Treći dio iz serijala o domaćim albumima

72 priče o albumima: Knjiga za čitanje i slušanje

Ivana Kocijan

Foto: SAMIR CERIĆ KOVAČEVIĆ

Foto: SAMIR CERIĆ KOVAČEVIĆ

Radi se o trećoj knjizi iz serijala Hrvatske diskografske udruge (HDU), a objavljena u godini u kojoj DU obilježava 25 godina djelovanja.Povodom Nacionalnog dana glazbenih albuma objavljena je knjiga »72 priče o albumima povodom 72 godine od prvog izdanja« koja donosi izjave najtraženijih autora i izvođača domaće glazbene scene, crtice iz života diskografa i pregled najznačajnijih i najprodavanijih albuma, a sve prati i objava playliste na streaming servisima.


Radi se o trećoj knjizi iz serijala Hrvatske diskografske udruge (HDU), a objavljena u godini u kojoj DU obilježava 25 godina djelovanja. Urednik izdanja je dugogodišnji pratitelj domaćih glazbenih zbivanja – radijski urednik, novinar i voditelj Zlatko Turkalj Turki.


– Važnost i težinu ovoj knjizi daju priče samih autora, izvođača, diskografa te novinara i glazbenih kritičara. Najzanimljiviji dio u stvaranju ove knjige bio mi je odabir materijala koji, s vremenskim odmakom, donosi osvrte i glazbene kritike, kao i komentare i izjave iz vremena kada su albumi objavljivani. U razgovorima s autorima i izvođačima bilo je zanimljivo čuti što danas misle o albumima koje su u vrijeme objavljivanja glazbeni kritičari proglasili njihovim najboljim ostvarenjima, rekao je Turki.
Albumi su najcjelovitiji format glazbene industrije i nose pečat onoga najboljeg što nam sudionici glazbene scene mogu ponuditi.
– Svaki glazbeni album priča je za sebe. Dokument je vremena i nosi sa sobom komad umjetničkog u sjećanje na to vrijeme. Bez obzira o kojoj vrsti izričaja se radi i u ma kojem obliku – digitalnom ili analognom, fizičkom ili virtualnom, putem ploče ili vrpce – dolazi do nas.


Takva je i ova knjiga. Dokumentaristička i ilustrativna, s bogatstvom sjećanja i sa sjećanjem na bogato razdoblje domaće scene i domaćeg glazbenog poslovanja. Baš kao što su bile i prve dvije iz serijala naših priča o albumima, ističe Maja Vidmar Klarić, direktorica Udruge za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava.


U knjizi »72 priče o glazbenim albumima povodom 72 godine od prvog izdanja« moći ćete se podsjetiti posebnosti koje donose stihovi Arsena Dedića na albumima »Čovjek kao ja« i »Ministarstvo straha«, upoznati se s činjenicom da je »Box set deluxe« grupe Bijelo dugme napravljen po uzoru na slična izdanja grupe The Beatles i doznati podatak da je »Život nije siv« kantautorice Mije Dimšić najprodavaniji album 2018. godine.


Na stranicama knjige Husein Hasanefendić Hus reći će kako je priča o albumu »Bez struje« zapravo zbroj sretnih okolnosti, Goran Karan će istaknuti kako mu je album »Kao da te ne volim« dao glazbeno ime i prezime, a Saša Antić podsjetit će kako je »laptop s kompletnim snimkama albuma »Maxon Universal« otuđen iz Lukijeva auta pa je alarmiran cijeli grad s ciljem da se kompjutor pronađe«.
Digitalno izdanje knjige u obliku playliste sadrži 252 pjesme, a svoje odabire albuma dali su: Želimir Babogredac, Branko Komljenović, Silvije Varga, Boris Horvat, Dario Draštata, Branko Paić, Miroslav Rus, Tonči Huljić, Mirjana Matić, Siniša Bizović i Zrinko Tutić.


U društvu koje predstavlja najuspješnije našli su se Gibonni, Oliver, Tony Cetinski, Nina Badrić, Massimo, Thompson, Jelena Rozga, Edo Majka, Doris Dragović, Severina i mnogi drugi.