Melodije Istre i Kvarnera

FINALE U OPATIJI Joso Butorac s Primorskom arijom pobjednik MIK-a 2019.

Slavica Mrkić Modrić

Foto M. Gracin

Foto M. GracinOPATIJA Gledališta jubilarnog, 55. Festivala Melodije Istre i Kvarnera –riječko, pulsko, kastavsko, puntarsko, novljansko i opatijsko odlučila su titulu pobjednika slavljeničkog MIK-a dodijeliti Josi Butorcu i skladbi »Primorska arija« za koju su glazbu napisali Andrina i Frane Frleta, tekst Suzana Blečić, a aranžman načinio Robert Grubišić. Ovu prestižnu titulu Joso i njegova ekipa osvojili su sa 136 bodova. Sa 133 boda drugoplasirani je Erik Balija i kompozicija »Mojoj Istrijanki« čije autorstvo i glazbe i teksta potpisuje sam Balija, a aranžman Mauro Giorgi. Trećeplasirana skladba MIK-a 2019 i to s 96 bodova je skladba »Na parapetu« (Robert Grubišić – Zlatan Marunić – R.Grubišić/I. Načinović) u izvedbi Klape Tić.


Tako reče publika, a stručni ocjenjivački sud kaže da je najbolja kompozicija na MIK-u »Lipča su njena oka dva« (Bruno Krajcar – Daniel Načinović – Janoš Feher) u izvođenju Gianluce Draguzeta.


Foto M. Gracin


Foto M. Gracin

Drugo mjesto stručni ocjenjivački sud dodijelio je pjesmi »Se do kad je sveta« (Saša Markovski – Vjeko Alilović – Saša Markovski) u izvođenju Nine Kraljić koja je ujedno dobitnica »Zlatnog mikrofona« nagrade za najbolju interpretaciju što ju tradicionalno dodijeljuje HR Radio Rijeka. No, tu nije kraj – Čakavski je sabor tekst ove pjesme proglasio najboljim, pa čestitke Vjeku Aliloviću. I još nije kraj jer je i Radio Istra koja dodijeljuje nagradu za najbolji aranžman odlučila da upravo ova pjesma ima takav, te nagradu dodijelila Saši Markovskom.Sinoćni fantastičan nastup Plesene skupine Flame u revijalnom dijelu Festivala bila je dobra najava RetrOpatije, opatijskog tuluma stoljeća. Iza nastupa PS Flame zapravo stoji ova priča i poziv – čak osam dana i to na pedesetak lokacija diljem grada s više od 50 koncerata s izvedbama The Beatlesa, The Doorsa, Blues Brothersa, Davida Bowiea, Depeche Moda i drugih legendi rock, disco i boogie glazbe Opatija i svi njezini gosti vratit će se u neka prošla vremena. Ponovo će gradom zavladati fudbalerke i trapezice, šljokice, brkovi i minival. Opatijski tulum stoljeća traje do sljedeće subote 29. lipnja kada se zatvara glavna opatijska ulica, a finale je na Ljetnoj pozornici s najvećom disco zabavom pod zvijezdama.Oni koji su zabavu priredili publici u »Gervaisu« su Mia Leko i Paola Janjetić iz opatijske OŠ Rikarda Katalinića Jeretova, Mate Jurić i Laura Valenčić s izvedbom pjesme »Tanac«, te Joso Butorac, Andrina Frleta i Duško Jeličić Dule.


Trećeplasirana skladba prema odluci struke je skladba »Neka mi tvoje telo reče« (Suzana Štefanić – Senka Laginja – Aleksandar Valenčić) u izvođenju Suzane Štefanić.Nagradu »Nello Millotti« tj. Roženice koju HR Radio Pula desetljećima dodjeljuje za najprimjerenije zastupljen istarsko-primorski tradicijski izričaj dobio je Erik Balija za kompoziciju »Mojoj Istrijanki« (Erik Balija – Erik Balija – Mauro Giorgi).»Beseda«, nagrada Novog lista za pjesmu koja cjelokupnim izričajem (tekst, glazba, interpretacija) na najbolji način promovira naš kraj i njegovu tradiciju otišla je u ruke Lade Bartoničeka, izvođača i kompletnog autora skladbe »Imala je«.


A oni koji su imali najviše posla i najteži zadatak je ekipa Pomorskog radija Bakar, odnosno ekipa koja bira najboljeg debitanta. Uz sve pohvalu svim debitantima, odlučili su se za Medeu Market Sindik i kompoziciju »Skalin« (Suzana Štefanić –Suzana Blečić – Aleksandar Valenčić).Eto tako to bi što se tiče nagrada i nagrađenih, a o svemu iza kulisa MIK-a, jer tamo je uvijek najzanimljivije u sljedećem čitanju.


Opatija je najveći broj glasova, njih 132 dodijelila skladbi »Mojoj Istrijanki« (Erik Balija – Erik Balija – Mauro Giorgi) u izvođenju Erika Balije. Drugoplasirana pjesma s 92 glasa je pjesma »Ana z Lovrana« (Mario Koritnik –Mario Koritnik – Mario Koritnik) u izvođenju Duška Jeličića i Bonace, a treće mjesto, mišljenje je Opatijaca, pripalo je Josi Butorcu i kompoziciji »Primorska arija« (Andrina i Frane Frleta – Suzana Blečić – Robert Grubišić) koja je dobila 83 opatijska glasa.