Veliki kreativac

GIIPUJA, Ćo! Damjan Grbac ima novi album, a premijerno je izveden na kastavskim šternama

Danijela Bauk

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Stapanjem modernih jazz elemenata s glazbom Istre i Primorja damjansi nastoje dočarati dašak povijesti i sadašnjosti te paralelno promovirati kulturne vrijednosti svog zavičaja. Album traje 36 minuta i 20 sekundi i donosi 22 pjesmeRIJEKA – Iznimno kreativan jazz glazbenik Damjan Grbac ljetos je s kolegama glazbenicima premijerno uživo prezentirao nove skladbe koje će uskoro i službeno biti okupljene na novom studijskom izdanju benda damjans.


– Album »GIIPUJA, Ćo!« kao dio novog projekta nastao je na ideji osvježavanja starih životnih vrijednosti. Stapanjem modernih jazz elemenata s glazbom Istre i Primorja damjansi nastoje dočarati dašak povijesti i sadašnjosti te paralelno promovirati kulturne vrijednosti svog zavičaja, stoji u najavi albuma.


Album u trajanju od 36 minuta i 20 sekundi sastoji se od čak 22 pjesme različitih duljina – od skladbi koje traju svega nekoliko sekundi pa do pjesama u trajanju od nekoliko minuta. Zanimljiv koncept i inovativan pristup Damjan Grbac jednako zanimljivo objašnjava.
– U današnjem užurbanom načinu života ljudi nemaju vremena slušati cijele pjesme, nego najčešće preskaču i slušaju samo kratke dijelove. I ja sam takav u nekim slučajevima. Shodno tome sam na CD stavio pjesme različitih trajanja, upravo s ciljem da slušatelj može i stigne poslušati – cijelu pjesmu. To je jedna od mojih ideja kojom sam htio predstaviti i svojevrstan osobni revolt prema slušanju glazbe, kaže Grbac.


Turneja na pet šterni


Uz ovaj jedinstveni koncept najveću posebnost i osobitu važnost albumu daje tematika koja povezuje sve skladbe. Kao i na dosadašnjim albumima Damjan Grbac sve pjesme spaja zajedničkom niti.


Naime, iza imena GIIPUJA stoji akronim za »Glazba Istre I Primorja U Jazz Aranžmanima« te su raniji GIIPUJA projekti već rezultirali iznimnim doprinosom njegovanju i očuvanju hrvatske glazbene baštine pokazavši pri tom kako se hrvatska etno glazba može interpretirati i kombinirati s različitim glazbenim stilovima.


Jedan od takvih tematskih projekata bila je i ovogodišnja jednodnevna turneja na pet šterni na području Grada Kastva. Autorske skladbe koje su Damjan Grbac i grupa damjans ljetos premijerno izveli na kastavskim šternama naći će se na albumu »GIIPUJA, Ćo!« koji će uskoro biti objavljen pod okriljem diskografske kuće Nota Bene.


Osim toga, svih pet mini koncerata – održanih u jednom danu na posebno odabranim autentičnim starih šterni (bunara) zabilježeni su i videokamerom te će i šira javnost uskoro moći posvjedočiti ovom posebnom spašavanju tradicije od zaborava. »GIIPUJA po šternah va Kastve« moći će se pogledati kao jedan cjelokupni videofilm, ali i kao svaki koncert zasebno.


Autorske skladbe


Skladbe izvedene na šternama, kao i sve pjesme na albumu, autorske su ideje i skladbe Damjana Grpca nastale u suradnji s prijateljima glazbenicima koji su svojom osobnošću dodatno obojili cijeli ovaj glazbeni projekt. Uz Damjana na kontrabasu bend damjans čine: Marko First (sopela, violina, okarina), Aldo Foško (bas klarinet) i Tonči Grabušić (bubnjevi). Za svoje drage kolege i izvrsne glazbenike Damjan ima samo riječi hvale.


– Moji dragi prijatelji su se 100 posto dali u projekt i pružili mu podršku kako god su mogli: od besprijekornih proba i uvježbavanja, odvajanja svog dragocjenog vremena, unošenja dobre energije, ali i pomoći pri troškovima koje stvaranje albuma nosi sa sobom. Ponosan sam na album koji je proizašao kao rezultat toga i neizmjerno sam im zahvalan, kaže Grbac.


Album je sniman tijekom listopada 2019. godine u G.I.S. studiju. Damjan Grbac bio je u ulozi producenta, glazbeni inženjer albuma je Matej Zec, a zajedno su sudjelovali u samom miksanju albuma. Naslovnicu albuma potpisuje Črčke Design.