Spiritova DJ radionica

10 mladih polaznika u Tenku uči tajne majstora DJ-inga

Andrej Petrak

U Spiritovoj DJ radionici vinila se prihvatila i Miss Soulfly koja je upravo pobijedila na hrvatskom izdanju Burn Studio Contest i ušla u finale među 25 najboljih DJ-eva iz svijeta što će se održati na IbiziPomažemo stvarati dobre DJ-e još od 2003. godine. Tako bi slobodno mogao glasiti slogan Spiritove DJ radionice, čije je novo izdanje upravo krenulo u klubu Tenk. U proteklih deset godina čuvenu školu udruge Spirit pohađali su brojni DJ-evi koji su u međuvremenu postali cijenjeni u Rijeci i široj regiji. »Kroz prste« Denisa Pilepića Pilleta i suradnika prošli su Zif, Claus Cottini, Ne Nox, Lizz’n’bass, Mr. Woox… U Spiritovoj DJ radionici vinila se prihvatila i Miss Soulfly, odnosno Marina Karamarko koja je upravo pobijedila na hrvatskom izdanju Burn Studio Contest, osvojivši priliku da među 25 najboljih mladih DJ-eva iz cijelog svijeta na finalu na Ibizi osvoji ljetnu rezidenciju u jednom od klubova na ovom otoku. Upravo je Miss Soulfly predavačica na DJ radionici, koju uz Pilleta vode također bivši polaznici Spiritove škole: Claus Cottini i Zif. 


  Trud i ljubav


Spiritova radionica ponovo je pokrenuta nakon privremenog zastoja, izazvanog prostornim problemima, jer udruga više nije imala mogućnosti djelovanja u prostorijama u Ulici Blaža Polića gdje je godinama djelovao i potpuno opremljeni studio za mlade DJ-eve. Godinama jedina takva škola u široj regiji opet je otvorila vrata, zahvaljujući suradnji s Underground Rijeka kolektivom i klubom Tenk, a pohađa je deset mladih polaznika, najupornijih među desecima onih što su se iz Rijeke i šire regije bili prijavili na prezentaciju, zbog nezapamćenog interesa održanoj u najvećoj prostoriji u Palachu. Veliko zanimanje pokazalo je da riječkim kreativcima nedostaju ovakvi programi, a Denis Pilepić uvjeren je da je za dosadašnji uspjeh Spiritove radionice prije svega zaslužan trud i ljubav prema glazbi, što su svih ovih godina izražavali brojni polaznici. 


   – Danas je zaista svatko DJ, no svatko je i konobar, zubar, političar, novinar… Uvijek si samo jedan od mnogih. Kao i svaka škola, tu smo da ljudima damo priliku da se izraze na način koji vole. Na nama i njima je zajednički pronaći način kako da to učine kvalitetno te DJ-ingu posvete ljubav i pažnju pa se na taj način odmaknu od poplave »istih«. Jednostavno, polaznicima pomažemo da se njihov talent prepozna i ostvari u praksi, a mi smo, pritom, samo sredstvo koje ih malo »pogura« na njihovom putu. Nije bitno što činiš, nego kako to činiš, kaže Pille. 


  Izražavanje kroz glazbu
Upravo je ljubav prema glazbi ono što je deset novih polaznika potaknulo na upisivanje radionice, uključujući i studenta informatike Nikolu Mrlu. 


   – Jako volim glazbu, već godinama konstantno slušam sve što mi dođe pod ruku. Stalno kopam po blogovima i torrentima. Zanima me prvenstveno downtempo elektronika, trip hop, acid jazz, bossa nova, pa i nu funk i nu jazz, a želja mi je naučiti i sempliranje te glazbenu produkciju, kaže Mrla. 


   Petra Bačić iz Skradina na riječko područje je došla zbog studija na Hotelijerskom fakultetu, a na Spiritovu radionicu odlučila se prijaviti zbog toga što je glazba zanima od malih nogu. 


   – Još u osnovnoj školi svirala sam klarinet i klavir pa sam se počela baviti plesom. Prvenstveno se izražavam kroz glazbu i plesne pokrete. Već neko vrijeme slušam elektronsku glazbu, a fascinira me DJ-ing. Radionica mi daje priliku da ples i glazbu spojim u jedno, rekla je Bačić. 


   Slični razlozi nagnali su i sadašnjeg voditelja Clausa Cottinija da dođe u Spirit prije više godina. 


   – Krenuo sam zbog ljubavi prema glazbi. Nisam imao novaca za kupovinu opreme, ali sam imao sreću da je Pille organizirao radionicu i objasnio mi osnove, kaže Cottini. 


   Marina Karamarko dodaje da je nedostatak iskustva nekad zapravo i prednost pa je za biti dobar DJ najvažnija velika fonoteka i često slušanje glazbe. 


   – Ovo je kao svaka škola. Nakon što se nauče osnove, treba puno vježbati i raditi i onda će se pokazati koliko tko ima smisla za biti DJ. Iskustvo je ono što vam treba, kao i u svemu u životu, kaže Karamarko. 


  Nismo čarobnjaci


Denis Pilepić slaže se da treba zagristi i raditi. 


   – Mi nismo čarobnjaci, naši polaznici su zapravo oni koji drže čarobni štapić. Ono što mi ovdje imamo jesu ljudi koji žive glazbu, žive ono što propagiraju i to pokušavaju usaditi polaznicima. Ponosni smo na to što je tijekom svih ovih godina od naših polaznika stvorena čvrsta jezgra prijatelja i suradnika. Oni koji prođu Spiritove radionice s vremenom većinom postanu međusobno jako bliski. Nisu samo usputni »gosti« jedan drugom tih mjesec ili dva dana. Mislim da je to najveća vrijednost Spirita i da smo se zato održali unatoč svim preprekama, objašnjava Pille. 


   Spiritova radionica odvijat će se u Tenku tri puta tjedno tijekom sljedećih mjesec dana, a kako je to već tijekom godina postalo uobičajeno, kao gosti kratka predavanja držat će viđeniji riječki DJ-i. Polaznici na radionici imaju priliku naučiti sve o DJ-ingu, radom »jedan na jedan«, u malim grupama s iskusnim predavačima. Radionica ima naglasak na praksi, a polaznici vježbaju na profesionalnoj opremi. Svi polaznici na kraju Spiritove škole moraju »maturirati« i odsvirati svoj prvi set na događaju što će biti održan u Tenku, a najbolji dobivaju i mogućnost daljnjeg angažmana.