24. izdanje

Završio je još jedan Far East Film Festival, evo kome ove godine ide Golden Mulberry

Ervin Pavleković

Glavna nagrada dodijeljena je južnokorejskoj romantičnoj drami "Miracle: Letters to the President". Takeshi Kitano dobio je nagradu za životno djeloNedavno je završeno 24. izdanje talijanskog Far East Film Festivala koji se, sada već tradicionalno, svake godine održava u Udinama, a jedan je od najvećih europskih festivala posvećenih isključivo azijskome filmu.


Ove su godine na festivalu prikazana 72 filma, od čega se 42 naslova natjecalo za neku od nagrada. Pobjednik ovogodišnjeg festivala je južnokorejska romantična drama »Miracle: Letters to the President«, a slavili su i »Return to Dust«, »Too Cool to Kill«, »Kingmaker«, »Love Nonetheless« te japanska legenda Takeshi Kitano koji je primio nagradu za životno djelo.


Kineski filmovi


Južnokorejski film »Miracle: Letters to the President«, čiji je koscenarist i redatelj Lee Jang-hoon, odnio je na festivalu u Udinama glavnu nagradu Golden Mulberry koja se dodjeljuje na temelju glasova publike.

Film Jang-hoona, romantičnu dramu, organizatori su opisali kao slatku himnu našim snovima koja donosi priču o srednjoškolskom matematičarskom geniju koji uspostavlja privatnu željezničku postaju u malome mjestu istočne korejske provincije North Gyeongsang u osamdesetim godinama.


Kineska kinematografija drugi je veliki ovogodišnji pobjednik s dvije osvojene nagrade, onom za film »Return to Dust«, dramu redatelja Li Ruijuna koja je također dobila priznanje publike, drugo mjesto, odnosno Golden Mulberry nagradu, dok je pekinški filmaš Xing Wenxiong za svoj blockbuster, komediju »Too Cool to Kill«, osvojio dvije nagrade – treće mjesto po ocjeni publike te nagradu kritike Black Dragon.


Oba su filma vidljivo oduševila publiku i prisutne na festivalu, stoga su, čini se, nagrade otišle tim filmovima potpuno zasluženo.


Kineskome filmu »Too Cool to Kill« dvočlani žiri u sastavu talijanski redatelj Manetti Bros i Vanja Kaluđerčić, direktorica Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu, odlučio je dodijeliti White Mulberry nagradu za najbolji debitantski film.


Oni koji su imali festivalsku propusnicu Black Dragon koja omogućuje pristup svim projekcijama, također su glasali za zasebnu nagradu publike koja je otišla kineskome filmu, drami »Return to Dust«.


Online gledatelji talijanske platforme MYmovies također su odabrali film koji im se najviše svidio, a Purple Mulberry nagradu odnio je južnokorejski film »Kingmaker«, politički triler Byunga Sung-hyuna koji je po zaradi među ovogodišnjim južnokorejskim filmovima zasad na drugome mjestu.


Prvi put udinski festival, koji slavi azijski film, dodijelio je i novu Mulberry nagradu za najbolji scenarij koja je otišla filmu »Love Nonetheless« Jojoa Hideoa.


Japanska filmska legenda Takeshi Kitano ove je godine na festivalu primio nagradu za životno djelo, a iako 75-godišnji glumac, redatelj i komičar nije mogao osobno prisustvovati festivalu, na svojem je velikom priznanju zahvalio putem videoprijenosa uživo te je publici najavio svoj novi film na kojem trenutačno radi i za koji se nada da će predstaviti upravo publici u Udinama, na Far East Film Festivalu.


Uživo i online


Poznati filmski festival u Udinama ove se godine održao u hibridnom obliku, odnosno uživo i online, nakon što su prethodne dvije godine zbog pandemije koronavirusa organizatori bili prisiljeni održati festival u online varijanti.


Ovogodišnje izdanje festivala ugostilo je tako preko sedamdeset gostiju, azijskih filmaša, a prikazana su ukupno 72 filma iz 10 azijskih zemalja, među kojima su se 42 naslova natjecala u službenoj konkurenciji.Svjetsku je premijeru imalo 13 filmova, 18 filmova međunarodnu, a talijansku premijeru 13 filmskih naslova.


Zanimljiv je i podatak koji govori da je broj festivalske publike, oko četrdeset tisuća ljudi, činio gotovo polovicu populacije Udina, koje imaju sto tisuća stanovnika.


Zadržavši ove godine digitalnost koja je uvedena zbog pandemijskih uvjeta u prošle dvije godine, ovogodišnja je hibridna varijanta festivala, omogućivši gledanje 28 naslova preko talijanske platforme MY movies, privukla i dodatnih desetak tisuća posjetitelja iz 24 zemlje, što je relevatan pokazatelj i dobra smjernica organizatorima za neka buduća izdanja tog hvalevrijednog festivala.


Poruka ljubavi i mira


Tijekom trajanja ovogodišnjeg izdanja Far East Film Festivala zaživjeli su i drugi oblici filmske industrije, jer je u Udine, osim na sam festival, i zbog Focus Asia projekta i raznih programa vezanih za filmsku industriju koji su se održavali u sklopu samog festivala, došlo oko 250 filmskih profesionalaca.


Također, u sklopu ovogodišnjeg festivala zaživio je opet i FEFF kampus, odnosno program za novinare koji se bave filmom, a uključio je deset mladih i ambicioznih pisaca i kritičara iz cijeloga svijeta koji su prošli tjedan dana praktičnog festivalskog rada i izlaganja, a to će im iskustvo svakako koristiti u daljnjem radu.


Na zatvaranju Festivala njegova suosnivačica Sabrina Baracetti pozvala je sve da sljedeće godine u svoje kalendare predbilježe 21. do 29. travnja 2023. te da dođu na veliku 25. obljetnicu toga festivala koji promovira azijsku kinematografiju.


– Stvari u svijetu još nisu normalne; još uvijek traje pandemija, a događa se i strašan rat u Ukrajini. Ali najbitnije od svega je da svi mi zajedno slavimo ovu vrstu umjetnosti koju volimo.


Do sljedeće godine, kazala je Baracetti, ujedno poslavši poruku ljubavi i mira.