Najavljeno

28. JazzTimeRijeka festival od 14. do 16. studenoga

Hina

Foto Jazztime

Foto JazztimeRIJEKA Festival 28. JazzTimeRijeka, kvarnerski međunarodni festival jazz glazbe, ove se godine održava od 14. do 16. studenog, a program ponajboljeg sa svjetske i domaće jazz scene otvorit će u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku istaknuti jazz skladatelj, gitarist i harmonikaš Elvis Stanić sa svojim Elvis Stanić Groupom.


Elvis Stanić jedan je od najboljih hrvatskih suvremenih gitarista i harmonikaša, te najnagrađivaniji jazz skladatelj srednje generacije. Samostalno ili s Elvis Stanić Groupom nastupao je na mnogim jazz festivalima u zemlji i inozemstvu (SAD, Kina, Velika Britanija, Bugarska, Nizozemska, Austrija, Italija, Slovenija, Turska, Njemačka, Norveška, Grčka, Srbija, BiH, Mađarska, Crna Gora), te je dva puta nastupio kao jedini hrvatski predstavnik i na najvećem svjetskom jazz festivalu u Montreauxu.


Kao free-lance gitarist i producent surađivao je s najznačajnijim jazz glazbenicima u Hrvatskoj i svijetu. Osvojio je mnogobrojne nacionalne i međunarodne nagrade za glazbenu umjetnost i kulturu, među kojima 28 diskografskih nagrada Porin za jazz, pop instrumentalnu i zabavnu glazbu, te devet nagrada Status Hrvatske glazbene unije, a godine 2008. odlikovan je i Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi.
Kako se ističe u najavi, na ovogodišnjem 28. JazzTimeRijeka festivalu Elvis Stanić Group predstavit će se s jednim “sasvim novim zvukom” koji karakterizira “povratak na izvor – jazz rock progresivu, ali u kombinaciji s elektronikom i loopovima”.


“Nakon dosta vremena, ponovo smo na Jazz Timeu, a ovo ‘dosta vremena’ ustvari smo iskoristili da bi postavili jedan sasvim novi zvuk, drugačiji od onog na što je jazz publika navikla kad se govori o Elvis Stanić Groupu”, kazao je tom prilikom Elvis Stanić.


“Odmaknuli smo se od tzv. ‘trećeg vala’, Pat Methenija i svega onog što je karakteriziralo naš zvuk u proteklom desetljeću. Spojili smo znanje i vintage iskustvo s novim tehnologijama – a rezultat tog eksperimenta ekskluzivno ćemo predstaviti na ovogodišnjem Jazz Timeu”, dodao je.


Tome je, kako je napomenuo, svakako pridonijela i ‘svježa krv’ skupine, Alba Nacinovich, “rame uz rame sa suverenim Branimirom Gazdikom, sound designerom Ivanom Popeskićem, baznim ‘sub-basom’ Damjana Grbca i, naravno, uz moju budnu pasku da sve bude zaista ‘sirovo’ i neposredno!”.


Najdugovječniji kvarnerski međunarodni festival jazz glazbe 28. JazzTimeRijeka održat će se od 14. do 16.studenog. U programu, koji ponovo donosi “ponajbolje sa svjetske i domaće jazz scene”, ističe se i nastup jedne od najvećih hrvatskih glazbenih diva Gabi Novak, koja će u pratnji Matije Dedića i njegovog trija nastupiti 16. studenoga u velikoj dvorani Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku.


“Gabi gotovo 30 godina nije imala solistički u Rijeci, što ovaj nastup čini iznimno značajnim kako za nju tako i za njezine brojne obožavatelje, te posebno zahvaljuje na pozivu da nastupi na ovogodišnjem izdanju festivala”, stoji u najavi.