Popularni par

Antonia Matković Šerić i Aljoša Šerić: ‘Krstarenje je najbolji način za iskusiti kako živi plemstvo’

Ivana Kocijan

Foto: privatni album / Irena Celio-Cega

Foto: privatni album / Irena Celio-Cega

Uplatili smo krstarenje zapadnim Mediteranom koje traje osam dana, a obišli smo Genovu, Napulj (Pompeje), Siciliju (Messina i Taormina), Maltu (La Valeta i Mdina), Barcelonu i Marseille. Na put smo poveli i najdraže frendove, bilo nas je šest parova i to bez djece, otkrivaju supružnici ŠerićAntonia Matković Šerić i Aljoša Šerić, životni i glazbeni partneri, fanove grupe Pavel ovih su dana počastili novim singlom »Sunce«. Bio nam je to samo jedan od povoda za intervju sa supružnicima Šerić o kojima smo razgovarali o glazbi, putovanjima, modi, slobodnom vremenu i svim važnim stvarima u životu.


Pjesma »Sunce« je vrlo razigrana, ljetna. Što nam možete otkriti o njoj?


Aljoša: Od 15-ak demo pjesama koje smo predstavili bendu, »Sunce« je bilo daleko na kraju liste, no reakcija benda i nekih kolega nas je uvjerila da bismo ipak nju trebali snimiti kao ljetni singl i čini se da nismo pogriješili, dobro se primila na radiju.
Tonka: Nakon dulje pauze Pavela, barem što se izdavanja novih singlova tiče, jer smo s koncertima nastavili, napokon predstavljamo novi singl »Sunce«. Pjesma je usklađena s godišnjim dobom koji slijedi, budi nadu u bolje sutra, nakon svake kiše dođe sunce i ostali banalni utopijski klišeji.


»Sunce« je stiglo nakon kraće studijske pauze benda. Označava li ova pjesma ponovnu stvaralačku aktivnost?


Aljoša: Svakako, ispucali smo se na soloalbumima i Tonka i ja, istresli sve iz sebe, sad je isključivo Pavel na redu, u ožujku smo uz »Sunce« snimili i još jednu pjesmu, od kojih će ta druga ujesen vani kao singl.


Tonka: Tako je, pjesma označava stvaralačku aktivnost, no ne nužno i album. Odlučili smo ovog puta ići singl po singl, snimati pjesme postepeno i za svaki novi singl iznova promišljati i odabirati iz zbirke demo snimki koja je sad već dosta dobra. Imamo dosta pjesama, planiramo neke zanimljive suradnje, zaželjeli smo se novog Pavela, a mislim i publika.


SOLOPROJEKTI


To što Pavel nije predstavljao nove pjesme, ne znači da ste vi kao soloizvođači bili besposleni. Vi ste, Aljoša, nedavno objavili prvi samostalni album »Što ćemo raditi do kraja života«. Kako je prošao najavni singl »Glup«, i kako prolazi njegov nasljednik »Kučine«?


Aljoša: Solidno, u skladu s očekivanjima, moj soloalbum je obračun sa starenjem i pitanjima koja se javljaju kad si na pragu sredovječnosti. S obzirom na to da sam ga najavio kao zbirku dnevničkih zapisa poluostvarenog muškarca u srednjim godinama, još ima i začuđujući broj publike.


Vi ste, Tonka, debitantski album »Važne stvari« objavili lani. Jeste li zadovoljni njegovim odjekom kod publike i kritike?


Tonka: Mi nismo stali ne znam otkada, možda od 2012. godine. Puno radimo, soloprojekti su zahtjevali puno rada i truda; od snimanja pjesma do osmišljavanja spotova. Jako sam sretna i ponosna što je izašao moj prvi soloalbum. To mi je dalo snagu za dalje, kroz album sam dosta i sazrijela. Neke »moje« stvari ćemo svirati i na Pavelovim koncertima, uostalom to i radimo.


Tonka, vi ste snimili duet s Vatrom »Pitanje i odgovor«. Za one koji je još nisu čuli, o kakvoj se pjesmi radi?


Tonka: Do suradnje je došlo veoma spontano. Irena Celio-Cega, inače klavijaturistica Vatre, napisala je pjesmu i poslala mi ju uz neke druge pjesme koje inače radi. Odmah sam »odvalila« na »Pitanje i odgovor«, jako mi se svidjela i zapravo sam bila počašćena njenom idejom da Ivan Dečak i ja to zajedno otpjevamo. Ivan je prihvatio, kao i ostatak benda pa smo to veoma brzo i snimili. Primam puno pozitivnih reakcija na pjesmu i ponosna sam na suradnju, prije svega jer su mi Irena i Ivan jedni od dražih i bliskih prijatelja pa je predivno s njima podijeliti i pjesmu.


VOLIMO SE PETLJATI


Hoćete li i vi, Aljoša, možda uskoro snimiti neki duet?


Aljoša: Ja konstantno »duetiram« s Tonkom, meni dovoljno, ali Pavel za zimu sprema jedan duet s poznatim pjevačem starije generacije, tomu se veselimo.


Vaši poslovni i privatni životi su nerazdvojivi. Kad je glazba u pitanju, tko se kome više »petlja« u posao?


Aljoša: Oboje se volimo petljati, stvar je u tome da mi Tonka daje najvažniji prvi »input« za pjesme pa to ni ne smatram petljanjem. Njen stav često dovede do bitnih promjena nabolje, žena zna.


Tonka: Kad mi Aljoša prvi put da da preslušam infosnimku pjesme, uvijek imam komentar na melodiju ili na neke jazz tonove koji mi nikada ne idu od ruke (smijeh) pa pokušavam namrdati njega da to izmijeni ne bi li mi bilo lakše, al’ se ne da, uživa u mojim mukama. Inače nemam potrebe se petljati, volim kako radi, kako piše i sklada i uglavnom mi se zaista svaka pjesma svidi, a na većinu njih odreagiram s velikim oduševljenjem.


Vi ste, Tonka, nedavno sudjelovali u showu »Zvijezde pjevaju«. Kakve uspomene nosite iz showa?


Tonka: Jako lijepe iako žalim što smo Macan i ja prebrzo ispali iz showa. Dali smo sve od sebe, zaista sam ušla u projekt svim svojim srcem, što nije lako uz moj tempo života i sve obveze koje imam. Cijela ekipa HRT-a je sjajna i jako mi je laskalo da su mi se javili ove povratničke sezone koja je oborila sve rekorde gledanosti. Nadam se ponovnom angažmanu, sjajna je ekipa, organizacija, baš jako lijepe uspomene nosim iz showa.


KOMPROMIS I BALANS


Aljoša, biste li se vi okušali u takvom nečem?


Aljoša: Nema šanse, ja bih se pogubio, ne pamtim ni tekstove vlastitih pjesama, a kamoli tuđih.Tonka: Njega i jesu zvali, ali se izvukao na to da nam će nam bakama i djedovima biti preveliko opterećenje toliko puno čuvati malenu, s obzirom na to da je raspored angažmana u showu na tjednoj bazi dosta zgusnut.

U zadnjem intervjuu Tonka nam je otkrila da pred spavanje izbjegavate teške teme i radije uživate u sladoledu i serijama. Je li tome još uvijek tako?


Aljoša: Fakat nije zalud ona »jutro je pametnije«, naime, ja ionako otkad znam za sebe imam određenih problema sa spavanjem, mozak često uđe u hiper pogon taman kad legnem u krevet i ne trebaju mi dodatni razlozi za nesanicu, tako da cijenim njen trud da se mani teških tema.Tonka: Ma to se dogodi zato jer smo kroz popodne zauzeti oko Lune, ili smo u šetnji, nabavci, studiju, pa ne stignemo sve prokomentirati. I onda ja navalim kad Luna zaspi, što nikako nije dobro. Našli smo nekakav kompromis i balans, ajmo to tako nazvati. Ipak je ljepše noći i večeri provoditi uz omiljene filmove i serije, grickalice, slaju, samo što se veoma često dogodi da uspavljujući Lunu uspavam i samu sebe, pa onda Aljo ostane sam na kauču.

Kako se opuštate na kraju dana, tjedna?


Aljoša: Kauč, tv.Tonka: Najčešće smo s društvom, kod nekog doma slavimo rođendane, ili se nađemo bez posebnog razloga, odlazimo u šetnje, prirodu.


Kako stojite kad su intervjui u pitanju, tko je spremniji za »suradnju« s novinarima, a tko se radije ne bi bavio tim »zadaćama«?


Aljoša: Meni se ništa ne da, ali shvaćam da se mora.Tonka: Ja pitanja i pozive prosljeđujem Aljoši, on meni, i tako u krug. Ali mislim da je on mene više puta usosio čak i bez pitanja (smijeh).


SULUDO ISKUSTVO


Nedavno bili na krstarenju Mediteranom. Kako vam je bilo? Gdje ste sve bili, što ste sve vidjeli?


Aljoša: Krstarenje je najbolji način za iskusiti kako živi plemstvo kroz čitavu godinu, takav oblik tetošenja nigdje nisam doživio, triput dnevno ti pospremaju sobu, skaču na svaki tvoj mig, suludo iskustvo, tako da gradovi i države koje vidiš padnu u drugi plan ako ne dolaziš iz miljea u kojem su takve stvari prirodne, al’ recimo da su nas Malta, odnosno njen glavni grad La Valleta frapirali ljepotom.


Tonka: Bilo nam je predivno, pravi odmor, nit’ brige nit’ pameti. Uplatili smo krstarenje zapadnim Mediteranom koje traje osam dana, a obišli smo Genovu, Napulj (Pompeje), Siciliju (Messina i Taormina), Maltu (La Valeta i Mdina), Barcelonu i Marseille. Na put smo poveli i najdraže frendove, bilo nas je šest parova, djecu smo ostavili bakama i didama pa smo neopterećeno uživali u svim mogućim koktelima uz najljepše zalaske sunca.


Koji vam je inače omiljeni način »punjenja baterija«? 


Aljoša: Kauč, tv.Tonka: Šetnja, rekreacija, pjevanje, spavanje, ljubljenje i grljenje Lune.

Oboje ste vrlo modno osvješteni. Tko ima više »krpica«? Što su vam omiljeni modni komadi?


Aljoša: Moje krpice su sve jeftine, Zara, HM i sl. Ako sam raspoložen, volim se picnuti; recimo da mi je omiljeni komad jedan prsluk koji mi je Ivica Klarić izradio, onako dendijevski fino.


Tonka: Oboje ne znamo kud bi s odjećom, mene doduše spasi moja stilistica Marija Cvitanović pa mi periodično puni ormar outfitima i kreacijama za nastupe i evente. Ne znam što bih bez nje jer bih imala hrpu kupljene odjeće koju realno ne bih mogla nositi više od nekoliko puta. Ne sjećam se kad sam zadnji put sebi nešto kupila, možda Mango i Zara, koju zanimljivu haljinu ili majicu. Najljepše se osjećam u Marijinim kreacijama, haljinama i štiklama, ali volim i jeans kombinirati za večernje izlaske.


Da iskoristim naslove vaših soloprojekata, pitat ću za kraj: Što ćete raditi do kraja života? I koje su to važne, najvažnije stvari u vašim životima?


Aljoša: Luna, Tonka, obitelj, prijatelji, čaša mrzlog prosecca u ruci, dovoljno.Tonka: Ne znam što ću raditi do kraja života, nadam se da ću se pjevanjem svakako baviti, ali voljela bih da me život u ostalim segmentima iznenadi, bilo bi jako dosadno odmah sve znati i imati isplanirano. Npr. nikad nisam mislila da ću se zapravo baviti glazbom…