"Stand by me"

Astrid Kuljanić iz New Yorka pjesmom poziva na pomoć pogođenima potresom

Sandy Uran

F. Moretti

F. Moretti

Astrid je u prosincu realizirala novu obradu poznate skladbe »Stand By Me« Bena E. Kinga uživo, u maniri vrlo sličnoj originalu, samo bez korištenja instrumenata.RIJEKA – Riječka jazz glazbenica s američkom adresom Astrid Kuljanić srcem i dušom diše za Hrvatsku, koja posljednih dana prolazi kroz jedno od najtežih razdoblja od Domovinskog rata.


Potres koji je zadesio Baniju, a uz još uvijek prisutna pandemija COVID-19 našu su zemlju doista stavili u nezavidnu situaciju. Astrid je u prosincu realizirala novu obradu poznate skladbe »Stand By Me« Bena E. Kinga uživo, u maniri vrlo sličnoj originalu, samo bez korištenja instrumenata. Svi su zvukovi »stvoreni« glasom, navela je Astrid u svom obraćanju i potom dodala:


– Izuzetno mi je drago što sam igrom slučaja odlučila obraditi tu pjesmu koja je zapravo idealna ne bismo li se još više ujedinili s obzirom na nedaću koja je zadesila Hrvatsku, iznimno jaki potres u Petrinji i Sisku, udaljenima od Zagreba 40 kilometara i jedan od najsiromašnjih dijelova zemlje. Prisutna je korupcija te se bojim da će proći još mnogo vremena prije negoli se taj teritoriji vrati na svoje. No, zemlju čine ljudi, i svaki put kad se dogodi nešto veliko, kad netko zatreba pomoć, svatko u Hrvatskoj pronalazi svoj način na koji pomaže. Ubrzo su uspostavljene linije i pozivi kojima se pronalaze načini da se pomongne unesrećenima od strane institucija, ali i od strane samih građana te se tako organiziraju i dobrotvorni koncerti online, a mnogi jednostavno sjedaju u svoja vozila koja su napunili osnovnim potrepštinama i odlaze na poprište ne bi li pomogli ljudima. To je nevjerojatno! No istovremeno se događa i ono pozitivno i ono negativno, stoga što su neki političari i neke institucije koji su zaduženi skrbiti se za ljudstvo u slučaju katastrofe pomalo usporeni, a u najgorem slučaju korumpirani.
Stoga vas molim da, ako možete, pomoć pošaljete na navedenu poveznicu. Svaka i najmanija donacija dobro će doći i bit će od pomoći.


Poveznica za pomoć kreirana od strane hrvatske dijaspore je https://charity.gofundme.com/o/en/campaign/croatia-earthquake-relief-funds, a poveznica stvorena u Sisku koji umnogome pomaže i vladine institucije je https://gogetfunding.com/sisakpetrinjastrasnik-earthquake-relief/?fbclid=IwAR0P1qgzyULM4iyGVcd_1Cxs5U-EMwD22Bw_deI2WhqN6oXpunawxwuPUG4.


– Ako želite doznati kako je pjesma stvorena i kako sam bila smušena pri izvođenju možete otkriti na – Patreon at www.patreon.com/astridk. Odlučila sam donirati sva ulaganja od Patreon članstva od mjeseca prosinca Fondu zaštite Zemlje. Nadam se da to neće zasmetati tvorcima Patreona s obzirom na to da je cilj članstva poboljšati produkciju te s obzirom na to da smatram da je to najbolje što se u ovome trenutku može učiniti, istakla je Astrid.