DANCING MAZE

Bjelovarski “Them Moose Rush” ima novi album: Jedanaest likova u labirintu plesa i glazbe

Marinko Krmpotić

Svaka od pjesama vezana je uz ime lika koji je nosi, a iz ponuđenog je jasno da govore i o stvarnim likovima (Ray Charles, Dolly Parton), kao i o izmišljenim ili manje poznatim od spomenutih koji su direktno imenovani u »svojim« pjesmamaLjubitelji čvrstog i agresivnog prog rocka ojačanog i pojačanog garažnom rock bukom i rifovima uživat će u novom albumu bjelovarskih rockera iz grupe Them Moose Rush. »Dancing Maze« slijedi ono na što smo već navikli kod ovog sastava koji i u europskim prog rock okvirima ima znatan ugled i lijep broj poštovatelja.


Njihov se pristup temelji na uspješnom spajanju niza glazbenih izraza (progresivni rock, psihodelija, garažni rock, stoner rock, noise rock…) koje potom uobličavaju u originalni izraz koji plijeni energijom, agresivnošću i žestinom koja je prosječnom slušatelju možda i odviše nametljiva, ali ljubiteljima takvog odnosa prema glazbi bit će idealna pa će u ovom labirintu plesa i glazbe sigurno uživati odvrnuvši zvuk na – najjače.


Konceptualnost albuma osigurana je zanimljivim vanjskim okvirom koji su Them Moose Rush osmisli na taj način da su u zamišljeni glazbeni labirint smjestili jedanaest likova te ispričali njihove »priče«. Baš stoga svaka od jedanaest ponuđenih pjesama vezana je uz ime lika koji je nosi, a iz ponuđenog je jasno da govore i o stvarnim likovima (Ray Charles, Dolly Parton), kao i o izmišljenim ili manje poznatim od spomenutih koji su direktno imenovani u »svojim« pjesmama.


Međunarodno hvaljena grupaThem Moose Rush debitirali su 2013. godine albumom »To Future Miss Sunshine« (2013.). Uslijedila su potom dva EP-a – »Three π One« (2014.) i »Three π Two« (2015.) te 2018. godine drugi album »Don’t Pick Your Noise«. U dosadašnjih sedam godina uspješne diskografske karijere zaslužili su pohvale i vrlo dobre ocjene znanih svjetski utjecajnih magazina i portala kao što su Prog, Metal Hammer, Metal Injection, Everything is Noise itd. Tijekom proteklih godina intenzivno su nastupali u Velikoj Britaniji i po čitavoj Europi (Berlin, London, Dublin, Köln, München, Prag itd.)

Svaki od spomenutih likova »luta« kroz izmišljeni labirinit, a kroz stihove na engleskom te se njihove priče slažu u cjelinu iz koje proizlaze uglavnom poruke s oštricom o nesavršenosti suvremenog društva, opasnosti od droge, čovjekovoj animalnosti, prolaznosti svega što postoji, ludilu i strahu, dvoličnosti, nužnosti pobune i protesta…– Album smo nazvali »Dancing Maze« jer smatramo da odlično sažima smjer u kojem se naš stil i zvuk razvijaju. Pokušali smo izbalansirati naš groovy (Dancing) i matematički spektar (Maze) i postići da album bude nekonvencionalan, ali u isto vrijeme catchy.


Uvijek su nas privlačile nepravilne mjere, a ovdje smo dodatno obratili pažnju da slušatelj ne ide za tim, već doživi nešto uzbudljivo, a da ni sam ne zna opisati zašto. Mi već odavno uopće ne čujemo kad je neka mjera 3/4, 7/8 ili 4/4, već jednostavno stvaramo glazbu koja se spontano kanalizira kroz nas, pojasnio je pjevač Nikola Runjavec uz kojeg grupu čine još i Vedran Marinko Komlen (bubnjevi) te Branimir Kuruc (bas).


U stvaranju ovog albuma produkcijske i snimateljske poslove realizirali su Mark Mrakovčić i Borna Mijolović.