Glazbenik

Ed Sarley: U glazbi ni zbog novca, ni zbog slave, samo i jedino iz ljubavi

Krešimir Radoš

Ed Sarley

Ed Sarley

Kad sam bio malo dijete, majka mi je pjevala hrvatske narodne pjesme poput »Marijana« ili »Suze liju plave oči« kako bih lakše zaspao. Ponosan sam na svoje hrvatsko porijeklo i veselim se uskoro svojim očima vidjeti prekrasnu dalmatinsku obalu, te modre vode JadranaKroz povijest su neimaština i ostale neugodnosti raselile brojne ljude iz zadarskog kraja po cijelom svijetu, a većina njih još na neki način održava veze s domovinom i ponose se hrvatskim podrijetlom. Jedan od takvih je i Ed Sarley, američki glazbenik koji potječe sa zadarskog područja.


– Moje američko ime je Edward Anthony James Sarley, ali rođen sam kao Edward Anthony Šarlija Jr. u gradu Clevelandu u saveznoj državi Ohio u Sjedinjenim Američkim Državama 1951. Unuk sam Ante Šarlije, koji je oko 1911. emigrirao u Ameriku iz Jasenica.


Moj otac, Edward Anthony Šarlija Sr. pravno je promijenio naše prezime u Sarley 1964. jer slova hrvatske abecede kao što su Š ili J govornicima engleskog jezika nije lako izgovoriti. Otac mi je, dok je bio živ, ispričao mnogo priča o mom djedu.
Rekao mi je da je djed prije odlaska u Ameriku jedno vrijeme radio u luci u Zadru. Moji su roditelji posjetili zadarski kraj krajem sedamdesetih godina i upoznali neke naše rođake s jaseničkog područja.


Iako nikad nisam bio u Hrvatskoj, moja kći Jessica i ja planiramo je posjetiti ove ili sljedeće godine ako nas restrikcije vezane za epidemiju COVID-19 u tome ne onemoguće. Ponosan sam na svoje hrvatsko porijeklo i veselim se uskoro svojim očima vidjeti prekrasnu dalmatinsku obalu, te modre vode Jadrana, kaže Sarley.


Zvuk tamburica


Dotakli smo se teme kako je postao glazbenik, kakvu glazbu svira te sluša li neke od hrvatskih glazbenika.


– Postao sam svjestan svoga glazbenog talenta u vrlo ranoj dobi jer svi su u mojoj obitelji pjevali i svirali glazbene instrumente. Kao dijete sam čuo zvuk hrvatskog instrumenta tamburice i odmah se zaljubio u njega.


Do današnjeg dana spada među najljepše zvukove koje sam ikad čuo. Primjer moje ljubavi za ovu vrstu glazbe može se pronaći na mom CD-u »Moments« gdje se nalazi pjesma imena »Dalmatia«.


Kad sam napunio osam godina, već sam čitao note, pjevao i svirao harmoniku. Kasnije sam naučio svirati gitaru, bas gitaru i klavir, ali ja sam primarno vokalist i multiinstrumentalist.


Osim pjevanja, najdraža mi je gitara. Kad je za to došlo vrijeme, otišao sam studirati glazbu gdje sam naučio jako puno o raznim tipovima glazbe. Nakon fakulteta već sam toliko često svirao i održavao koncerte da sam odlučio pretvoriti glazbu u karijeru te od nje živim već gotovo 50 godina.


Bog je bio dobar prema meni. I dalje volim slušati hrvatsku glazbu, a trenutačno mi je najdraži Dado Topić. I danas volim zvuk tradicionalnog tamburaškog orkestra, rekao je Sarley.


Zamolili smo ga da nam ispriča kakvu simpatičnu anegdotu iz svog života ili karijere.


– Kad sam bio malo dijete, moja majka mi je pjevala hrvatske narodne pjesme poput »Marijana« ili »Suze liju plave oči« kako bih lakše zaspao. »Marijana« je inače jedna od prvih pjesama koje sam naučio svirati na gitari.


Godinama kasnije čuo sam hit Willija Nelsona »Blue eyes crying in the rain« te su mi oči zasuzile kad sam shvatio da je prekrasna hrvatska melodija pronašla put do američke publike. Još to čini, odgovorio je Sarley.


Nema instantnog uspjeha


Zanimalo nas je može li kao iskusan glazbenik ponuditi kakav savjet mladim kolegama kako bi ih inspirirao i pomogao im u njihovoj karijeri.


– Karijera u glazbi me toliko promjenila da bi mi zbilja bilo teško ponuditi formulu ili plan koji bi osigurao instantni uspjeh u bilo kakvom glazbenom poduhvatu. Ipak, reći ću ovo: važno je početi mlad, u vrloj ranoj dobi kako bi se ostvarila prednost u odnosu na »konkurenciju«, koje će biti mnogo.


Zaključio sam da je jedini valjan razlog stvaranja glazbe ljubav prema njoj. Ne zbog novca, ne zbog slave, niti zbog nekog drugog razloga, nego zbog ljubavi prema njoj. Ako se tako postavite i posvetite svoj život tomu, druge će stvari doći.


Ne kažem da to nije najteža stvar koju se može učiniti, ali treba izdržati i težiti savršenstvu pod svaku cijenu. Onda, i samo onda, upoznat ćete radost koju je glazba unijela u moj život.


Prekrasna hrvatska glazba


Pitali smo ga kako je njegova glazba prihvaćena u Americi te misli li da bi ljubitelji glazbe u Sjedinjenim državama bili zainteresirani za slušanje hrvatske glazbe?


– Izdao sam mnogo albuma svoje autorske glazbe ovdje u Americi i pronašao sam bazu obožavatelja. Svejedno, volio bih jednog dana imati širu publiku i nadam se da bi mi moji hrvatski zemljaci mogli pomoći po tom pitanju.


Mislim da bi hrvatska glazba u Americi bila dobro prihvaćena kad bi samo bilo više prilika da je se čuje. Radim što mogu da to promijenim i i dalje vjerujem da je hrvatska glazba među najljepšima na svijetu, kaže Sarley.