi i modi. Mekani kardigan maslinastozelene boje sam po sebi možda i nije glavni modni odabir današnjih trendsetera ili glazbenika. No, devedesetih je godina upravo opisani džemper definirao “grunge” na glazbenoj i modnoj sceni. CNN prenosi da se legendarni kardigan sada prodaje, a očekuje se da bi na aukciji ovog mjeseca mogao dostići cijenu do 300.000 dolara.


Riječ je o komadu odjeće kojeg je nosio pokojni Kurt Cobain tijekom akustičnog nastupa Nirvane u studenom 1993. godine. “MTV Unplugged” je jedan od legendarnih akustičnih setova ikada zabilježenih na kameri, a dogodio se u New Yorku tijekom vrhunca Nirvanine karijere.


Cobain kao modna ikona devedesetih koja to nikada nije htjela biti, definirao je poseban pravac u glazbi i modi. Izgled kao da se tek ustao iz kreveta i odjeća kupljena u second-hand trgovinama, prije više od dvadeset i pet godina predstavljala je čitavu jednu novu generaciju ležernih buntovnika.


“MTV Unplugged”
Nirvanu su 1987. godine osnovali Cobain i basist Krist Noveselic, a tri godine kasnije im se pridružio i bubnjar Dave Grohl kojeg sada gledamo i slušamo u Foo Fightersima. Zaštitni znak benda bile su isprane traperice, nekoliko brojeva veći džemperi i neizostavne starke. Njihov ležerni stil i letargičan izraz lica odgovarao je glazbi koju su stvarali. Tekstovi i glazba nosili su dozu letargije i depresije, a bili su protiv svega šminkerskoga. 


MTV koncert nije bio iznimka jer se momci iz benda nikada nisu sređivali. Grohl je za nastup odabrao “štrebersku” dolčevitu i konjski rep, a Novoselic je koristio posuđen bas u klošarskoj majici. No, nastup je ukrao Cobain koji je demonstrirao opuštenost uz razbarušenu kosu, maslinastozeleni kardigan, bijelu majicu i široke traperice. Styling je vjerno prikazao njegov bunt prema svemu,  a najviše onaj prema načinu oblačenja. Upravo ga je to učinilo vođom čitave nove generacije koja ga je smatrala ikonom – još jedna uloga koja se Cobainu nije sviđala. Nikada se nije uklopio u ulogu ikone ili vođe, kao što se nikada nije navikao na Nirvanin uspjeh koji je bend lansirao u zvjezdano nebo nakon albuma “Nevermind”. Objavljen 1991. godine, album se prodao u više od milijun kopija samo u SAD-u. 1992. godine, album je sa šestog mjesta Billboardovih 200 skočio na prvo, svrgnuvši s trona velikog Michaela Jacksona i njegov “Dangerous”. Album se na ljestvici zadržao 435 tjedana i ono najbolje – još uvijek se nalazi na ljestvici.


“Stil koji furamo kada nemamo love”


U vrijeme kada su glazbenu scenu oblikovale balade Phila Collinsa i Michaela Boltona te vokalne sposobnosti Whitney Houston, Nirvanin put od nepoznatog benda iz Seattlea do zvijezda koje vode generaciju, bio je neobičan. Htio to Cobain ili ne, njegov je bend alternativu stavio na prvo mjesto i pretvorio ju u mainstream. Cobainov stilski izričaj je definirao grunge. Dizajner Jean Paul Gaultier je 1993. godine u intervjuu za Vogue grunge opisao kao stil “kojeg nosimo kada nemamo love i ništa više od toga”. Nije niti bio daleko, obzirom na pozadinu i djetinjstvo samog Cobaina. Odrastao je u radničkoj obitelji u gradu Aberdeen (Washington) i vremenom je naučio slojevito se oblačiti da bi se ugrijao, ali i nositi istu odjeću sve dok se doslovce ne potrga. Slavni kardigan u biti nije bio nikakav modni odabir ili odjeća za nastup već potreba, odabrana zbog svoje praktične primjene.Unatoč tome, njegov je modni izričaj postao odgovor na “posh” kulturu i imao je veliki utjecaj na modu – nekada, ali i sada. Sjetimo se da su nedavno u modi bile flanelaste košulje, trend kojeg je pokrenuo Marc Jacobs te pleteni puloveri koji plijene pažnju na modnim pistama već nekoliko godina. Sjetimo se i ere hipstera, koja nije bila ništa drugo doli reinkarnacija grunge stila kojeg je pokrenuo Cobain.


Razlog zbog kojeg je ovaj legendarni pjevač i frontmen još uvijek inspiracija je jednostavan – imao je nevjerojatnu sposobnost uklanjanja svega umjetnoga i pokazivanja nečeg realnog. Suptilnost nastupa i snimke “MTV Unplugged” dotaknula je mnoga srca i zbog toga njegov kardigan učinila nezaboravnim, a Cobainu dala potpuno pravo da otpjeva kultnu “The Man Who Sold the World”.