Koncert za Dan žena

Goran Karan: Uz emocionalnu kiropraktiku vratit ćemo srce na mjesto

Šarlota Brnčić

Goran Karan na koncertu će izvesti brojne glazbene uspješnice / Foto DUŠKO JARAMAZ/PIXSELL

Goran Karan na koncertu će izvesti brojne glazbene uspješnice / Foto DUŠKO JARAMAZ/PIXSELL

Planiramo slaviti i romantizirati atmosferu. Svaki dan kad mogu pjevati, za mene je praznik. Na kraju je pjevanje za mene, pored ljubavi i životnog poziva, postalo i misija, kaže pjevač koji će u nedjelju u Centru Zamet nastupiti uz pratnju Vagabundo bendaRIJEKA  Na tradicionalnom koncertu za Međunarodni dan žena koji organizira Gradska organizacija SDP-a Rijeke ove će godine sve prisutne zabavljati Goran Karan i Vagabundo bend. Koncert će se, s početkom u 20 sati, održati u nedjelju u Centru Zamet. Kako nam je u razgovoru kazao Goran Karan, publika će moći uživati u cjelovečernjem koncertu na kojem će izvesti svoje brojne glazbene uspješnice.


– Planiramo emocionalnu glazbenu terapiju, cjelovečernji koncert dok ne doživimo glazbeni vrhunac. Planiramo otvoriti cijelo srce, slaviti tog dana i romantizirati atmosferu. I inače jako volim pjevati i svaki dan kad mogu pjevati, za mene je praznik. Na kraju je pjevanje za mene, pored ljubavi i životnog poziva, postalo i misija. Napravit ćemo emocionalnu kiropraktiku da vratimo srce na svoje mjesto. S Rijekom imam jako dobar odnos već dugi niz godina i želim napraviti nešto lijepo, rekao nam je ovaj popularan pjevač tijekom razgovora.


Nagrada i privilegija


Na koncertu za Međunarodni dan žena izvesti će i pjesmu »Kuća naše pisme« kojom su Karan, Tedi Spalato i klapa Sv. Juraj Hrvatske ratne mornarice pobijedili na prošlogodišnjem Splitskom festivalu. Pjesma je priča o Dalmaciji, a odlikuje je to što, ističe Karan, »pjevaju o onome najboljem što smo naslijedili od prošlih generacija i onome što nam valja sačuvati i s ljubavlju ostaviti onima koji će doći poslije nas«. Nedavno je upravo pod imenom »Kuća naše pisme« Goran Karan s gostima održao humanitarni koncert u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Uz Karana je nastupio i Tedi Spalato te klapa Sv. Juraj HRM-a, a koncert je bio u organizaciji Hrvatske lige protiv raka.
– Tedi Spalato je stvarni umjetnik, talentiran i velika mi je čast što možemo biti braća po gitari. Klapa Hrvatske ratne mornarice je nešto posebno. Kao javni djelatnici živimo zapravo od toga da nas ljudi vole i divno je kad to možemo vratiti publici. Koncert je k tome bio napravljen za borbu protiv raka, a čak je nazvan i po našoj pjesmi. Ispalo je stvarno divno, prisjetio se Karan.Goran Karan glazbenu je karijeru započeo u bendovima početkom 1980-ih, dok je u samostalne vode »zaplovio« 1997. godine. Objavio je sedam samostalnih albuma – »Kao da te ne volim« (1999.), »Vagabundo« (2000.), »Ahoj« (2002.), »Od srca do usana« (2005.), »Dite jubavi« (2008.) i »Čovik tvoj« (2013.) te aktualni »Glas juga« objavljen 2018. godine.Naveo nam je i kako mu se javio kolega iz Slovenije kojeg je supruga nagovorila da posluša pjesmu »Kuća naše pisme«.


– Kad ju je čuo, rekao mi je da neće prodati kuću. To su neke stvari koje su najveća nagrada i privilegija, kad pjesma u ljudima probudi osjećaje. Da se vratimo na bitne stvari, koga voliš i kako ga voliš, a ne kako te vole jer na to ne možeš utjecati. Možeš utjecati samo na prvo. Dalmatinska pjesma ima neku romantiku, suštinsku potrebu srca, istaknuo je Karan.


Uvijek originalno


Također, dodao je i kako je zahvalan na životu koji vodi i svim ljudima s kojima je surađivao i surađuje.


Na nedjeljnom koncertu riječka publika imati će priliku uživati u raznovrsnom repertoaru, ali i u njegovoj novoj pjesmi »Dugo nisam bio mlad«. Prvi put ju je izveo upravo na humanitarnom koncertu u Lisinskom, a zanimljivo je da ju je najprije napisao na engleskom jeziku.


– Tražim da je svaki put nešto originalno. Dalmatinski je mekan, ima dozu romantike, lako se pjeva i vrlo je zvučan. Ljudima je važno da ti je stalo, a meni je svakim danom sve više stalo. Svaka nova pjesma se bori s tri starije pjesme, rekao nam je pojašnjavajući da se uz ovu novu pjesmu još nitko nije poljubio, pa se tek moraju razviti emocije koje se vežu uz pojedinu skladbu.


Upitali smo ga i za nedavni nastup u Opatiji gdje je u Centru Gervais održan spektakl pod nazivom »Samo jednom se ljubi – sjećanje na Ivu Robića«, a kojom prigodom je uz ostale pjevače hrvatske scene, jednu pjesmu izveo i on.


– Gospodin Robić korijen je te naše popularne glazbe. Prvi put sam nastupio u dvorani Centra Gervais i sjajno je sve bilo napravljeno. Stvarno jako dobro, a zvučalo je još bolje, rekao nam je Karan.