Capitol u znaku glazbe

Inauguracija američkog predsjednika nije samo veliki politički, već i glazbeni događaj

Tihomir Ivka

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Na inauguracijama u pravilu pjesme izvode oni koji su i prije podržavali predsjednika ili bili javno kritički nastrojeni prema protukandidatu. Kad bi se gledao ovaj posljednji kriterij, glasni Trumpovi oponenti iz svijeta glazbe morali bi čekati u dugom redu da dobiju pozivnicu za nastup u inauguracijskom danuNa današnjoj inauguraciji 46. predsjednika SAD-a Joea Bidena, vjerojatno najintimnijoj u povijesti, što zbog pandemije, a još i više zbog sigurnosnog opreza nakon provale nasilja na Capitolu 6. siječnja, čast da otpjeva američku himnu dobila je Lady Gaga, a na ceremoniji će joj se nastupima pridružiti latino diva Jennifer Lopez i country zvijezda Garth Brooks.


Glazba je na inauguracijama američkih predsjednika posljednjih desetljeća uvijek bila važna stvar, s njom nova administracija šalje poruku o svom backgroundu, svojoj biračkoj bazi, pa i vlastitom ukusu. Treba napomenuti da ni SAD nije pošteđen partikularizma, pa na inauguracijama u pravilu pjesme izvode oni koji su i prije javno podržavali novog predsjednika u predizbornoj kampanji ili bili javno kritički nastrojeni prema protukandidatu. Kad bi se gledao ovaj posljednji kriterij, glasni Trumpovi oponenti iz svijeta glazbe morali bi čekati u dugom redu da dobiju pozivnicu za nastup u inauguracijskom danu.


U danima prije inauguracije već je održano više predinauguracijskih koncerata, opet virtualnih zbog situacije. Na „We The People“ koncertu nastupili su između ostalih Cher, Fall Out Boy, Ben Harper, Carole King, James Taylor i will.i.am. U ponedjeljak je održana manifestacija „United We Serve“ u čast Martina Luthera Kinga u okviru koje su nastupili Aloe Blacc, Chesca, Andra Day, Yo-Yo Ma, Diane Warren, Lynn Whitfield, Bebe Winans i drugi.
Nakon što Joe Biden i Kamala Harris prisegnu na nove dužnosti, započinje „Parade Cross America“, tradicionalni program koji se inače izvodi uživo pred gomilom ljudi oko Capitola (na inauguraciji Baracka Obame 2009. bilo je gotovo dva milijuna ljudi), ali ovaj put će biti virtualan i prenositi se preko TV i internetskih društvenih mreža. Zanimljivost ove inauguracijske svečanosti je da će svoje mjesto u paradi naći i TikTok zvijezde koji šire pozitivne vibracije poput Nathana Apodaca i Jasona Campbella. Nastupit će i uvijek politički angažirani komičar Jon Stewart, sportaši olimpijci, umjetnički klizač Nathan Chen, sprinter Allyson Felix i plivačica Katie Ledecky. U glazbenom programu će, između ostalih nastupiti R&B veterani Earth, Wind & Fire, DJ Cassidy’s Pass the Mic, Kathy Sledge (iz Sister Sledge), funk legenda Nile Rodgers i kao ekskluziva indie rock bend New Radicals koji su se okupili za ovu priliku prvi put nakon 22 godine.


Naizgled, New Radicals su krajem 90-ih bili definicija „čuda jednog hita“, zahvaljujući zaraznom hitu „You Get What You Give“ koji je u međuvremenu postao evergreen. Izdali su te 1998. godine album i godinu kasnije objavili da se razilaze jer „su postigli što su htjeli“, a očito im je i život na turnejama teško padao. No, iza priče o tom jednom hitu, krila se ekipa koja je namjerno provocirala establišment i u svoje pjesme pretežito ljubavno-svakodnevne tematike ubacivala prilično subverzivne poruke za jedan pop-rock bend. Nakon optimističnih stihova u „You Get What You Give“o vjerovanju u sebe, ostvarivanju snova, davanju da bi se vratilo, autor Gregg Alexander ubacio je liniju oštrih osuda korporativne Amerike: „Health insurance rip off lying / FDA big bankers buying / Fake computer crashes dining / Cloning while they’re multiplying“.


Bila je to neka vrsta eksperimenta da vide hoće li se mediji „zakačiti“ na ozbiljna pitanja. Eksperiment nije uspio, mediji su više raspravljali o nastavku ovih stihova gdje New Radicals ismijavaju glazbene zvijezde. No, Alexander je u svakom intervjuu iznenadnu popularnost benda iskoristio da ukaže na jadan sustav zdravstvenog osiguranja u SAD-u, korupciju, pohlepu, slabo obrazovanje masa. Kao takav, i dva desetljeća kasnije teško je zamisliti prikladnijeg izvođača na Bidenovim inauguracijskim svečanostima. K tome, “You Get What You Give” je bila omiljena pjesma Bidenovog sina Beaua koji je prije šest godina umro od tumora na mozgu.


„Ako na ovoj Zemlji postoji stvar koja nas je ponovno mogla okupiti, pa makar na jedan dan, onda je to nada da naša pjesma bude i najsićušniji glasnik svjetla u ovako mračnim vremenima“ – objasnio je Gregg Alexander razlog ponovnog okupljanja New Radicalsa. “U svom srcu Amerika zna da će stvari ponovno postati svjetlije s novom administracijom. Riješit ćemo se virusa s ozbiljnim planom cijepljenja nove vlasti i tu se krije poruka naše pjesme…ovaj svijet će se izvući i preživjeti.“


Kao što nema koncerata na otvorenom, tako neće biti ni tradicionalnih inauguracijskih balova, no zato će na tri državne TV mreže ići sat i pol programa pod nazivom „Slavimo Ameriku“ na kojem će između ostalih nastupiti Bruce Springsteen, Foo Fighters, Ant Clemons, John Legend, Jon Bon Jovi, Demi Lovato i Justin Timberlake.


Kao što se vidi, inauguracija američkog predsjednika nije samo veliki politički događaj i praznik, već i glazbeni. I bolje da je tako, uvijek je bolje čuti zvuk gitare nego pucnjeve iz pištolja i vidjeti bezopasni dim iz koncertne scenografije nego onaj od bačenog suzavca kao što je nedavno na Capitol Hillu bio slučaj.