Interdisciplinarni umjetnički događaj

Elements: Morska sirena u dnevnom boravku spojio glazbu, vunu i fotografiju

Ivana Kocijan

Foto Marko Gracin

Foto Marko GracinRIJEKA – Koncert, radionica i izložba Elements: Morska sirena proteklog su vikenda u Dnevnom boravku riječkoj publici pronudili inovativno otkrivanje zvukova, kultura i materijala.


Glavni »krivci« za večer punu kreativnih momenata bili su: Astrid Kuljanić, vokalistica i skladateljica iz Rijeke s njujorškom adresom, Vesna Jakić, stilistica i istraživačica starih tradicionalnih djela vune i tekstila iz grada Cresa, talijanski fotograf Francesco Moretti i američki basist Mat Muntz.


– U subotu smo u Dnevnom boravku predstavili prvo izdanje programa Elements koji spaja glazbu, vunu i fotografiju. Program je trebao biti održan u Pajolu na Pećinama, ali zbog najavljene kiše ugostio nas je Book café Dnevni noravak koji se pokazao kao izvrsno mjesto za ovakav nastup.
Zbog različitih fokusa večeri publika je bila raznovrsna, od gospođa koje su ciljano došle na radionicu filcanja vune pa do glazbenika mlađih i starijih generacija koje je zanimao koncert.


Bilo je prekrasno vidjeti sve zajedno kako veselo gnječe nasapunane kugle vune koje je pripremila Vesna Jakić iz udruge Ruta dok uče o creskoj vuni i načinima prerade, te otkrivaju cvjetić koji su sami isfilcali, otkrila nam je Astrid Kuljanić.


Vesna je donijela i haljinu koja je nastala istom tehikom, a koju je Astrid potom obukla za nastup s basistom Matom Muntzom iz Seattlea. Na programu su im se našle tradicionalne skladbe s otoka Cresa i Lošinja, brazilska i jazz glazba te originalne kompozicije Astrid Kuljanić, a osim pjevanja Astrid je svirala brazilske udaraljke caxixi i kazoo. Koncert je završen dvoglasnim pjevanjem publike tradicionalne pjesme »Divojčice rožice« iz sveg glasa te bisom.


Cijelu priču zaokružio je milanski fotograf Francesco Moretti koji prati Astrid i Vesnu kroz više godina Crescendo Music Festivala, gdje se i rodila ideja o ovoj suradnji. Francesco je prikazao izložbu svojih fotografija s istom haljinom koje su snimljene u moru, u maloj uvali na Cresu, te nakon toga na Coney Islandu u New Yorku.


Sljedeća lokacija interdisciplinarnog umjetničkog događaja Elements biti će talijanske Alpe u veljači 2020. godine, a više informacija o projektu može se naći na www.astrid-music.com


– Zahvaljujemo gradu Rijeci i Pajolu te Dnevnom boravku koji su podržali projekt, te svima koji su došli na ovo jedinstveno događanje i sudjelovali u svakom dijelu višesatnog programa s velikim entuzijazmom, zaključila je Astrid Kuljanić.