Dodjela najprestižnije hrvatske glazbene nagrade

Pavel osvojio četiri Porina; Damir Urban nagrađen za najbolju mušku vokalnu izvedbu

Siniša Pavić

Vanna i Damir Urban / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Vanna i Damir Urban / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Kazati valja i da je pjesma godine "Mali krug velikih ljudi" koju pjeva Massimo, najbolji ženski vokal je Vanna, Porina za najbolji jazz album osvojio je Cubismo, a Porina za životno djelo dobili su Zdenka Kovačićek, Silvio Foretić i posthumno Krunoslav Kićo SlabinacNa ‘sunčanoj strani Prisavlja’ u elitnom televizijskom subotnjem terminu hrvatskim glazbenicima zasjalo je sunce, poglavito onima koji su za svoje uratke zaslužili najprestižniju hrvatsku glazbenu nagradu Porin. Rijeka i njeni glazbenici i opet imaju razloga za zadovoljstvo.


No, početi ovaj krajnje informativni izvještaj ipak se mora od grupe Pavel koja je s albumom “Ennui” od pet nominacija kući otišla s četiri osvojene Porina. Među njima i onaj prestižni za Album godine, pa onaj u kategoriji Najbolji album pop glazbe te onaj u kategoriji Najbolje likovno oblikovanje, dok je pjesma »Ne daj na nas«, koju potpisuje Aljoša Šerić, a koju izvode Pavel feat. Tedi Spalato, osvojila Porina za najbolju vokalnu suradnju. Jedini kojeg Pavel osvojio nije je onaj peti za Pjesmu godine.


Foto galerija: Dodjela Porina 2021. Foto: Davor Kovačević


Riječka glazbene scena pokazala je da je jaka.
Damir Urban zaslužio je Porina za najbolju mušku vokalnu izvedbu pjesme “Nitko osim nas”.


Uz već spomenuti Porin za likovno oblikovanje albuma Filip Gržinčić dobio je i Porina za u kategoriji Najbolji video broj za „Dangerous Waters“ izvođača J.R. Augusta. Tu je je i Porina za Najbolju izvedbu jazz skladbe koji ide u ruke Elvis Stanić Group za izvedbu skladbe „Peter Pan Picking Strawberries 2020“. A tu su i četiri Porina s kojima se može pohvaliti Ivan Pešut, bilo da ih je zaslužio sam ili kao dio gitarističkog trija što ga uz njege čine Bruno Kovačić i Miroslav Lesić.


S albumom albumom »9OF3« osvojili su oni Porine za Najbolji instrumentalni album i Najbolju instrumentalnu izvedbu izvan klasične i jazz glazbe te onaj za Najbolju snimku albuma, a Pešut je odnio kući i Porina za najbolji aranžman za skladbu “Boje” koju pjeva Nika Turković.


Kazati valja i da je pjesma godine “Mali krug velikih ljudi” koju pjeva Massimo, najbolji ženski vokal je Vanna, Porina za najbolji jazz album osvojio je Cubismo, a Porina za životno djelo dobili su Zdenka Kovačićek, Silvio Foretić i posthumno Krunoslav Kićo Slabinac.


Inače, bila je ovo 28. dodjela najvažnije diskografske nagrade u nas i prva pod vedrim nebom. Podijelilo se 36 Porina u isto toliko kategorija. Veliki orkestar, na raskošnoj pozornici i živa glazba činili su se pomalo nestvarni nakon lanjske covid godine. Bit će da je i zato većina govornika ponavljala onu – svirati se mora!