Runda 44

Aki i Hus prije koncerta u Rijeci: ‘Ovdje je u pitanju strast, a strast ne ide u penziju’

Ivana Kocijan

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Bend turnejom obilježava 44 godine rada i promovira studijski album »Vrijeme«. Pojačan puhačkom sekcijom u Rijeku stiže s novim pjesmama i starima koje nije dugo izvodioRIJEKA – Nakon više od četiri desetljeća karijere, niza hitova i brojnih priznanja struke i publike, Parni valjak maksimalno uživa u ovom razdoblju svoje karijere. Jedan od najpopularnijih domaćih bendova od lipnja je na velikoj turneji Runda 44 koja ja započela u Ljubljani, a koja će Akija, Husa i ekipu sljedećeg petka dovesti u Dvoranu mladosti na Trsatu.


Grupa ovom turnejom obilježava 44 godine zajedničke svirke i promovira novi studijski album »Vrijeme«. Pojačani puhačkom sekcijom u Rijeku stižu s velikim brojem novih pjesama, ali i onih starih koje dugo nisu bile na njihovom koncertnom repertoaru. Turneja i koncert bili su i više nego odličan povod za razgovorom s pjevačem Akijem Rahimovskim i gitaristom i autorom pjesama Huseinom Hasanefendićem Husom.


U sklopu turneje Runda 44 u Rijeci ćete, u Dvorani mladosti, nastupiti u petak, 11. listopada. Što mogu očekivati vaši riječki obožavatelji?
Aki: Preferiram, umjesto obožavatelji, za našu publiku reći da su nam prijatelji, istomišljenici ili eventualno poštovatelji, a svi oni znaju da je Valjak bend koji uvijek daje sve od sebe, da uvijek nečim iznenadi, tako da s koncerta odlaze sretni i ispunjeni. Nema razloga da tako ne bude i u Rijeci.


Zadovoljni publikom


U Rijeci ste dosad nastupali mnogo puta. Po čemu pamtite riječke koncerte? Kakva je riječka publika?


Hus: Kad neki grad ima tako jaku »scenu«, a Rijeka to zaista ima, možete biti sigurni da će i publika biti zahtjevna. To je sjajno jer te motivira.


Turnejom obilježavate 44 godine zajedničke svirke i promovirate novi studijski album »Vrijeme« koji ste objavili krajem prošle godine i koji je odmah zauzeo prvo mjesto na listi najprodavanijih domaćih albuma. Koliko vam znači što publika u vrijeme »skidanja« glazbe s interneta još uvijek kupuje albume?


Hus: Već dugo, dugo vremena prodaja albuma je u padu jer se glazba danas konzumira na druge načine. Sve te platforme s kojih možete skinuti, slušati pa i kupiti pojedinačne pjesme, ubile su fizičku prodaju, no mi smo zadovoljni jer još uvijek to što radimo dopire do publike.


Kupujete li i vi CD-e? Koji ste zadnji nabavili?


Hus: Ja više kupujem videozapise koncerata jer živo je živo, a studijske albume kupujem na vinilu. Zadnje sam kupio album jednog mladog benda koji se zove Greta van fleet.


Uskoro u Washingtonu


Kako su fanovi dočekali vaš novi album? Na koju pjesmu publika najbolje reagira?


Aki: Prije objave samog albuma bilo je dosta singlova pa je dobar dio materijala poznat publici i reakcije su sjajne.


Vinili su opet »in«, pa je tako i »Vrijeme« doživjelo vinilno izdanje. Zašto ste se odlučili na taj potez?


Hus: Slušanje vinila je ritual. Kad idete slušati ploču, znači da ćete tome posvetiti punu pažnju i uz prirodniji zvuk doživljaj je potpun.


Foto Darko Drinovac


Foto Darko DrinovacProšle godine nastupili ste u Švedskoj, Austriji, Velikoj Britaniji, a ožujku u SAD-u kamo se opet vraćate nakon nastupa u Rijeci. Kamo vas je sve odvela aktualna turneja? Jeste li na nekim od tih mjesta možda prvi put svirali?


Aki: Fantastično je to koliko svijeta čovjek vidi i upozna svirajući. Bilio smo recimo u Calgaryju i doživjeli -40 stupnjeva. Nakon Rijeke svirat ćemo između ostalog i u Washingtonu u kojem nismo nikad bili.


Gdje vas još očekuju koncerti do kraja godine?


Hus: Od Splita do Amsterdama, od New Yorka do Varaždina. Ukupno dvadesetak koncerata.


Nema loše publike


Novu 2020. dočekat ćete u Dubrovniku, a za 18. travnja sljedeće godine već ste najavili koncert u Areni Zagreb. Znači, nema odmora?


Aki: Odmarat ćemo se nakon zagrebačke Arene.


Možete li usporediti inozemnu i domaću publiku?


Hus: Kako Aki kaže. Nema loše publike, samo loših izvođača.


Iako je album »Vrijeme« još uvijek vrlo aktualan, radite li možda već na novim materijalima?


Hus: Ja radim stalno, zapravo bolje je reći – ja se igram i u toj igri nastaju pjesme. Mogli bismo u studio, ali ćemo o tome nakon pauze.


Album »Vrijeme« bio je nominiran za Porin u nekoliko kategorija, a ove ste godine u sklopu dodjele nagrada Music Pub dobili priznanje i za najbolju grupu. Koliko vam nakon više od 40 godina karijere, znače nagrade?


Hus: Lagao bih kada bih rekao da nam nagrade ne znače ništa. Da smo oguglali i kao nisu nam više bitne. Bitne su i ponosni samo na njih. Nakon 44 godine karijere dobiti tri Porina, a ukupno dvadesetak, velika je stvar.


Stalno vježbamo


Koje vam je od dosad osvojenih priznanja – najdraže?


Aki: Rasprodane dvorane su na kraju balade ipak najdraže.


Zbog Akijevih zdravstvenih problema prošle ste godine otkazali nekoliko nastupa, među kojima i onaj u Kastvu. Kad biste mogli »vratiti dug« kastavskoj publici?


Hus: Čim se steknu uvjeti.


Jesu li Akijevi zdravstveni problemi potaknuli ostatak benda da pripazi na svoje zdravlje?


Hus: Kad se takovo nešto dogodi, čovjek se zamisli.


Poznati ste po energičnim nastupima. Kako održavate formu, što fizičku, što izvođačku?


Aki: Svako na svoj način. Skijanje, tenis, planinarenje. Što se sviranja tiče, mi vježbamo stalno, osim ako nismo na putu.


Vaše generacije u ovim godinama već razmišljaju o mirovini, a vama ona očito još nije na pameti. Možete li se uopće zamisliti kao umirovljenici?


Aki: Ovdje nema radnog vremena i staža. Ovdje je u pitanju strast, a strast ne ide u penziju.