"Divide Tour"

Glazbenik turnejom srušio sve rekorde: Astronomskom zaradom prestigao i U2

P. N.

Reuters

Reuters

Glavni singl s albuma, "Shape of You" dvanaest se tjedana za redom našao na ljestvici Billboardovih vrućih 100Glazbenik Ed Sheeran je 16. ožujka 2017. godine u talijanskom Torinu otvorio turneju “Divide”, a zatvorio ju je koncertom 26. kolovoza ove godine u engleskom Ipswichu. 


Sheeran je tako zaokružio ravno 255 nastupa tijekom trideset mjeseci i na šest kontinenata. Prihod turneje je srušio sve rekorde, jer je pjevač zaradom od 776.2 milijuna dolara održao najplaćeniju turneju svih vremena, javlja Billboard.


Britanac je tako srušio i rekord iz 2011. godine, kojeg je držala grupa U2. Irska rock grupa je završila dvogodišnju turneju “The 360°” nastupajući 110 puta na stadionima diljem svijeta. Njihova je zarada tada iznosila 736.4 milijuna dolara, čime su nadmašili dotadašnjeg rekordera (The Rolling Stonese) sa 175 milijuna dolara. 
U2 je 42 posto ukupne zarade, naplatio u prvoj godini turneje. Za razliku od njih, Sheeran je doslovce gradio crescendo. Turneju je započeo tjedana dana prije nego mu je album debitirao na prvom mjestu Billboardovih 200 (÷). Glavni singl s albuma, “Shape of You”, dvanaest se tjedana za redom našao na ljestvici Billboardovih vrućih 100. 


2017. godinu, Sheeran je proveo diljem Sjeverne i Južne Amerike, Europe i Azije, pa je do kraja godine odradio 111 nastupa. Prvi dio turneje mu je donio 131.5 milijuna dolara, a nakon toga se iz koncertnih arena popeo na stadione.


Njegovi glazbene kolege Beyonce i Jay-Z cijenu ulaznice po turneji su naplaćivali oko 116 dolara, a The Rolling Stonesi čak 156 dolara, dok se Ed Sheeran držao prosjeka od oko 89.32 dolara po koncertu. Unatoč jeftinijim kartama, Sheeran je prošle godine održao devedeset i tri koncerta, na koja je stiglo tri do pet puta više ljudi nego godinu dana ranije, prenosi Billboard.