72. rođendan

Danas je Nacionalni dan glazbenog albuma: Kupnjom možete podržati glazbenike

Ivana Kocijan

Foto Benjamin Strike

Foto Benjamin Strike

Ambasadori proslave Nacionalnog dana glazbenih albuma koja se ove godine odvija u virtualnom svijetu su: pjevačica Ivana Kovač, grupa Daleka obala, dvojac pocket palma i kantautor J.R. AugustNacionalni dan glazbenog albuma koji se obilježava danas, podsjeća na važnost umjetničkog koncepta koji je danas dostupniji no ikada ranije i u kojemu uživamo slušajući ga na vinilu, kaseti, CD-u ili digitalno putem streaming servisa. Hrvatska diskografska udruga koja i ove godine organizira obilježavanje Nacionalnog dana glazbenih albuma, podsjeća kako je glazbeni album ovih dana proslavio 72. rođendan i podsjetio koliko je glazba prevažna i kako je umjetnički format albuma jednostavno nezamjenjiv i neprocjenjivo vrijedan.


Virtualna proslava


Proslava Nacionalnog dana glazbenih albuma u godini obilježavanja 25. obljetnice HDU-a je – uslijed svjetske zdravstvene krize – preseljena u virtualni prostor. Profili HDU-a na društvenim mrežama slave ljepotu slušanja albuma putem nagradnih igara i zabavnih faktografskih podataka, a diskografske kuće i glazbeni dućani donose nagradna natjecanja i popuste na izdanja.


Ambasadori proslave Nacionalnog dana glazbenih albuma ove su godine: Ivana Kovač, Daleka obala, pocket palma i J.R. August.
– Albume preferiram. Matematički su veći i kompletniji i ako se čovjek zaljubi u nekakav zvuk, nekakvog izvođača i nekakvi stil ili opus, može to super doživjeti i iskušavati kroz slušanje albuma, kaže J.R. August, ovogodišnji dobitnik Porina za Album godine i Alternativni album godine, dodavši kako je sretan što je jedan od ovogodišnjih ambasadora Nacionalnog dana glazbenih albuma jer je album »umjetnička forma u kojoj je uvijek želio djelovati i načina na koji se uvijek želio izražavati«.


Boris Hrepić Hrepa iz Daleke obale rekao je pak kako je za njega snimanje albuma stanje transa koje cijeli život voli proživljavati.


– Album je paketić svega onoga što glazbenik u danom trenu nudi. Imaš li dva ili tri albuma, vidiš u kojem je filmu bio kada je koji od njih snimio, dodala je Ivana Kovač.


Luka Vidović iz pocket palme kaže kako mu je album vrlo bitan kao format jer puno pjesama napravi zaista prekrasnu cjelinu.


– Uvijek se pazi kako će se složiti jedna pjesma iza druge i na taj način stvoriti širu priču, rekao je, dok je Anja Papa dodala kako se od malena više fokusirala na slušanje albumskih cjelina nego samostalnih singlova.


Knjiga priča


A kako je sve počelo? Objavom prvoga glazbenog albuma 1948. uspostavljen je glazbeni standard vinilne long-play ploče. Izdanje Nathan Milstein – Mendelssohn Violin Concerto u New Yorku je objavila diskografska kuća Columbia Records.


Prvi pop album objavljen u našoj zemlji bilo je Jugotonovo izdanje na 10-inchnom vinilu »Pjeva vam Ivo Robić«. Godina 1983. bit će upamćena po tome što je tada prodan najveći broj albuma na ovim prostorima – njih više od 20 milijuna.


Prihodi od prodaje glazbe najveći su bili 1999. godine kada su dosegli 28,9 milijardi dolara. Nielsen je obavijestio kako je slušanje glazbenih albuma na digitalnim albumima ove godine poraslo za 12,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani.


Poslastica vezana uz proslavu Nacionalnog dana glazbenih albuma ove je godine knjiga »72 priče o albumima u povodu 72 godine od prvog izdanja« prožeta inspirativnim pričama, humorom, doživljajima, podacima i – životom – diskografskih kuća, glazbenika, sudionika glazbene industrije i – odabranih domaćih albuma.


Treća je to knjiga kojom HDU čuva od zaborava glazbena djela i slavi ljepotu koncepta glazbenog albuma. Knjigu koja će biti objavljena danas, prati digitalno izdanje s playlistama koje se nalaze na profilima HDU-a na servisima Apple Music, Deezer i Spotify.


Nove navike


Želimir Babogredac, predsjednik Hrvatske diskografske udruge i direktor diskografske kuće Croatia Records, ističe kako novo vrijeme ima svoja pravila, ali da je album djelo koje je tu da ostane.


– Danas svi hoće brzo i hoće novo i to je šansa singlovima da postignu brz i veliki uspjeh. Ali, postoje izvođači koji djeluju prvenstveno kroz dobre konceptualne albume. Unatoč svim izazovima i smjeru najnovijih trendova, uvijek se vraćamo izvorištu glazbenog djela – albumu.


Bilo da je riječ o vinilu, CD-u ili glazbi na streaming platformama, album je format koji čini logičnu i potpunu cjelinu, priču koju želite poslušati od početka do kraja kako biste uistinu doživjeli to djelo, rekao je.


Albume je danas moguće slušati u obliku digitalnog albuma na streaming servisima, u obliku vinilne ploče, CD-a ili kasete.


– U povodu Nacionalnog dana albuma i 25 godina Hrvatske diskografske udruge, pozivam sve da nastave uživati u glazbi. Bilo s radija, iz svoje vlastite fonoteke ili putem nekog od digitalnih streaming servisa koji su konačno dostupni kod nas i omogućuju nam da s lakoćom pristupimo milijunima snimaka.


Posjetite glazbeni dućan, odaberete nešto iz kataloga domaćih i stranih izdanja i na taj način podržite glazbenike i diskografe, a posebno sada, u vrijeme koronakrize koja otežava uvjete za rad i egzistenciju onima koji stvaraju i objavljuju glazbu.


Jer bez glazbe bismo teško mogli zamisliti svoj život. Glazba je uvijek tu, uz nas, poručio je direktor diskografske kuće Dallas Records Dario Draštata.