Drugačiji i upečatljivi

Filmovi španjolske, meksičke i južnoameričke produkcije dostupni na Netflixu

Dijana Ljubanović

FOTO/Screenshot

FOTO/Screenshot

5 filmova na Netflixu s latinskog jezičnog područjaLatinoamerički film (kao i europski) bogat je i raznolik, pomalo mračan, a opet živopisan, dubok i slojevit… i tako vješto oslikava karaktere, tradiciju i svakodnevicu koja često graniči s bizarnošću. Ujedinjava sve ono što je život, u isto vrijeme, lijep i težak, vedar i crn.


Najviše filmova Latinske Amerike nosi produkcijski pečat Argentine i Brazila. Ove zemlje sa svojim društvenim i kulturološkim specifičnostima, udahnjuju kolorit i nešto oporiji okus u svijet filma.


Globalno tržište preplavljuju filmovi američke produkcije i već je čak i prosječnom gledatelju jasno što može očekivati od pojedinog naslova već nakon gledanja prvog teasera.
Zato su filmovi latinsko jezičnog govornog područja, izvan predvidljive, moderne hollywoodske produkcije, izazov koji je vrijedno prihvatiti kada je u pitanju konzumiranje filmskog sadržaja.


U želji za sastavljanjem malo drugačije watch liste, pronašli smo pet filmova na Netflixu, od crnih komedija do dokumentaraca i drama koji će vas uvući u jedan potpuno drugačiji svijet filma.


Adú


Šestogodišnji dječak i njegova starija sestra očajnički pokušavaju pobjeći iz Kameruna za Europu, čekajući na pisti kako bi se prošvercali u teretnom prostoru zrakoplova.


Nedaleko, aktivist protiv ilegalnog lova otkriva strašni prizor mrtvog slona, uklonjenih kljova. Osim što se bori protiv ilegalnog krivolova, mora se suočiti i sa svojom kćeri, koja je nedavno stigla u zemlju. Tisućama kilometara sjevernije, u Melilli, skupina civilnih straža suočava se s masovnim napadom na pograničnom području Melille od strane Afrikanaca koji su očajnički željeli doći u Španjolsku.Ay mi madre


Kad joj majka iznenada umre, žena mora slijediti neobične upute navedene u oporuci kako bi prikupila važno nasljedstvo. Mračna je to komedija koja provlači dijelove kulture umiješane u modernu svakodnevicu, obiteljske odnose i tradiciju na način koji vas i zamisli, rastuži, ali istovremeno dobro nasmije.


U glavnim ulogama: Estefanía de los Santos, Secun de la Rosa, Terele Pávez. 


100 Days Of Solitude


Španjolski fotograf José Díaz provodi 100 dana živeći sam na zabačenoj planini, povezujući se s prirodom i dokumentirajući ljepotu svoje okoline.


Djelomično vizualno zapanjujuće slavlje prirode, a dijelom zapis o Diazovim trijumfima i iskušenjima, kako praktičnim, tako i psihološkim, Dani, koji uzima naslov (i ​​ništa drugo) iz knjige Sto godina samoće Gabriela Garcije Marqueza, ima za cilj preispitivanje naše veze s prirodom i našim mjestom u njoj, i unatoč pretjerivanju u grandioznim snimkama bespilotnih letjelica, to uglavnom čini na pobjednički prizeman način.


Film ima puno hitnih poruka za naša zavedena vremena. Dostupan je na Netflixu još tri mjeseca.A New Capitalism


Novi kapitalizam donosi priče o brazilskim, indijskim i meksičkim poduzetnicima koji su pronašli alternativu u pokretanje novih poslovnih modela u kojima profit i društveni utjecaj idu zajedno. Poduzetnici širom svijeta istražuju alternative trenutnim kapitalističkim strukturama, zalažući se za profitabilna poduzeća koja se također bore protiv socijalne nejednakosti. Film brazilske produkcije ponudit će dozu ozbiljnosti i analitičnosti u vaš Netflix popis za gledanje.


Agustín Aristarán: Soy Rada


Argentinski komičar Agustín Aristarán dodaje dozu magije, glazbe i glume u svoju visokoenergijsku stand-up rutinu. Film Agustín Aristarán: Soy Rada objavljen je 2018. godine i traje 60 minuta.