Ikonična naslovnica

Abbey Road: Prošlo je 50 godina od legendarne zebre i posljednjeg albuma Beatlesa

P. N.

Foto: Twitter/Instagram

Foto: Twitter/Instagram

Ideja za naslovnicu nastala je prema skici asistenta Beatlesa Mala Evansa, a fotografiju je 8. kolovoza 1969. „okinuo“ oko 11:35 ujutro škotski fotograf Iain MacmillanFanovi Beatlesa okupili su se u četvrtak  na Abbey Road kako bi obilježili 50. obljetnicu jedne od najlegendarnijih naslovnica albuma svih vremena.


Fotografija Johna Lennona Ringa Starra, Paula McCartneya i Georgea Harrisona kako prelaze preko pješačkog prijelaza odmah ispred studija EMI-ja na Abbey Road jedna od najprepoznatijih naslovnica albuma svih vremena – usprkos činjenici da na njemu nije bilo imena benda ili albuma .


Ideja za naslovnicu nastala je prema skici asistenta Beatlesa Mala Evansa, a fotografiju je 8. kolovoza 1969. „okinuo“ oko 11:35 ujutro škotski fotograf Iain Macmillan. Doba dana je odabrano kako bi se izbjegli fanovi, koji su znali da se bend obično pojavljuje u studiju u popodnevnim satima.
Policajac je zaustavio promet, a Macmillan je fotografirao šest kadrova, od kojih je iskorišten peti – jedini gdje bend korača u istom ritmu. Fotografiranje je trajalo svega deset minuta.Abbey Road izašao je 26. Rujna 1969., šest dana nakon što je Lennon privatno rekao članovima svog benda da napušta grupu. Snimljen je nakon albuma Let it be koji je izašao 1970.


Album je 96 tjedana vladao britanskim ljestvicama, od čega je 17 tjedana proveo na prvom mjestu, piše RTE.


Oko naslovnice se također razvila teorija zavjere “Paul Is Dead” (Paul je mrtav). Neki su vjerovali da je McCartney mrtav i da se radi o dvojniku jer je imao cigaretu u desnoj ruci, iako je ljevoruk.


Bilo je i nagađanja o bijeloj Volkswagnovoj bubi u pozadini slavnog omota albuma, koja je imala registarsku tablicu od 28 IF – dob koje bi Paul bio da je još živ.


50 godina nakon, Abbey Road je mjesto koje turisti neprestano posjećuju i oponašaju legendarnu rock četvorku.