Rijeka obilježava jedinstveni dan

Jazz edukacije i provokacije

Davor Mandić

Program je predstavljen na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Salonu Grada Rijeke, kojom su prigodom govorili: Elvis Stanić u ime Liburnia jazza, Jadranka Čubrić u ime HGU-a, novinar i kritičar Davor Hrvoj, pjevačica Lela Kaplowitz i pročelnik Ivan ŠararRIJEKA » Prvi put u povijesti Hrvatske službeno će se obilježiti Međunarodni dan jazza 30. travnja, i to u Rijeci. Riječki program, koji inače na svjetskoj razini vodi generalna direktorica UNESCO-a Irina Bokova, osmislili su u udruzi Liburnia Jazz te u riječkoj podružnici Hrvatske glazbene unije.


Program je predstavljen na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Salonu Grada Rijeke, kojom su prigodom govorili: Elvis Stanić u ime Liburnia jazza, Jadranka Čubrić u ime HGU-a, novinar i kritičar Davor Hrvoj, pjevačica Lela Kaplowitz i pročelnik Ivan Šarar. 


   Stanić je naglasio važnost prvog hrvatskog obilježavanja Međunarodnog dana jazza, pohvalivši se pismom podrške velikog jazz-instrumentalista i kompozitora Herbieja Hancocka, inače ambasadora dobre volje za interkulturni dijalog pri UNESCO-u. 
   Što se tiče programskih smjernica, one idu prema edukaciji i provokaciji, kako je to istaknula Jadranka Čubrić. Stanić je pak govorio o utvrđivanju jazza kao sredstva komuniciranja svih ljudi, no s posebnim naglaskom na mlade, što je značilo suradnju sa školama. 


   Tako će se održati dva interaktivna predavanja o jazzu, jedno u Gimnaziji Andrije Mohorovičića, a drugo u ŠPUR-u. Predavanja će održati Kaplowitz i Zoran Majstorović, a u njjima će probati, kako je to rekla kaplowitz, mladima približiti jazz i tako što će ih učiti jazz improvizacijama. Kao glavni cilj istaknula je odgajanje jazz publike. 


   Hrvoj je predstavio programski dio »provokacije«. Tribina pod nazivom »Je li jazz mrtav?« održat će se u 18 sati u foajeu HKD-a na Sušaku, a na njoj će gostovati istaknuti europski jazz promotor Gerald Goodley, Elvis Stanić, Neven Frangeš i Hrvoj. Hrvoj naravno ne vjeruje da je jazz mrtav, ali svjestan je da je odgajanje publike vrlo važno. Zbog toga smatra da je dobro što je program usmjeren prema mladima. 


   – Na taj način djeca se obrazuju o jazzu; važno je pokazati im da postoji i nešto drugo osim onog čemu su inače izloženi – rekao je Hrvoj. 


   Na tom tragu bila je i Kaplowitz, istaknuvši da jazz glazbenika ne nedostaje – nedostaju prostori za svirke i publika. 


   U večernjim satima prvog hrvatskog obilježavanja Međunarodnog dana jazza trebalo bi biti svega toga: nakon tribine će se u HKD-u na pozornici sresti učenici Glazbene škole I. M. Ronjgov s kremom liburnijskog jazz kruga, kako bi to rekao Hrvoj: Elvisom Stanićem, Henryjem Radanovićem, Branimirom Gazdikom, Darkom Jurkovićem, Denisom Razzom, Lelom Kaplowitz i Zvjezdanom Ružićem. 


   Ovi će se glazbenici nakon tog nastupa spustiti ponovno u foaje i tamo jammati od 22 sata do ponoći, a možda i dulje.