Program u brojkama

ZagrebDox ide u pet dvorana: Donosi 112 dokumentaraca u čak 17 programa

Zdenko Duka

U pet dvorana za ZagrebDox novog prostora u Cinestaru u Branimirovoj, dokumentarci će biti prikazivani u programima kao što su Biografski dox, Happy Dox, Kontroverzni Dox i drugima, a novi je program Eko DoxNa 16. ZagrebDoxu, međunarodnom festivalu dokumentarnog filma, koji se od 15. do 22. ožujka održava u Cinestaru Zagreb – Branimir mingle mallu bit će prikazano čak 112 dokumentaraca. Za Veliki pečat, službenu festivalsku nagradu, natječe se 17 filmova u kategoriji međunarodnog natjecateljskog programa i isto toliko dokumentaraca u sekciji regionalne konkurencije, a nagrada Mali pečat bit će dodijeljena najboljem filmu autora/ice do 35 godina starosti.


Program najnovijeg ZagrebDoxa predstavili su jučer novinarima producentica Lucija Parać i direktor festivala Nenad Puhovski.


U pet dvorana za ZagrebDox novog prostora u Cinestaru u Branimirovoj, dokumentarci će biti prikazivani u ukupno 17 programa – kao što su Biografski dox, Happy Dox, Kontroverzni Dox, Stanje stvari, Glazbeni globus, Majstori Doxa, Teen Dox, ADU Dox i drugi. Jedan od novih programa jest Eko Dox, a sadrži četiri dokumentarca koji na različite načine ukazuju na posljedice globalne ekološke krize: uništenje životinjskih vrsta, zagađenje zraka, onečišćenje tla, ali otkrivaju i primjere inovativnih modela preživljavanja u krizom opustošenim područjima. Bit će ugošćeni brojni filmaši čiji će se filmovi prikazivati.


Nagrađeni filmovi
– Mnogi od filmova dobili su brojne nagrade, od Oscara, Sundancea do Venecije i Berlina, a tu je i niz malih, novih i nepoznatih filmova. Siguran sam da će svatko naći nešto za sebe – rekao je Nenad Puhovski.


Puhovski je predstavio glavne filmove ovogodišnjeg programa. Festival će otvoriti »Bogovi Molenbeeka« finske redateljice Reette Huhtanen, a film je prikazan kroz vizuru dvojice dječaka koji dolaze iz posve drugačijih kulturoloških sredina. Za Oskara su nominirani filmovi »Za Samu« Waada al-Kateaba i Edwarda Wattsa te »Bolnica ispod zemlje« Ferasa Fayyada.


Tu su i litvanski film »Uzorno vladanje« pokojnog Audriusa Mickevičiusa te Nerijusa Mileriusa, pobjedničko ostvarenje festivala DOK Leipzig koje propituje pojmove zločina, pravde i oprosta kroz priču o zatvorenicima litavskog zatvora Lukiškės. Švedski redatelj Mikel Cee Karlsson u filmu »Neznanac« nastoji pak rasvijetliti sudbinu svog najboljeg prijatelja, postupno razotkrivajući njegov neobični skriveni život.


Sundanceovom posebnom nagradom žirija ovjenčan film »Umjetnica i lopov« Benjamina Reea nježna je i emotivna priča koja, vješto izbjegavajući sentimentalizam, u filmskom ekvivalentu kubističkog portreta prikazuje neobično prijateljstvo umjetnice i lopova.


Regionalci


U regionalnoj konkurenciji za Veliki pečat natječe se i šest hrvatskih filmova, od čega će pet naslova svoje premijerno prikazivanje imati upravo na ZagrebDoxu. Uz film »Kuća Male Zvijezde« Slađane Lučić, prikazan ljetos na Sarajevo Film Festivalu, program uključuje i nova ostvarenja Nevena Hitreca (»Povuci – potegni«), Branka Ištvančića (»Anonimno jato«), Damira Čučića (»Kisik dušik«) i Đure Gavrana (»Jedna od nas«), kao i dokumentarni prvijenac Ivane Marinić Kragić »Nun of Your Business«.


Autorska večer posvećena je Goranu Deviću. Osim toga, ZagrebDox Pro uključit će nekoliko događanja otvorenih za javnost, među kojima su i masterclassovi redateljica Dane Budisavljević i Lucy Walker. I ove će godine u dnevnim terminima publika imati priliku besplatno gledati sve filmove iz međunarodne i regionalne konkurencije te zadnjeg dana festivala nagrađene filmove.


Ulaznice će se moći kupiti od početkom ožujka online te na blagajni kina. Festival se održava uz potporu Grada Zagreba, HAVC-a, uz potporu programa Kreativna Europa – potprogram Media, više sponzora i pokrovitelja, sa stalnim generalnim pokroviteljem Hrvatskim telekomom.