Uspjeh kantautorice

Elis Lovrić osvojila nagradu za najbolji tekst na ovogodišnjem izdanju Festivala istromletačkog narječja u Bujama

Sandy Uran

Za pjesmu »Se ti vol« (Ako želiš) nastalu tijekom vožnje, cijenjena je kantautorica napisala i glazbu i stihoveIstarska glumica i kantautorica Elis Lovrić na ovogodišnjem se izdanju Festivala istromletačkog narječja u Bujama predstavila pjesmom »Se ti vol« (Ako želiš) i osvojila nagradu za najbolji tekst.


Ovaj festival nastoji predstaviti i valorizirati bogatstvo istromletačkog dijalekta i njegove govorne raznolikosti. Program sadržava različite segmente: smotru pjevačkih zborova i vokalnih skupina, koncert skupina i pjevača koji skladaju nove pjesme na istromletačkom, te dramske skupine, pjesnički natječaj i videonatječaj, izradu web-stranice, okrugli stol na temu istromletačkog i predstavljanje autora koji su pisali ili pišu na istromletačkom.


Pjesma »Se ti vol«, za koju je napisala i glazbu i nagrađeni tekst, snimljena je u studiju Mateja Zeca u Rijeci koji, kako Elis kaže, »strpljivo snima, miksa i masterira« da bi pjesma dobila upravo onakav zvuk kakav ona želi.
Kad su je pitali kako je nastala ova skladba, kazala je:
– Jedne kišne večeri dok sam vozila iz Rijeke za Zagreb, počela sam pjevati: Se ti vol andar, senza dir niente, se ti vol tornar, no diro niente…. (Ako želiš otići, bez da kažeš išta, ako se želiš vratiti, neću reći ništa…), a mobitel je snimao i kišu i moje improvizacije. Odmah sam zamislila pjesmu a cappella.


Kad ljubav ostane u iščekivanju, puno se misli roji u takvom raspoloženju duše i treba ih sve otpjevati skladno. Kad već život nije uvijek skladan, neka pjesma riješi zavrzlamu srca i unese mir. Obećala sam sama sebi da ću napisati pjesmu na svakom jeziku koji sam govorila kao mala, a istroveneto je moj drugi materinji.


Govoreći o festivalu, istaknula je kako joj je žao što su otkazani nastupi u Padovi i Kopru gdje je također bilo predviđeno održavanje festivala, te da je sretna što je barem u Bujama prošlo kako treba.


– Uživala sam na Festivalu dell’Istroveneto koji njeguje istrovenetski dijalekt i ponosna sam što sam aktivni sudionik revitalizacije jezične baštine, istaknula je ovom prigodom.


Na ovogodišnjem festivalu nastupilo je četrnaest izvođača, među kojima i neki poznati iz našega kraja. Francesco Squarcia predstavio se pjesmom »Meravigliosamente« (Prekrasno) za koju sam potpisuje tekst i glazbu.


Nevia Rigutto izvela je skladbu »Joze« (Joze) čiji je tekst napisala Laura Marchig, a glazbu i aranžman Darko Jurković Charlie, dok se Alida Delcaro predstavila pjesmom »La vita xe un arcumbiè« (Život je…) čiji tekst je napisao Andrea Scarcia, a glazbu i aranžman Edi Acquavita.


Grupa Musicittá otpjevala je pjesmu »Alba« (Svitanje), Massimo Seppi i Clio Diabaté izveli su pjesmu »Gente senza parlar« (Ljudi bez riječi), Valerio Ricchiuto otpjevao je pjesmu »L’autunno dentro« (Jesen), a vokalna grupa »Evergreen« pjesmu »Un falco inciodà partera (Poezija), Marko Radolović pjesmom »Hit dell’estate« (Hit ljeta), a Piero Pocecco »Son arivado fin qua« (Stigao sam do ovdje). Andrea Bussani otpjevao je pjesmu »Incantesimo« (Čarolija), Sergio Preden Gato otpjevao je »Spacio de libertá« (Prostor slobode), a Andrea Scarcia pjesmu »Gabriele«.