Najavljeno

Ansambl LADO otvara Ljeto na Ljetnoj 2019.

Portal Novilist.hr

Ansambl LADO

Ansambl LADO

Ansambl LADO u obljetničkoj je godini pripremio program koji sve narode, a osobito one u zemljama koje nastanjuju Hrvati, poziva na ljubav, mir, toleranciju i građenje mostova između naroda i njihovih kulturaOPATIJA Zahvaljujući suradnji s Festivalom Opatija, nakon manje od godinu dana opatijska publika ponovno će imati prigodu gledati nastup najpoznatijeg folklornog ansambla u Hrvatskoj. Dvosatnim programom Neka sjaji sunce svima, Ansambl LADO će na Ljetnoj pozornici u Opatiji u subotu 8. lipnja otvoriti manifestaciju Ljeto na Ljetnoj 2019.


U godini u kojoj obilježava 70. obljetnicu svoga umjetničkog djelovanja Ansambl LADO je pripremio dvosatni program u cijelosti posvećen plesovima i pjesmama Hrvata koji žive izvan domovine. Program je sastavljen od 16 plesnih i glazbenih brojeva i folklornih običaja Hrvata koji stoljećama žive u iseljeništvu.


„Tijekom svoje burne prošlosti, osobito u razdoblju između 15. i 17. stoljeća, Hrvati s teritorija današnje Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine uslijed vojnih djelovanja potražili su spas izvan svoje domovine, nastanjujući područja na kojima su se zadržali do danas. Kroz sva ta stoljeća, odvojeni od matice, očuvali su svoj identitet i svoju tradicijsku kulturu.
Stoga upravo njima Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO posvećuje svoju rođendansku, sedamdesetu sezonu djelovanja“, ističe umjetnički voditelj Ansambla LADO Andrija Ivančan te napominje kako sam naziv programa poziva sve narode u zemljama koje nastanjuju Hrvati na ljubav, mir, toleranciju, uvažavanje i građenje mostova između naroda i njihovih kultura.


U 70 godina postojanja, iza Ansambla LADO je više od 5000 nastupa u Hrvatskoj i diljem svijeta za koje su osvojili brojne nagrade i nailazili na nepodijeljeno oduševljenje publike i stručne kritike, koja ga redovito svrstava uz bok najboljih svjetskih folklornih skupina.Publika će, uz vrhunske izvedbe više od pedesetero umjetnika Ansambla LADO, imati prigodu uživati u raznolikosti i bogatstvu narodnog ruha, koje na osobit način dočarava život i običaje Hrvata koji žive u Austriji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Češkoj, Italiji, na Kosovu, u Mađarskoj, Rumunjskoj i Srbiji.


Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 90 i 100 kuna mogu se kupiti u Opatiji u Uredu Festivala Opatija na Ljetnoj pozornici (Zert bb) radnim danom od 8 do 16 sati, u Rijeci u Dallas Music Shopu, Foto Reviji, u Caffe baru Nad urom u Robnoj kući Korzo i online na www.mojekarte.hr. Koncert počinje u 21.30.